Hi, Barbie!

“Исках розовото да е толкова ярко, че да изглежда прекалено”, споделя режисьорката Грета Геруиг в интервю за Architectural Digest. Розовото в Barbie е постигнатото. И не само!

Само 17 дни след появата си по кината филма влезе в клуба на единия милиард долара в световния боксофис и така имаме първата жена режисьор с подобно постижение.

Barbie е една чудесна комедия с изпипани всякакви детайли и множество важни послания, отправени със сарказъм и насмешка, но и на моменти със сериозен тон. И с песни.

Макар че основната линия на сюжета да се върти около равните права между половете, режисьорката е направила стоите барбита една идея по-феминистки за голямата цел – посланието.

Сравнително бързо идва въпроса защо стереотипната Барби, която е виновна за ограничаващите рамки над женския пол все още е главния герой, след като тя няма професия, за разлика от останалите барбита.

Във филма куклите са убедени, че разнообразието от професии в техния Барбиленд е равно на Истинския свят, в който момиченцата си играят с тях.

Идилията за всички се разваля, когато в главата на куклата на стереотипната Барби (Марго Роби) – единствената без професия, се появяват спонтанни мисли за смъртта. Розовият балон се пука от игли целулит, плоски ходила и страхове.

Комедията и умерената ценностна сатира продължава с “Просто Кен”

Светът на ГериСлед като Барби разбира, че трябва да отиде в Истинския свят, за да намери момичето, което си играе с нея и да оправи проблема си, Кен се вмъква в колата й, за да отиде с нея.

На този етап Кен е влюбен в Барби и смисъла на пластмасовия му живот в да бъде около Барби, без да има разнообразие от професии или власт за всички кукли Кен.

Кен е символа, който преобръща играта и героя е просто безусловен хумор на гърба на остаряла идея. Забавната абсурдност до тук е приятна за гледане, докато не отиват в Истинския свят. Там Кен бързо се превръща в сладкия идиот, който вярва, че патриархат означава мъже и коне да управляват заедно света.Там той получава внимание и това чувство остава с него и го кара да иска да има по-голяма роля от това да е просто wanna be гаджето на Барби в свят, в който всяка вечер е girl’s night.

Песента Just Ken е кулминацията на неговия герой. И докато мъжките кукли завладяват БарбиЛенд, се разбира отново основното послание за равенството между половете, макар и по не толкова чаровен и забавен начин. И макар и и да има нещо сбъркано в предаването на посланието.

Barbie е филм, който трябва да се гледа, особено от жени и особено от майки на дъщери.Аз го гледах сама и то преди обед – странно време за ходене на кино, но пък залата беше пълна с момиченца с майките си.

Няма смисъл да разказвам сюжета, но ми се иска да обърна внимание на нещо, което много ме впечатли – маркетинговата кампания на филма. Вдигнаха нивото високо. Високо, високо, високо, както казва Атила.

От обувки и свещи до мемета и билбордове Barbie беше и още е навсякъде. Стратегическата маркетингова кампания на филма успя да повиши осведомеността, да предизвика много шум и да гарантира, че всички знаят, че Barbie идва.

Brand collaborations

Barbie си партнира с главозамайващият набор от марки в навечерието на премиерата на филма и те са помислили за всичко! Независимо дали сте на пазар за нов куфар или имате нужда от питие – има по нещо за всеки. Колаборациите на Barbie бяха неочаквани, тъй като надхвърлиха сектора на играчките и предвидимите сектори в периферията му. Целта на Mattel беше да направи марката подходяща и достъпна за всички без значение от възрастта, като си партнира с брандове за стил на живот, стоки за дома, мода,  красота и какво ли още не. Кажете ми, че това не е гениално?!

