Сините очи на най-добрите злодеи. Или поне в повечето случаи. Привлекателен глас, който звъни както на френски, така и на английски, руски и португалски, ако трябва.

Винаги с добре спретната коса, да не кажа перфектна дори и когато е с небрежна прическа, леко лукава усмивка, но адски чаровна, неидеалните лицеви черти – това е неоспоримия хубавец на европейското кино, а и не само – Венсан Касел.

Както го наричам аз – чаровен грозник. Като влагам във втората дума не една капка ирония, разбира се. Аз наистина го намирам за привлекателен. Нека се абстрахирам от външния му вид, което ми е трудно, за да обърна нужното внимание на невероятния му талант и страхотната работа, която е оставил зад гърба си до тук.

Предизвикателство е да сумирам ролите му в нещо кратко, но ще се опитам. Дори няма да пиша за бившата му жена Моника Белучи и любовта им, нито пък за НЕВЕРОЯТНО красивата им дъщеря.

Филмите с Венсан Касел, които трябва да бъдат гледани поне веднъж: 

La Haine / “Омраза”

Култов филм от 90-те, който хвърля светлина върху френските гета. Матийо Касовиц печели наградата за  най-добър режисьор в Кан, когато е едва на 27 тогава. Историята на лентата е много завладяваща – ставаме свидетели на 24 часа от живота на трима младежи от крайните предградия на Париж – арабин, африканец и евреин. Винц (Венсан Касел) случайно намира на улицата пистолет и не скрива от приятелите си, че би убил полицай.

Основните теми са расизъм, наркотици и социалното положение в предградията. Все актуални и днес. Няма да разкривам повече, защото трябва да се гледа.

Irreversible / “Необратимо”

За мен един от най-добрите европейски филми евър. Венсан Касел в партньорство с Моника Белучи на екрана и не само, както знаем. И двамата имат забележителното присъствие в този филм, който е задължителен за гледане. Заглавието му е толкова точно избрано, спрямо историята, че когато стигнеш до края разбираш колко е велико.

Juste la fin du monde / “Това е само краят на света”

Базиран на пиеса на драматурга Жан-Люк Лагарс, починал от СПИН в края на миналия век преди да навърши 40 дори. Подобно на него, главният герой – Луи, е неизлечимо болен млад писател. Той се връща в родния си край, който е напуснал преди години, за да съобщи на семейството си за болестта. Още преди да прекрачи прага обаче, всичките му близки са нервни заради дългоочакваната среща и съвсем очаквано емоциите ескалират до крайности.

Black Swan / “Черен лебед”

Страхотен психологически трилър на Дарън Аронофски. Ролята на Венсан Касел е изключителна тук, според мен.

Целият филм е наистина много добър и въпреки личната история, през която наблюдаваме всичко на екрана, той по-скоро разказва за трудностите по пътя към мечтите и жертвите, които трябва да направим, за да ги постигнем. След преминаването на всяко препятствие винаги следва още едно – по-голямо и по-сложно. И накрая остава въпроса дали си заслужава да постигаме съвършенството, към което се стремим, когато го плащаме с цената на всичко. А Венсан Касел играе директора на балетната трупа, който подклажда съперничество между примабалерините. КАкто всички знаем, на него му отиват лошите черти у героите, които играе. Тук е любопитно, че самият той се е занимавал с балет, защото вярва, че “един актьор трябва да умее да прави всичко”.


Dobermann / “Доберман”

Това е филм от ясните ми детски спомени, затова го включих. Честно казано не съм го гледала напълно осъзнато, но си спомням, че Добреман е именно Касел, който е изкусен обирджия. Ще си го пусна, защото имам носталгична връзка с този филм и първата (за мен) роля на Венсан Касел, макар и тогава, когато съм гледала лентата да не съм знаела кой е.

Ocean’s twelve / “Бандата на Оушън” 2

Първите два филма от Ocean’s са сред малкото, които мога да гледам постоянно и не ми омръзват. Третият не ми е толкова на сърце, но втория ми е фаворит. Там се появява Венсан Касел, отново в роля, която му приляга като сако, правено му по поръчка – фин, красив, изкусен крадец, богат, търсещ забавления. Съмнявам се, че има какво да кажа за филма,което не е било казано, освен, че преди няколко вечери го гледах отново.

Честити му 57! Остарява грациозно, така че с всяка следваща роля Венсан Касел ще е още по-голяма радост за нас.