Кратко резюме на 2022 – една година, изпълнена с много радости, тъга, жестокост, усмивки, щастие, нещастия и всички онези неща, които поддържат баланса в природата. Защото в живия живот има по всичко. И често се редуват хубави с лоши неща. 2022 не беше изключение.

Събрах си колкото можах спомените по месеци с най-открояващите моменти. Без декември. Направих си резюмето една идея по-рано просто, но не и равносметката.

Януари

Не помня нещо особено да се е случило, освен, че ходихме доста на Витоша и се спускахме с шейни, учихме Анди да кара ски (не много успешно). На Мальовица (пък) продължихме и аз се качих на ски след дълга пауза. И беше супер яко, само дето времето не беше яко тогава.

Имахме правителство и по това време Ицо Хазарта направи една много силна реч, и пак по това време имаше една огромна акция за даряване на кръв и за първи път видях толкова дълга опашка с желаещи да помогнат.

 

Февруари

Февруари си тръгна съвсем нормално. Само една среща на Макрон с путлер подсказваше, че има какво да се случва, ако нещо ще се случва и то се случи в края на месеца.

Преди това, обаче, аз имах честта да присъствам на обучение за креативно писане в Пловдив, което завърши с обиколка по баровете в Капана, пица на парче към 4 сутринта, “Приятели” до 5 сутринта, 2 часа сън и обратно в реалността. Беше много весело.

Някъде по това време беше и великото полувреме на Super Bowl в САЩ, когато великаните на рапа ни напомниха колко са добри, без значение, че са средно на по 49+ (малко може и да преувеличавам, ама знаете).

Пак ходихме на Витоша със ски и шейни, пиехме бири с колегите в обедните почивки и всичко беше някак весело и леко. Моя приятелка ми осигури допълнителна работа, за което винаги ще съм й благодарна и е причината към днешна дата да притежавам мини фирмата “Геринополис”, но за това в друг месец ще разкажа. Денят преди да отида да се запозная с представител на компанията, за която щях да работя допълнително като content creator, имах среща с един от най-добрите си приятели, с който хубаво пиянствахме из центъра, прибрах се късно, спах малко и сутринта на 24 февруари трябваше да стигна навреме някъде в Лозенец за срещата за втората работа.

Всичко мина супер, само дето същата сутрин се случи – сирените в Украйна. Войната, която започна Русия. Това промени всичко. И докато там се случваше война на терен (така да се каже), то у нас започна информационна война. Тя продължава и до днес.

Светът на Гери през зимата

Март

Пак бяхме с шейни на Витоша и се радвахме на слънце и сняг през уикендите. На осми март не правих нищо специално, но получих едно специално цвете от Анди.

През март и стана нещо хубаво – арестуваха Бойко Борисов. Но за малко.

Точно един месец, откакто избухна войната бяхме на мирно шествие в подкрепа на Украйна. ВИДЕО

Почина Тейлър – барабаниста на Foo Fighters, което беше неочаквано и е огромна загуба за музикалната сцена.

Разделих си една бира с един клошар на площад “Гарибалди” точно преди да вляза в Зоя да си напазарувам zero waste нещица. Може и да не е много важно, но го помня, сякаш беше вчера.

В края на март открихме и сезона в Маймунарника. Явно времето е било достатъчно хубаво.

Април

Информационната война продължи с пълна сила.Всякакви хора онлайн се изпокараха. Аз лично разбрах за не един и двама мои познати, които са или платени тролове или удобни идиоти.

Светът на Гери стана на 3 години! Сега ми се струва много и в същото време не толкова. Обичам си блогчето и искрено се надявам, че за някого има смисъл.

Боядисвахме яйца за Великден – и аз, и Анди в детската градина. Подготовката за празника не беше кой знае какво като цяло. Прекарахме време с близки и приятели в Д-град по празниците. Винаги е освежаващо, особено когато се събираме с хората, с които се виждаме и тук, където си живеем 🙂

Делото на Джони Деп и Амбър Хърд започна да привлича все повече внимание и хиляди хора го следяхме онлайн. Беше като най-странния сериал с привкус на ужасно нахлуване в личното пространство на хора, които имат брутални разлики в характера си. Но…обичам го, нямаше как да не го гледам и да не му стискам палци.

