Няма как да подмина старта на сезона на филмовите награди. Не и аз! Моите 5 франка за церемонията по раздаване на “Златен глобус” и не особено положителното ми мнение е и текста, с който започвам 2024 в блогосферата.

Преди да си кажа с кои от наградените съм съгласна и се радвам, че спечелиха, не мога да подмина самото събитие като такова, което се гледа в цял свят и би трябвало да е ентъртеймънт. Ама не беше. От всички церемонии, които съм гледала на глобусите, тази определено бе сред най-скучните и прекалено очевидно играеше на сигурно. Просто защото тази година трябваше да бъде годината, в която преоткриваме наградите, които бяха почти унищожени, когато доклад на Los Angeles Times от 2021 г. установи липса на разнообразие (разбирайте diversity, което е наболяла тема) и обвинения в корупция в Асоциацията на чуждестранната преса в Холивуд. Но остатъка от екипа, който ръководи нещата сега е заложил на сигурното, което направи събитието просто скучно.

Като почнем от водещия – Джо Кой, който (аз като фен на стендъп комедията) с ръка на сърцето ще нарека просто най-малко забавен, до всички безопасни речи при приемане на наградите, та чак до ужасно отегчените представящи и техните несполучливи скечове. Беше си мъка да гледам Джаред Лето в някаква напъната сценка, както и всички останали, представящи категориите и победителите. Не липсваха звезди със сигурност, но и в отбора на презентаторите имаше какво да се желае.

И като отстранихме фактора за забавление, сега вече е по-лесно да видим глобусите такива, каквито са: една спирка от кампанията по пътя към Оскарите.

Намирам го за жалко, защото харесвам именно тези награди, които осветяват и страхотната работа на всички замесени в сериалите, в телевизията и дори в стендъп комедията. Тази година най-накрая имаше и такава награда, която абсолютно заслужено получи предишен водещ на церемонията и може би най-добрия за тази работа – Рики Джървейс! За мое съжаление, уви той не беше в залата.

И все пак, да – на бляскавата церемния присъстваха всички, които трябваше да бъдат видяни, защото те и екипите им знаят, че гласуването за номинациите за Оскар ще започне на 11 януари, а да бъдеш видян като победител сега е особено ценно по пътя към най-престижните филмови награди.

Разочарованието от глобусите продължава! Не сменяйте канала!

Дори не искам да занимавам мозъка си отново с целувката на Тимъти и най-малката от сестрите Кардашиян, защото сънувах вече кошмари по темата, а майката в мен иска да прегърне Тимъти и да му каже, че може много повече. С клюките кой с кого толкова.

Азабавният водещ успя да вдигне рейтинга си (без значение дали позитивно и негативно) с изключително тъпата си шега за Тейлър Суифт. Тя пък направи гримаса като го чу, която веднага се превърна в меме. Той пък е наистина просто не е смешен. И дори в началото се застрахова със сценаристите, когато каза, че не всички шеги са негови. Видя си, че няма да ги спечели тази вечер след 2-3 плоски шеги.

Филмът “Барби” спечели специалната нова награда за бокс офис, но и почти нищо друго. През 2018 г. Оскарите обявиха подобна категория, която се казваше „най-популярен филм“, която беше толкова осмивана, че беше отхвърлена, преди дори да се случи, но Глобусите безсрамно се възползват от своята. Нямам нищо против филма, който спечели, дори щях да се учудя, ако не беше именно този. Просто категорията ми е малко противоречива, дори и киното да си е бизнес. Наградата за боксофиса, с номинирани, включително филма на Тейлър Суифт Eras Tour, наистина накара Суифт да се появи, но не беше особено добре за глобусите. Тя не изглеждаше развеселена, а с тъпата шега на водещия стана май по-зле.

