Майските вълнения вече ме обвзеха и има защо. Този месец е като влакче на събитията и пътуванията, което прави остри завои, но от тях само викаш повече от щастие. Защото адреналина надделява над страха.

Преди всичко, предстои още един дълъг уикенд, за който се надявам слънцето да е постоянен посетител, не само защото имам имен ден, който ми се иска да празнувам навън. А и защото е възможност за прекрасен старт на майските вълнения с едно кратко трипче, без особено значение къде. Важно е приключението, а не дестинацията, нали?

Е, в моите планове не фигурира, макар и да ми се иска, но аз все пак съм градското момиче, което като се отдели за повече време от София започва да страда. Ще прекарам по-голямото време точно тук и ще греба с пълни шепи от събитията, които предстоят, от зеленината в парковете и все още студения полъх на Витоша. Колкото и да си мръсна, прашна или мрачна, винаги ще те любя, моя София. Защото ти ми даваш толкова много…

Подбрах ги спрямо програмата си и желанието да ги посетя, но вярвам, че са майските вълнения, които може да споделим!

Там, където ще се видим:

Изкуството да падаш в кино по избор – този филм не искате да изпускате! Смятам да го гледам във “Влайкова”, защото обожавам малките кина и датите на прожекцията ме устройват. Яд ме е, че не го гледах по-рано, а съм обещала на Ели (която ще видите във филма на Атила), че ще й кажа след това какво мисля – а аз обожавам да коментирам филми!

Изложбата WE ARE EARTH в София – до 5 май може да видите изложбата в галерия Vivacom Art Hall Оborishte 5. Проектът отразява екологичните проблеми, пресъздадени чрез портрети върху лицата на няколко известни личности. Входът е свободен, така че отидете, за да се потопите за малко в социалното изкуство.

Откриване сезона в Маймунарника – 20 май е датата, а мястото е любимото! Билетите все още са на по-ниска цена, а на сцената ще видим P.I.F., Innerglow ,Jin Monic , Мила Робърт и Dead Man’s Hat. Една от най-култовите сцени на открито, която имаме в града се открива официално, което е само началото на лятото и всички концерти, ПК, бири, коктейли и среднощни разходки в Борисовата.

LUNAR_2022 Светът на Гери LUNAR започва – майски вълнения с фестивала на светлините или как най-красивите сгради в града оживяват с 3D мапинг проекции и светлинни инсталации. Като се сетя колко беше яко миналата година, нямам търпение да видя с какво ще надградят сега! Достъпът е абсолютно свободен и прави вечерите в пъти по-вълнуващи. Улиците се изпълват с хора, завладяни от красотата на изкуството. Деца на раменете на родителите си се радват на шарени живи картинки, а София пулсира по-силно от всякога, защото кръвта във вените й щъка неуморна из центъра с широко отворени очи. От 9 до 14 май!

24 май със 101 каба гайди – 24 май в Маймунарника от 18 часа ще бъде озвучен от силата на родопската гайда под откритото небе. Входът е свободен, какъвто трябва да бъде и духа ви, за да се насладите на това събитие.

РИСУНКАТА – майстори и поколения – откриването е на 2 май (утре), а изложбата продължава до 30-ти. Отделето поне един ден, за да се откъснете от ежедневните задачи и да се отдадете за кратко на артистичността, на таланта и на духовността.

Там, където е само по работа:

Среща на Giving Tuesday Europe в Лисабон – събитието, което чакам с огромно нетърпение, защото не съм била в Португалия и защото мина прекалено много време, откакто съм се качвала на самолет. Толкова много, колкото вече не е удобно да уточняваме колко наистина. Giving Tuesday е глобално движение, което всяка година отбелязваме и у нас. Миналата година кампанията организирах аз за първи път (откакто съм част от екипа на BCause), а след тази среща се надявам втората ми кампания да е още по-УАУ. Моите майски вълнения се очаква да приключат с Лисабонски такива.

Събитие за “Известните помагат” – все още е мистерия за широката общественост какво е точно “Известните помагат”, но на 18 май ще се състои едно прекрасно бутиково събитие, на което с колегите ми (и не само) ще отпразнуваме тези известни. Нямам търпение, защото имам да им кажа толкова много. Работата ми често ме среща с популярни личности, но за тази инициатива мога да кажа, че се запознах по-отблизо с някои от тях и беше страхотно. Дори имейлите през уикендите.

Представяне на изследване “Прочит между редовете” – едно събитие на Български фонд за жените, което смятам да посетя по работа, разбира се. Работата ми ме среща и с много неправителствени организации, не само с известни личности. И се радвам, че в този сектор има много какво да научиш.

Там, където ми се иска, но честно казано едва ли:

Аз и ти, преди Ние / Премиера – На 5 май е премиерата на това ново представление, което много ми се гледа, най-вече заради Йоанна Темелкова. Тя е супер сладка, а аз не съм я гледала на сцена в театъра, та много желая да посетя премиерата. Обикновено на премиери е много яко и често се получават комични моменти, които не са точно планирани.

Мечтата:

Фестивалът в Кан – знаете вече, че аз съм непоправима мечтателка. Филмовият фестивал в Кан ще си го манифeстирам всяка година, докато не се събудя край бреговете на Кан с окачен на вратата на стаята ми тоалет за късната прожекция.

Светът на Гери храни катеричкаМайски вълнения, събрани само в няколко събития, но не забравяйте, че интимността също има нужда от време и то се намира някъде измежду изложбите и киното. Нека не пропускаме и, че събитията ги създаваме ние, хората. И те могат да се случват навсякъде. Нищо не може да замени за мен качественото време за себе си, което мога да си подарявам. А дали това ще е поредния блог текст, стар филм, нов сериал, книга, гледане на детски със сина ми, разходки в парка, хранене на катерици, свирене на грешни акорди на китара или обяд с приятели – събитието ще си е мое.

А и за малко да забравя 6 май, когато имам имен ден. За огромно съжаление се очертава още една година, в която не мога да събера почти никой, за да празнувам, защото е почивен ден, вплетен в дълъг уикенд. А толкова много обичам да празнувам всичко, да правя дните си специални и да се обръщам назад с усмивка към всеки такъв празник… Скромната компания, която се очертава да бъдем заедно, все пак ще си изкараме добре с вкусна храна, слънце и детски смях около масите. Instax mini-то ще запечата хубавите моменти, с които да попълня албумчето си за тези малки сладки снимки. И един ден, когато съм го забравила някъде или скрила измежду книгите у дома, го намеря случайно и разлистя, ще се умиля пред събраните усмихнати спомени. Романтичната ми душа току-що целуна носталгичната си сестра близначка, защото и двете знаят колко много обичам да намирам старите си снимки и преживявам наново всичко хубаво от миналото. Особено, когато има с кого да споделям тези моменти.

Всеки ден имаме на разположение по 86 400 секунди.

Да си ги правим повече на събития, а?

А за онези дни и вечери, в които просто искате да си чилвате и да се оставяте на лекотата на пролетните дъждовни капки, препоръчвам горещо един сериал, който аз едва наскоро изгледах: The Kominsky Method на Netflix. Бих препоръчала и филма на/за Памела Андерсън, както и The Andy Warhol Diaries, ако сте Netflix фенове.

За повече онлайн съдържание, лишено от реклами: ЦЪК