Май

Имах имен ден, който не помня да съм празнувала. Сега го отчитам като минус.

В деня на Европа бяха осветени ключови сгради в София и посланието беше ясно – НИЕ СМЕ ЕВРОПА! Подкрепата за Украйна беше ясна. Хората се събираха на големи групи по градинките около библиотеката и беше прекрасна вечер.

Първият сладолед на Анди – истинско джелато от Savini Gelato. Един ден вече нямаше на къде да отлагаме повече, макар че тогава Анди още нямаше 4 годинки. Беше си събрал парички в касичката и му обещахме сладолед. Получи го и, разбира се, искаше много след това. Получи и тях.

Регистрирах си фирма – “Геринополис” ЕООД, за да мога да извършвам допълнителната си дейност. Намерих си адвокат от една група във Фейсбук за mom-friendly компании и стана сравнително бързо и лесно. Имам 2 клиенти. Винаги съм в търсене на още! А и ми предстои да си направя страница в LinkedIn и лого…

По това време започна и фестивалът в Кан. Набелязах си много ленти за гледане, но не успях да спазя обещанието към себе си да ходя повече на кино и да ги гледам всички. Все пак, селекцията със заглавия от фестивала може да се намери онлайн и да се следят малките салони за още прожекции. Надявам се.

Почина Рей Лиота някъде към края на месеца, което е още една загуба за изкуството, но по това време излезе в Netflix един от най-великите стенд-ъп-и :Ricky Gervais: SuperNature 2022. Велико е – гледайте го, ако не сте.

Юни

Денят на детето в парламента беше много интересен, защото имаше скандал, заплаха за саморазправа и всичко това пред очите на деца, които бяха гости по случай Деня на детето. По това време следях изкъсо политическата обстановка.

Джони спечели делото срещу Амбър Хърд! И си беше почти лято – паркове, Маймунарника, зоопаркове и т.н. се посещаваха редовно.

Имахме годишнина от сватбата, която си отбелязваме сами, тъй като и тази година не успяхме да се организираме с кумовете за някое пътешествие или поне гости.

120 подписа бяха внесени от ГЕРБ, ДПС, ИТН и Възраждане, с искане за детрониране на Никола Минчев от председателското място на Народното събрание! И Слави Трифонов е$а майката на всичко, като каза, че ще изтегли депутатите от смешната си партия. Беше тъжно и напрегнато.

За първи път от много време, двамата (само двамата) с мъжа ми бяхме на събитие – Sofia Rap Fest. Събитието беше жалко – нямаше публика, но ние си изкарахме яко. Анди спа при братовчедка си онази вечер.

Малко след това гласуваха вота на недоверие и правителството на Кирил Петков бе свалено. За първи път имаше протест в подкрепа на правителство, макар че думата “протест” не е точна в случая. Бях с Анди и там срещнах приятелки. Зад мен една жена се разплака, когато съобщиха, че правителството е свалено. Ние само псувахме, то друго не остана, но се усети една всеобща тъга на жълтите павета.

Мъката си лекувах предимно в Маймунарника и една вечер бях в бекстейджа със Спални места. Беше весело, а концерта им беше много енергичен. Още помня всички младежи как скачаха пред сцената.

Бяхме канени и присъствахме на кръщене в Кремиковския манастир и по това време вече си търсих работа, защото бях в предизвестие. По особено странен начин се развиха нещата с това “искам ли да остана”, но не е интересно.

Юли

На 1 юли ми бе последен работен ден като копирайтър в Brand New Ideas, макар че още не си бях намерила друга работа. Месецът тръгна добре и имах много време за айляк.