Стигаме до речите на някои победители, които като цяло бяха наистина зле, сякаш не бяха особено искрени, макар и очаквани. Братът на Маколи Кълкин се опита да е забавен, но стана тъпо.Робърт Дауни Джуниър бе забавен по своя си начин, но и малко пресилено надменен, а речта на Лили Гладстон беше точно този вид красноречиво, искрено приемане, което се приема МНОГО добре на Оскарите. Виждам подготовката, съжалявам. Не смятам, че тази жена заслужава наградата, но я взима заради произхода си и вероятно ще вземе и още награди. Ролята й беше доста обрана и за разлика от останалите персонажи във филма на Скорсезе, които наистина бяха дълбоки, изградени и истински, Лили Гладстон игра тихо, мълчаливо с минимум емоция и доста болна в последните мноооого минути на лентата.

Всички благодарих на семействата си много повече, отколкото на екипите, продуцентите, мрежите, агентите си и т.н. Останах с усещането, че дори на наградените не им е особено вълнуваща наградата. Само европейците, които с триста зора стигат до такава трибуна искрено се радваха на постижението да получиш “Златен глобус”.

Сериалът, който се надявах да спечели нещо не взе никакви награди, Лили Гладстон не заслужава, Елизабет Дебики също, макар и да е непопулярно мнение. Колкото и да харесвам “Короната” … нейната роля на Даяна не я намирам за толкова впечатляваща, колкото за отегчителна.

За да обходя мислено всички теми, които събудиха у мен разочарованието, не мога да не спомена, че и тоалетите не бяха особено уау тази година. Червеният килим имаше своите добри моменти, но като цяло и стайлинга беше meh.

Имаше и добри моменти на церемонията! Разбира се!

винаги съм намирала за изключително сладко, че залата е някак малка, като се наредят масите и е пълна само със знаменитости. Така, когато някой трябва да излезе на сцената минава през всички, Спилбърг трябва да стане да му направи място, Кейт Бланшет да го упъти от коя страна да мине, за да се добере до сцената и всички са на крака и ръкопляскат. Това е страхотно! Представям си, че съм този млад композитор, който спечели за музиката си за филма “Опенхаймер” и това му беше четвърта номинация btw, и минавам през всички тези хора, на които се възхищавам, те ми правят път и ми пляскат и ми посочват откъде да мина.Ама той сигурно не е бил толкова впечатлен. Все пак, това му беше четвърта номинация, а видимо не е на повече от 40. И наистина Людвиг не е. Малко ме натъжава това, затова продължавам с хубавите моменти.

“Опенхаймер” спечели, както и Кристофър Нолан – гениален е. Килиън Мърфи получи награда, както и Ема Стоун.

Уил Феръл и Кристен Уиг направиха комична сценка, като се впуснаха в забавен танц, докато музиката ги прекъсваше, докато назоваваха някои номинирани. Беше си облекчение. Видях Били Айлиш и Джаред Лето да си говорят и тайно се надявам, че може да имат песен заедно. Защо не?

Дженифър Анистън се снима с всички, помагаше на кой ли не да мине откъдето трябва, Селена Гомес и Тейлър Суифт си шушукаха и стана още едно доста добро меме. Натали Портман и Мар Хамил най-накрая се видях на живо, а това за феновете на Star Wars е голяма работа! Имаше един наистина добър и сполучлив скеч при една от категориите и това беше за сценарий. ГЛЕДАЙТЕ го, ако не сте. Защото стачката на сценаристите беше сериозна пауза за цялата индустрия и ако не бяха споменали нищо по въпроса, би било адски странно и неуважително.

Тези кратки моменти на щастие не променят реалността, че церемонията бе бляскава, но и скучна.

Наградите на Гилдията на актьорите, наградите Independent Spirit и Baftas са следващите, преди тези, които чакаме всички – Оскарите. Надявам се да си вземат поука от глобусите и да вдигнат нивото на преживяването за зрителя.

И нека завърша с това, че със сигурност ще гледам Beef, благодарение на глобусите.

снимки: Golden Globes Facebook page и Getty Images

 

За повече онлайн съдържание, лишено от реклами и за да покажете любовта си към блогосферата:ЦЪК