И през лятото намирах време за филми и сериали, но сега още повече. В началото на годината си обещах, че ще ходя веднъж (поне) месечно на кино и успявам да го спазя. Имам дете, работа, втора работа и някакъв живот, така че ходенето на кино не е толкова лесно както беше преди. А и честно казано ми харесва идеята ходенето на кино да е събитие, а не просто нещо, с което да си запълвам времето. Отдавна спрях да гледам всичко, което излиза, защото ценя времето си все повече.

Днес реших да споделя за сериалите, които гледах, защото за тях се намира по-лесно време и са нещо, което да правите с половинките си или приятели, защото не всяка вечер е за излизане. Особено в хюга сезона, който се задава. Топлото одеало и дистанционното дебнат зад ъгъла, така че вместо да ви хванат неподготвени – проверете тези заглавия и ми благодарете после!

Netflix, HBO Max, Hulu & Chill

За протокола – нямам акаунт в Hulu (имам само HBO, Netflix и Disney +), така че гледах сериалчето по онзи начин.

Only murders in the building – Hulu

Only murders in the building - Rotten Tomatoesснимка: Only Murders in the Building. Rotten Tomatoes

Последното шоу за Стив Мартин, както сам заяви той или един забавен сериал с наистина неочаквано добра комбинация за главните персонажи.

Никога не съм си представяла, че Стив Мартин, Мартин Шорт и Селена Гомес ще ме заковат пред екрана, за да ми представят убийства по един особено забавен начин,поднесени с много вкус.

Привидно несъответстващите 2 комедийни звезди (на по 70) и тийн идола Гомес превръщат всяка убийствена мистерия във всеки един от трите сезона не само в интересна комедия, а и в огледало за отношенията и комуникацията между поколенията в днешно време и то в Ню Йорк.

Мостът между поколенията започва да се изгражда с общ интерес – подкаст за разкриване на убийства и с убийство в сградата, в която живеят и тримата героя, но едва се познават. Мистерията и преследването на тръпката, заедно с всичките им тайни ги прави един странно-забавен екип. Но преди това – Arconia, сградата от сериала, в която живеят героите и се случват убийства е почти истинска. Външната фасада и всички кадри на сградата всъщност са на жилищна сграда, наречена Belnord. Продуцентите дори предлагат на живущите в сградата да бъдат статисти в първи сезон. Сградата наистина е имала много известни резиденти и ако можете да си го позволите, бихте могли да си закупите жилище там на цени от $4.15 милиона до $8.35 милиона.

Сградата не е точно персонаж, но със сигурност е важна част от историята на сериала и също крие своите тайни. Вниманието ви ще бъде отвлечено още от първи епизод с една смърт при достатъчно загадъчни обстоятелства, която събира the dream team – пенсионирания актьор Чарлз (Стив Мартин), разореният театрален режисьор Оливър (Мартин Шорт) и прекалено затворената в себе си млада художничка Мейбъл (Селена Гомес). До момента на убийството те не си говорят и не се поздравяват,дори не се забелязват, макар и да живеят в една сграда и се засичат пред и в асансьора.

Дистанцията между тях може да се реже с нож и е повече от очеизвадно, че тримата нямат нищо общо:

  • Чарлз е сдържан джентълмен от старото поколение. Някога е бил звезда в хитов сериал, в който играел криминален детектив.
  • Мейбъл обича тишината и да наблюдава, както и предпочита да не води повърхностни разговори от учтивост. Дивото й въображение за сметка на нейната сдържаност се вижда още в началото. Все пак, тя е художник, макар и да си фантазира сценки с починали хора или убийства.Тя е мистериозна по един симпатичен начин и винаги изглежда така, сякаш крие нещо.
  • Оливър е забавен, приказлив, артистично ексцентричен, елегантен и познава много от обитателите на историческата сграда. Винаги успява да намери и за какво да клюкарства с персонала и търси контакт със съседите си, когато се засичат в асансьора.

Още в първи епизод бързо става ясно, че между тези тримата няма нищо общо, докато не се затворят в апартаментите си. Подкастът, който ги обединява “All Is Not Okay In Oklahoma “ е техния споделен интерес. Поне на пръв поглед. Убийството на техен съсед и подкаста ги правят екип детективи.

В Only Murders In The Building няма тягостно напрежение и излишни страхове. Напротив. Комедията и чисто човешките истории на персонажите са на преден план, а вплетени в мистерията стават приятни и леки за гледане. И обсебващи (поне за мен). Първите два сезона ги изгледах на един дъх. Този сериал все го забравям, макар че знам за него от интервюта на Стив Мартин и Мартин Шорт още когато бе излязъл първи сезон, а после гледах техни участия и за снимките на трети. Истината е, че просто забравям за съществуването му, защото не е в HBO или Netflix. Мисля, че случайно видео в Instagram ме подсети, тъй като сега върви трети сезон и веднага щом го видях започнах да гледам Only Murders In The Building и сега не мога да спра да го препоръчвам.

Джони срещу Амбър – HBO Max

Документалка в две части с интересни доказателства, доста интимен личен архив и интервюта от двата юридически екипа, изследват делото за клевета между Джони Деп и Амбър Хърд във Върховния съд на Обединеното кралство, както и въпроса за домашното насилие.

Ако сте проследили процеса,както направих аз на живо чрез излъчванията във Фейсбук, то със сигурност ще ви е любопитно да изгледате и това в платформата на HBO. Особено и ако сте верен фен на Джони Деп. Все още не съм стигнала до Depp vs Heard в Netflix, но е следващото, което ще гледам, щом свърши Only murders in the building.

Pretend It’s A City – Netflix

Още Ню Йорк, да! Мартин Скорсезе и Фран Лебовиц в откровен разговор, превърнат в сериал. Сериалът има 87% одобрение от критиците и не е случайно, защото хумора, който струи от интелектуалката с уникален култов статут в града, който никога не спи за начина на живот на съвременните нюйоркчани е наистина заразяващ и трудно ще среш да гледаш. Този сериал може да се приема и като продължение на “Публично говорене”, филма посветен на Фран Лебовиц и нейната любов към добрите разговори и омраза към нови технологии.

Седемте епизода с различни теми на разговор като пари, здраве и книги си струват всяка минута.

“Да се отличавам е моята професия, да съдя някого или нещо е моя професия”

казва Лебовиц във втори епизод, а Pretend it’s a city се гледа бързо, така че цитати си вадете бързо.

 

Друго, което си струва да гледате, но в HBO Max е филмът Моралът е доброто с премиера на 22 септември в стрийминг платформата.

И Just like that за феновете на “Сексът и градът”, макар че е безумно странен, прекалено коректен към всякакви групи, преливащ от персонажи и появата на Саманта е огромно разочарование…

Задължително The Kominsky Method в Netflix! Комедийна драма, засягаща важни теми с много вкус и хумор. Удоволствие е за гледане, обещавам!

Толкова за сега, все пак е още септември. Нека комбинираме добре събитията, стоенето у дома и целия живот измежду тях, който някак намира с какво да ни изненадва всеки ден.

Ако искате повече онлайн съдържание, лишено от реклами и да покажете любовта си към блогосферата:ЦЪК