Знам, че е “готино” да не харесваш коледни песни, но аз харесвам старите класики и те ми носят празничен дух.

Все пак, слушам ги само през декември, като редувам с музиката на бандите, които по-често слушам, така че не е болка за умиране.

Коледа наближава, а когато имаш дете коледните песни са страхотен саундтрак на всичко, което правите заедно. Дали ще редим пъзел, ще си играем с лего или на някоя игра, дали рисуваме или правим коледни картички – коледните песни вървят на фон и аз много се радвам, че Анди започва да ги запомня малко по малко.

Затова реших, че няма как да съм единствената, която всъщност харесва коледни песни – класиките, както им казвам, и направих един кратък плейлист за всички други ентусиасти.

Ром-пом-пом и е Коледа!

Моят плейлист започва с една нова песен, защото наистина много ми харесва, а и съм голям фен на Джими Фалън.

Няма нищо друго от нашия век, но няма значение, защото музиката е това, което ни сближава!

Насладете се на коледния дух по ноти:

 

Jimmy Fallon and Meghan Trainor – Wrap Me Up 

Джими Фалън е казвал многократно, а и е известен с това, че обича празниците!

След няколко други коледни песни, които той издаде, включително „It Was A … (Masked Christmas)“ от 2021 г. с участието на Ariana Grande и Megan Thee Stallion и акапелен кавър на „Wonderful Christmastime“ през 2017 г. с Roots, Пол Маккартни и актьорският състав на “Sing”, Фалън продължи! За новата си песен, той каза, че е имал идея за коледна песен за опаковане на подаръци и я е изпратил на Трейнър, а тя пък е променила само заглавието и някои думи. Другото е история.

“The Christmas Song,” Nat King Cole

Една от най-известните коледни песни на всички времена и само една от песните, доказващи, че Nat King Cole е кралят на Коледа. Миналата година записът на Nat King Cole от 1961 г. беше избран от Библиотеката на Конгреса за съхранение в Националния регистър на звукозаписите на Съединените щати като „културно, исторически или естетически значим“. Триото Nat King Cole за първи път записва песента през 1946 г. и отново през 1953 г., и още веднъж през 1961 г., в стереофонична версия с друг пълен оркестър, аранжиран и дирижиран от Ралф Кармайкъл.

“Santa Claus is Comin’ to Town,” Bruce Springsteen

Брус не я е измислил, но рок версията от декември 1975 г. заимства рефрена на припева от записа на Crystals от 1963 г. За първи път е издаден през 1981 г. като песен в компилационния албум на Sesame Street In Harmony 2 и отново през 1985 г. като B-страна на „My Hometown“, сингъл от албума Born in the U.S.A. Тази версия остава любимата на Спрингстийн за концерти през месеците ноември и декември и групата му е сред малкото, които я запазват в списъка си с песни по време на празниците.

“Rockin’ Around the Christmas Tree,” Brenda Lee

Написана от Джони Маркс и записана от Бренда Лий през 1958 г.

До 50-ата годишнина на песента през 2008 г., оригиналната версия на Лий е продала над 15 милиона копия по целия свят. През 2019 г. записът беше въведен в Залата на славата на Грами.

“All I Want for Christmas Is You,” Mariah Carey

Това просто нямаше да е плейлист от коледни песни без това емблематично изпълнение на Марая Кери. Тя е „кралицата на Коледa”, а парчето за поредна година се позиционира на 1-во място в световната класация на Billboard.

“Run Rudolph Run,” Chuck Berry

Песента е 12-тактов блус, музикално подобна на популярната и разпознаваема песен на Бери “Johnny B. Goode” и мелодично подобна на песента му “Little Queenie”, последната от които е издадена малко след това, през 1959 г.

Чък Бери сам е написал песента, но след това разбира, че името Рудолф е търговска марка на Джони Маркс. Маркс го съди и печели заслуга (credits) за написването на песента, въпреки че той нямаш нищо общо с песента, казва Бери.

Светът на Гери: коледни песни“Jingle Bells,” Frank Sinatra

„Jingle Bells“ е една от най-известните и най-често пеени американски песни в света. Написана е през 1850 г. от Джеймс Лорд Пиърпонт в Масачузетс.

Твърди се, че първоначално е била написана, за да бъде изпята от хор на неделно училище за Деня на благодарността или като песен за пиене. Въпреки че няма първоначална връзка с Коледа, тя се свързва със зимната и коледна музика през 1860-те и 1870-те години и е включена в различни антологии за салонни песни и колежи през 1880-те. Песента е част от емблематичния албум на Синатра – A Jolly Christmas from Frank Sinatra, първоначално издаден от Capitol Records през 1957 г. Това е първият дългосвирещ коледен албум на Синатра. А песента е вечна класика!

“Baby, It’s Cold Outside,” She & Him

Написана от Франк Льосър през 1944 г. и популяризирана във филма от 1949 г. „Дъщерята на Нептун“, песента е коледна класика. Въпреки че текстът не споменава празник, той обикновено се смята за коледна песен поради зимната си тема. Версията на She & Him е прекрасна.

“Winter Wonderland,” Michael Bublé

Като си говорим за коледни песни и празнично настроение, Майкъл Бубле винаги е в мислите ми. Песента първоначално написана от Феликс Бърнард и Ричард Б. Смит, е представена за първи път през 1934 г. А уникалният и завладяващ глас на Michael Bublé, съчетан със способността му да интерпретира песни с искрена емоция, превърнаха неговата версия на песента във фаворит за всички нас.

“Jingle Bell Rock,” Bobby Helms

Закачливата мелодия, която съчетава рокендрол с празнична радост, е създадена през 1957 г. Композирана е от Джоузеф Карлтън Бийл и Джеймс Рос Бут, въпреки че изпълнителя оспорва това. Каквато и да е истинската история, това коледно парче е класика и няма как да не звучи през декември.

“Let it Snow! Let it Snow! Let it Snow!,” Harry Connick, Jr.

Текстът е написан от от Сами Кан, а Джул Стайн композира мелодията. Песента е написана през 1945 г. и остава обичана класика до днес. Придобива значителна популярност по време на Втората световна война, когато се превръща в символ на надежда и устойчивост.  Въпреки че песента е изпълнявана от много артисти, една от най-известните версии е на Хари Коник-младши. Неговият завладяващ глас и стил са неповторими.

“It’s Beginning to Look A Lot Like Christmas,” Perry Como

Още една коледна песен, написана през 1951 г. от Мередит Уилсън. Първоначално песента е била озаглавена “It’s Beginning to Look Like Christmas”. Записвана е от много изпълнители, но става истински хит с Perry Como и Fontane Sisters с Mitchell Ayres & His Orchestra през септември 1951 г.

“It’s the Most Wonderful Time of the Year,” Andy Williams

Определено една от топ любимите ми!Тази коледна песене написана през 1963 г. от Едуард Пола и Джордж Уайл. Записана и издадена през същата година от Анди Уилямс за първия му коледен албум The Andy Williams Christmas Album. Песента е истински празник и описва коледния сезон и събиранията между приятели и семейства. Именно с нея на-често озвучаваме игрите си и неусетно минава времето. Ром-пом-пом и е Коледа!

Коледа не е просто дата. Коледа е състояние на духа.

Ром-пом-пом и е Коледа!