20 март е всичко друго, но не и някакъв си обикновен ден. Пролетното равноденствие настъпи именно днес в 05:06 ч. Първият ден на пролетта! А дали е съвпадение, че точно на 20 март ню уейв групaта „Нова генерация“ ще зарадва феновете с клубен концерт в “Строежа”? Пролет – нов живот, нова генерация…

Не се ограничавам и задоволявам само с пролетта. 20 март е още ден на щастието (Общото събрание на ООН провъзгласява това през 2012 г.), ден на приказката (който за първи път се отбелязва през далечната вече 1991 година в surprise surprise – Швеция), ден на Земята и на франкофонията!

Ако 20 март беше човек, щеше да е Марта Стюарт, но без арестите.

МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА ПРИКАЗКАТА

Или още познат като Световен ден на разказвачите. Традицията да отбелязваме тази дата ни припомня, че без значение от формата, литературата е силния глас на разказвача, който чуваме дори когато четем наум.

„Ето моята тайна. Много е проста: истински се вижда само със сърцето. Същественото е невидимо за очите. Времето, което си изгубил за твоята роза, я прави толкова важна. Хората са забравили тази истина – рече лисицата. – Но ти не трябва да я забравяш. Ти ставаш отговорен завинаги за това, което си опитомил. Ти си отговорен за твоята роза…“

Като си кажа “разказвач”, веднага се сещам за всички личности, които разказват истории отвъд написаното. За мен формата наистина не е толкова важен, защото знам, че в един момент хубавата история ще бъде написана и споделяна, дори и да е започнала под формата на снимка, видео, разказ от уста на уста, арт инсталация или картина. Ние всички разказваме истории и искаме да ни се разказват истории. Денят, все пак малко или много е посветен на онези, които са се посветили да разказват истории на децата, защото приказките са най-великата сила в литературата. Детските книги са пълни с житейски мъдрости. Колкото и да сме пораснали, приказките винаги ще ни карат да се усмихваме накрая, когато се разкрива поуката.

МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА ФРАНКОФОНИЯТА

(книгата от снимката си я купих случайно още през 2018 г и не мога да кажа, че я препоръчвам , но става за френско вдъхновение, ако имате нужда от такова)

Светът на ГериНа 20 март 1970 г. представители на 21 държави подписват конвенция за създаване на Агенция за културно и техническо сътрудничество на френскоговорящите страни (ACCT) по инициатива на Леополд Седар Сенгор (Сенегал), Хабиб Бургиба (Тунис) и Хамани Диори (Нигер). През 1996 г. в Маракеш, Мароко, е приет Устав на франкофонията. През 1998 г. по време на конференция на министерско равнище АССТ приема името Международна организация на франкофонията. В организацията членуват над 50 държави, както и България. Всичко това звучи прекалено като от вестник, но е хубаво да имам контекста за това как човек, който говори френски или е последовател на френската култура става част от едно цяло. Самата аз съм фен на френската култура и кухня, и уважавам много развитието на литературата, изкуството, киното и музиката. Не само това, намирам нещо много възвишено във всичко, което изброих в комбинация с френския език, защото вярвам, че е лесно да си франкофон, или да говориш френски, когато си около Франция – ако си белгиец или швейцарец,например, но в България не ни е толкова близко. Та, френският до скоро беше езикът на дипломацията, езикът на културата и да, разбираш красотата му, ако го научиш. Над 32о млн. души по света говорят френски език. Аз не съм един от тях, но се възхищавам на хората, които са положили усилия да са.

Препоръчвам горещо 5 от съвременните шедьоври на френското кино, с които да отбележим този 20 март подобаващо:

Les Misérables

The Artist

Blue is the Warmest Colour

La Vie еn Rose

The Intouchables

Киното е френско изобретение. Да не се забравя този факт.

20 март е натоварен с много неща, но ще спомена още, че в Тунис е Празник на независимостта. Страната сега е една от най-популярните дестинации в Северна Африка за туризъм. А и защо не – на брега на Средиземно море, прекрасна природа, интересна култура и забележителности от древността.

Пожелавам си да стигна и до там един ден. Тази година, все пак ще се отчета в Африка, просто няма да е Тунис, така че след първата крачка, кой знае…