Бяхме на A to Jazz и почти всички останали градски събития, аз със сигурност на повече, предвид, че не работих. През юли всички разбрахме коя е министър-председателката на Финландия, защото една нейна снимка от музикален фестивал обиколи света много бързо. СНИМКА

Малко след това Георги Семерджиев уби две млади момичета и всичко се скапа много рязко. Отново излязоха на показ политически и полицекйски протекции, чадъри, кой на кого брат, зет, баща, кум.. Някак си наркотиците ни напомниха, че никога не са си тръгвали и хората масово си употребяват и като страничен ефект предизвикват катастрофи ,и както стана в този случай – взеха жертви. Много се надявах този да получи максимална присъда, както и да разберем по-бързо защо е имал толкова нарушения, а още си кара колата…Още чакам за детайлите.

През юли се случи нещо вълнуващо – първото кино на Анди. Заведохме го да гледа новия филм за миньоните с пуканки, детско меню с играчка и всичко нужно за абсолютното изживяване. Беше весело, макар че той се изплаши два пъти на филма и силния звук.

А междувременно бях на много интервюта за работа и си намерих нова работа – обратно в нпо сектора. Бях много щастлива, когато ми се обади Елица и изобщо не очакавах, че ще ми каже, че ме е харесала. Очаквах, че ще ме извика за второ интервю поне.

 

Август

Започнах новата си работа и още в първите дни се почувствах у дома си. Това ми даде много надежда, че ме чакат още много хубави неща там. И след като офиса ми е в идеалния център, без никакви проблеми посещавах протестите срещу президента и газовите му връзки, с които ни тегли все към Русия.

Организирах рожден ден изненада – пиене на бири в хамаци в парк Възраждане за мъжа ми. Беше весело. До нас имаше и друг рожден ден. Накрая една мацка с китара изсвири “Зайченцето бяло” за Анди, а той пя. Подаръците се дублираха, така че се прибрахме с два хамака.

Не помня дали след това или по-скоро към края на месеца, но Кремена Кунева се кандидатира за представител на гражданското общество в листата на Демократична България. Това беше страхотна новина и тя бе в моя МИР.

Съвсем дежурно си направихме и едно море. Беше повече компромис от наша страна, за да има как да отидем с друго близко семейство и децата ни да са заедно. Бяхме в Равда – не препоръчвам. Изкарахме си добре като цяло, но си казах, че повече няма да правя подобни компромиси с почивката си и с тази на мъжа ми.

Септември

Предизборната кампания, която предполагам, че бе започнала още през август си продължаваше, но през септември се усети много ясно навсякъде. Вкъщи бяхме малко болни в началото на месеца и точно тогава – една събота получих имейл, че Анди е приет в държавна детска градина. Толкова го чаках този имейл…Беше си празник у дома!

Светът на Гери за Бъди добърСтотици хора се обединиха да помагат за наводненията в Карловско, но понеже наистина бяха прекалено много аз не отидох. Целенасочено. Вместо това посетих Куртово конаре Фест с колегите си. Беше много яко! Знам как звучи, обаче задължително го посетете другата година. Преди да си тръгнем от Куртово конаре, посетихме и двореца в Кричим.

Мисля, че скоро след това супер селско изживяване, почина кралицата на Великобритания – Елизабет II. Светът се разтърси отново, а в Италия си избраха някаква луда крайна жена за премиер. Не знам какво се случва там.

През цялото това време събирах книги за читалището в село Длъгнево, където моята свекърва е секретар. Книги събрах от приятели, познати и колеги, и то доста. Обновихме библиотеката за селото.

Улична фотографка ме снима – не ми се бе случвало преди, иначе не е кой знае какво. Поне имам снимката, за да си я ползвам (виж Facebook) 🙂 А пък един клошар ми каза една сутрин: “Приличаш на някой, който се храни в Макдоналдс”. Още не знам как да го приема това.

