Коледа не би била същата без традиционната трапеза, топлите напитки, джинджифиловите сладки и картичките с пожелания, които си подаряваме. Корените на коледните картички са в Англия – добрата стара Англия (винаги ме впечатлява с традиции). Преди повече от 200 години, когато са се появили и първите коледни картички, е било истински лукс да се разменят такива пожелания, така че само заможните хора са имали тази възможност. Картичките са били правени ръчно, били скъпи и се доставяли лично по куриер.

Първата коледна картичка се е появила през 1843 г. В Лондон и нейн автор е бил кралският учен Джон Хорсли. Била е размножена в едва 1000 екземпляра. На картичката било изобразено щастливо семейство, което празнува заедно на трапеза, а пожеланието гласяло “Весела Коледа и Щастлива Нова година” .

От тези първи 1000 коледни картички едва 12 са запазени и до днес. Една от тях е продадена преди 12 години за 16 000 долара!

В САЩ внасяли коледните си картички от Англия, докато през 1875 г. Луис Пранг (немски имигрант) вложил 250 долара в литографски магазин в Бостън и от там започнало печатането на картички в страната.

В България традицията с поздравителните картички започва след Освобождението, така през 1885 г. е изпратена и първата коледна картичка, внесена от Европа с добавен текст на български език. Български коледни картички са започнали да се правят едва през 30-те години на миналия век.

Днес коледните картички продължават да ни носят радост и усмивки. И въпреки дигиталното време, в което живеем и анимираните пожелания, които са все по-предпочитани, чувството да отвориш картичка с ръчно изписано пожелание ще продължава да носи топлина в душите 🙂

Картичките са много лични и придават завършеност за всеки подарък, независимо от повода. А ръчно направените картички, в които са вложени усилията и труда на две ръце са прекрасен начин да покажем любов и грижа.

Не забравяйте картичката за всеки повод, дори и на нея да има само вашия подпис – картичките показват много повече и понякога думите върху тях не са задължителни.

Коледа наближава, затова последвайте моят пример и се свържете с Wood Wonders за красиви коледни картички, направени ръчно, които ще придадат правилната емоция за вашите близки! 

 

Илиииииии бъдете креативни и смели, и сами направете коледните си пожелания върху избран картон (или хартия) с цветни картинки, весели надписи и каквото друго ви хрумне!