Абсолютно ключов фактор са всички партньорства, като това с Xbox или изрязаната качулка Balmain за $1350 … И още:

Béis / Primark’s Barbie® Capsule Collection / SMASH + TESS x Barbie™/ Alex and Ani x Barbie / X Cotton On / Burger King / Joybird / Tangle Teezer / Crocs / Barefoot Dreams / Boohoo / Superga / Pinkberry’s Barbie Land Berry Pink / Fossil / Forever 21 / Homesick’s Barbie™ Dreamhouse Candle / Gap / Canada Pooch’s Barbie Collection / FUNBOY / MeUndies / Coldstone Creamery’s All That Glitters is Pink / Truly / NYX Cosmetics / Kitsch / Ruggable Collection / Impala Skate / CHI x Barbie Totally Hair Collection / ALDO / MOON Oral Care / Hot Wheels® x rue21 / Swoon / By PacSun / Hally Shade Stix / Show Me Your Mumu /  Posh Peanut /

Включване на публиката

Всички виждаме, че използването на изкуствен интелект продължава да набира скорост. Подхващайки този хайп, Barbie пусна своя „Селфи генератор“, давайки възможност на феновете да се вмъкнат в Barbie Land (и стана viral!). Това е чудесен пример за това колко ефективен може да бъде интерактивният маркетинг и генерираното от потребителите съдържание. С живи визуализации, публиката не можеше да не се ангажира с „генератора на селфита“ и да ги споделя в социалните си мрежи, за да могат всички да ги видят. А публиката в кината направи така че носенето на розово да се разбира като признаване на връзката й с филма.

Розови дрехи, обувки, розова кутия за пуканки, розова кола на паркинга в мола…

Разпознаване на бранда

Маркетинговата кампания на Barbie използва познаването на публиката с разпознаваемата марка на Mattel. Плакатите и билбордовете за филма са интелигентни и прости, семпли, с датата на пускане на пазара в класически курсив на Барби на плътен фон в ярко розово, което по-късно заля целия свят (розовото). И на екстравагантното световно турне на Barbie, Марго Роби се обличаше лоялно към героинята си, носейки тоалети, вдъхновени от Барби. Говорим за истинска ангажираност, не забравяйте.

Създаване на шум – the buzz

Няма грам съмнение, че маркетинговата кампания на филма създаде ненормално очакване и накара феновете, та дори и нефеновете да полудеят. Докато трейлърите на лентата показваха на публиката звезден актьорски състав и мечтана декорация, малкото информация за сюжета създаде усещане за мистерия, която някак повдигна акциите на филма, много преди да сме го гледали. Между кориците на списанията и истинската къща на мечтите в Малибу, която може да намерите в AirBnB, маркетинговата кампания на Barbie го превърна в един от филмите, които ПРОСТО ТРЯБВА да гледате тази година! Дори музиката в първия тийзър беше подбрана така, за да заяви, че ни очаква неочакваното.

Помните ли го?

Тhe brand comeback (на века)

След като през 2015 г. достигна рекордно ниско ниво на продажби и тонове негативни заглавия, Барби се зае с нелеката мисия да преоткрие и съживи марката. Mattel положи съзнателни усилия да направи куклата Барби културно подходяща, като представи различни тонове на кожата, типове тяло и още нови професии. Продуктът на преобразяването на марката е Барби, която има възможности за растеж, креативност и приходи.

Нищо не спира тук, защото филма, студиото и всички колаборации с него направиха нещо наистина невиждано.

И го направиха със стари похвати в занаята – даваш на хората малки елементи от филма, за да стимулираш любопитството и това създава разговори, шум в социалните медии и възможността да генерира повече шум в други медии, така че рекламната кампанията заживява собствен живот като световно розово движение.

Усилията на всеобхващащата и скъпа маркетингова кампания (която ръководителите на конкурентни студия оценяват на 150 милиона долара, без да се включва производственият бюджет от 145 милиона долара ) вече се отплащат!

“If you love Barbie, if you hate Barbie, this movie is for you”

Освен ако не живеете в пластмасова кутия за кукли, няма как да не гледате този филм.

Само, моля не допринасяйте за световния недостиг на розовия цвят.