Рожденото име на Фреди Меркюри е Фарук Булсара (ફારુખ બલસારા, транскрибира се и като Фарох Булсара). Роден е в Занзибар и израства там, а по-късно в Индия, преди да се премести във Великобритания, където става несъпоставимия Фреди Меркюри – вокал на Queen.

На днешната дата, през 1991 г. , само на 45 години, умира след усложнения от СПИН, като потвърждава публично един ден преди смъртта си, че е болен. Умира в Лондон от пневмония и усложнения, предизвикани от болестта, която крие до последно. Появата на Фреди на Британските музикални награди на 18 февруари 1990 г. (което е и неговото последно публично появяване) буди мълвата, че той е тежко болен, тъй като изглежда измъчен и много отслабнал. Фреди  Меркюри и верните му близки отричат болестта му до края. Тогава Фреди започва да губи зрението си и се влошава дотолкова, че да не може да стане от леглото. Поради влошаващото си положение, той решава да забърза смъртта си, като отказва да пие лекарствата си и пие единствено болкоуспокояващи.

На 23 ноември 1991 г. Фреди вика мениджъра на Queen Джим Бийч в къщата си и му връчва съобщение за пресата:

Поради огромния натиск на медиите през последните две седмици, искам да потвърдя, че съм болен от СПИН. Смятах за коректно да пазя в тайна информацията досега заради близките ми. Но дойде моментът моите приятели и фенове по целия свят да научат истината. Надявам се, че всички ще подкрепят мен, моите лекари и всички останали по света, които се борят срещу това ужасно заболяване.

24 часа по-късно Фреди умира. 28 години по-късно музиката, която е завещал продължава да вълнува милиони по света и съм сигурна, че още 280 години ще е така. Фреди е вечен със своето наследство – неповторим глас, абсолютно гениален, както в пеенето, така и във външния си вид, поведението на сцената и връзката с публиката:

Когато Фреди е обявен за мъртъв, аз съм била на 2 годинки. Все пак днес страдам, че живея в свят без него, макар че съм живяла така целия си живот. Ако това не е показателно за неговия гении, не знам кое би било…

Обожавам музиката на Queen! В нея има нещо наистина царствено…В нея има по нещо за всеки!

Насладете се на този шедьовър на сцената днес, в памет на Фреди: