Бързата мода е прекалено достъпна и води до две неща:

всички изглеждат еднакво и ни кара да губим онази нотка индивидуалност, когато сме в тълпата

оставя непоправими последствия върху околната среда, с които поколенията след нас ще се опитват да се борят

Бързата мода се появява през 90-те (поредното “прекрасно” нещо на най-гадното десетилетие), за да утоли желанието на хората за повече и по-евтини дрехи. Така, вместо по две колекции в годината, модните производители започват нови колекции всеки месец, та и по-често. Тези дрехи, разбира се, са далеч от качествени – издържат не повече от 20-25 пранета и не са на мода само след месец-два. И така започва грозния цикъл на мега консуматорство на дрехи. Много брандове се ориентират бързо и откликват и до днес на това безумно човешко желание.

Хейт за бързата мода

Хейт за:

фабриките, където се произвежда с ниски доходи

за робството

за лошите условия

за детската експлоатация

за замърсяването на цялата планета

за излишните покупки

за невъзможността дрехите да бъдат рециклирани, тъй като са предимно (над 60%) от синтетика

 

Според данни, които са актуални към средата на 2022, на година се произвеждат около 100 млрд. бройки дрехи, които са преназначени за продажба най-често от вече доказали се брандове на пазара. За съжаление, голяма част от тези марки дрехи се опитват с малки стъпки да подобрят това негативно влияние, което имат върху природата. Наистина са бебпки стъпки, които бледнеят на фона на огромните им колекции. ZARA, H&M, Sinsay и много други подобни са тези, които визирам. Те имат магазини във всеки търговски център, на всяка главна улица. Пълни са с подрастващи, пълни са с “намаления”, пълни са и с най-бързия начин да изглеждаш като клонинг на момичето, с което току-що се размина на входа.

Бързата мода е не само достъпна, защото запазва ниски цени, но и е в телефона ти. През цялото време. Приложения на различните магаизни, които те известяват за нов продукт, ново намалени или пък предстоящо такова – някой си върши работата добре, за да си постоянно на куката.

Намерих съвсем случайно това видео, което обяснява много за една марка, която лично аз никога не съм купувала, носила, та и сайта не съм разглеждала. НО! Знам колко е популярна, достъпна и зарибяваща.

Гледайте го:

 

Знам, че се повтарям, но нека преговорим:

купувайте си качествени дрехи

инвестирайте в минималистичен гардероб

купувайте втора употреба

подкрепяйте местните брандове

Избягвайте дрехите, които имат статут на МакДоналдс, както и тези, които пътуват хиляди километри, за да стигнат до вас на смешно ниска цена. Лошите синтетики и брандовете замърсители. Интернет е пълен с достъпна информация, а в Нетфликс и HBO ще намерите не един и два документални филма, които крещят ХЕЙТ за Бързата Мода!

Препоръчвам:

Minimalism (2019), The True Cost, A Plastic Ocean , SLAY (2022)

Много пъти съм писала, че аз си пазарувам само дрехи втора употреба. За съжаление наскоро в една от известните ФБ групи за това се случи нещо изключително странно – искат се пари, за да постваш в групата с модни находки. Не разбирам защо сами си правим толкова сложен избора и защо винаги се намират някакви “по-хитри”, които се опитват да изкарват пари от нечии добри намерения. но…това е реалността сега.

Пазарувайте разумно и винаги се питайте дали имате нужда от това, което блести пред очите ви сега.