 

Октомври

Още в началото на месеца се проведоха за пореден път избори с тъжен край. Стана пак несигурно и гадно, макар че служебното правителство не мислеше да си ходи сякаш…

Анди стана на 4 годинки! Беше си вкъщи малко болен точно на рождения си ден, но имахме хубав ден и през уикенда празнувахме. Бяха само 3 деца в детския център от празника ни, защото всички, които бяхме поканили бяха болни по това време. След това Анди празнува и в детската градина, така че имахмe общо 3 торти – една, която правих аз, една в детския център и една от картон, но пълна с лакомства за детската градина. Подаръци получи също много. Особено лего, на което се радваме всички.

Малко преди рождения ден, ако не се лъжа, бях на първата си родителска среща в живота. В детската градина. Беше малко странно, защото имаше само 3 нови деца – едното е моето, така че всички родители си се познаваха. Включиха ме във всички групи, събрахме пари. Не беше кой знае колко вълнуващо, а аз се вълнувах преди отида.

Нещо милиард пъти по-вълнуващо се случи през октомври – с една добра приятелка си купихме билети за концерт на Maneskin в Италия! 20 юли 2023 ще бъде епичен ден на най-големия стадион в Рим!

Макар че в пъти по-незначителни, и други неща белязаха този месец, като филма за Мерилин Монро, който е ужасно смущаващ, а в духа на есента аз изпекох кестени за първи път и си ги заобичах много.

В същото време избраха Вежди Рашидов за председател на народното събрание – поредния шамар в лицето на демокрацията.

Парковете, Маймунарника, приятели, събития и гости са си редовни и през октомври, както и през цялата година, всъщност и не мисля, че е имало нещо кой знае колко открояващо се.

Обявиха Концерта на Hollywood Vampires в София (за мое съжаление) в най-смотаната зала на света, но ще отида, разбира се и пак по това време вече бях заклет фен на Чефо, но не помня кога започнах да гледам видеата му.

Ноември

Извадих си карта за столичната библиотека – нещо, което си обещавам всяка година и ето, че най-накрая го направих. Покрай Деня на будителите, когато се възползвах от разни промоционални оферти се сетих, че картата е онова, от което имам нужда.

Ходих в две телевизии и в студиото на едно радио, дадох интервюта по телефона за други радиа по повод на кампания, която организирах през целия месец – Щедрият Вторник.

Едно куче на име Мечо бе жестоко малтретирано, но се оправи. Насилникът му си получи присъдата. Дано само да няма промяна в това, а да има някаква в наказанията за подобни престъпления. Този случай отново ме накара да се чувствам, сякаш живея в Готъм и злодеите са превзели града.

Откриха Сашко от Перник, който го търсеше цяла България. Този случай пък ни показа, че има много недоверие между всички нас, и все още има много хора, вярващи на врачки, което е доста жалко. През това време с Анди бяхме на протести срещу връщането на хартиената бюлетина и срещу домашното насилие. Протестите са много важни, затова ги отбелязвам така редовно.

Немски коледен базар и още няколко базара се откриха в София. Всички напомнят за Коледа и са пълни с находки, греяно вино и хапване. Посетила съм поне 3, но се опитвам да огранича базарите, защото наистина са прекалено много, а аз имам наистина слабост към всичко хендмейд.

Започна световното по футбол, което изобщо не гледам и не ме интересува, защото смятам, че е брутално корумпирано. Посетих няколко събития – две от тях благотворителни, на които никой не говореше за футбол, така че всичко мина прекрасно.

Щедрият Вторник бе на 29 ноември и само за един ден набрахме малко над 20 хиляди лева в позла на няколко страхотни каузи! Горда съм от резултата и от цялата си работа. За другата година ще избухна много повече! И на следващия ден Анди имаше имен ден, а майка ми рожден ден. Така за мен и моето семейство идват празниците. А те са много през декември.

Не споменавам в това кратко резюме много неща – лични възходи и падения, връзки, запознанства, приятелства и всякакви емоционални промени, просто защото това не е равносметка и личен анализ. Само резюме на 2022 с нещата, които засегнаха повече хора през цялата година.