Скъпо дете, един ден се надявам, че ще разбереш сам това, което ще опитам да облека сега с думи. Искам да ти подаря Европа такава, каквато я обичам, но ти да я откриеш за теб нова, вълнуваща, културна, красива, древна, но модерна и изпълнена с история. Обичай Европа на Чосър, Моцарт, Пикасо, Калас, Шекспир и Щраус. Земята, по която са крачили римляните, земята, на която е създадена Европейската цивилизация, по която са падали бомби, но Европа е успяла да се съвземе и да възкръсне още по-красива, по-силна и приемаща.

Европа на доброто образование и науката, където още през XI век в Болоня (Италия) е създаден първият университет, а по-късно и университетите в Париж (1100), Оксфорд (1167), Кеймбридж (1209) и десетки други. И свободата – Европа е свобода. И ти пожелавам да я изживееш цялата, само моля те, не забравяй, че е имало времена, в които тя не е била даденост. И точно затова трябва да се гордееш с нея и да я почиташ.

Европа. На сина ми.

Искрено вярвам, че Европа е най-доброто място за живеене, дори и да не съм обиколила целия свят. В навечерието на изборите, не мога да не се запитам искам ли детето ми да остане тук и как виждам бъдещето за него, за нас. Може и да изглежда, че се опитвам да компенсирам всичко неизжявано през сина си, но истината е, че сигурно на някакво ниво е така, а на някакво друго, по-висше, искам той да живее сред свободомислещи хора, които правят живота на всички ни по-добър. И да познава историята и културата, които са формирали огромна част от света, какъвто го познаваме.

Светът на Гери за приключението, наречено ЛисабонЕдин ден ще пораснеш и този ден не е никак далеч, колкото и да се залъгвам сега, че е. Преди да се зачудим и ваем в кой университет и какво искаш да учиш, ти пожелавам да започнеш едно ново приключение на себепознаване, а с него да опознаеш и Европа. Може да е един от по-малките континенти, но това, което липсва като размер, компенсира с разнообразието си и най-красивите места в Европа от луксозни плажове, полета със сини камбанки и варовикови скали до някои от най-добрите планински гледки на планетата. И изкуството! Ах, изкуството…

Отиди и виж водопадите в Босна и Херцеговина, остани буден за среднощното слънце във Финландия и се разхождай дълго през драматичните Доломити, които се простират в североизточната част на Италия. Вземи си ските и се пускай по девствените пътеки през зимата и се наслади на едно от най-спиращите дъха алпийски спускания в света.

Карай сърф в Ерисейра, (Португалия) само на 45 минути от Лисабон. След това се потопи в магията на Азорските острови – португалския архипелаг, който ще те вдъхнови със своите зелени долини, стръмни крайбрежни скали на океана, безброй сини хортензии и разпръснати водопади. Не пропускай да видиш Лисабон, да танцуваш в улична среднощна фиеста заедно с други млади свободни хора и посети „Жеронимуш“ (JERONIMOS). Това е лобното място на Вашко да Гама – църква построена през 1500-те години, като част от великолепен манастир. Неговите куполи се считат за едни от най-красивите в света и наистина са.

Сигурно някъде по пътя ще се влюбиш. Пожелавам ти го. Изживей всеки миг като последен. Пожелавам ти безгрижно лято в Капри под жаркото слънце с носещия се аромат на хиляди цветя. Разходи се по цветния площад Piazza Umberto та чак до фара Punta Carena и Certosa di San Giacomo и се наслаждавай на гледката – добре запазени манастири, фрески и градини. 

Чакай някого пред Пантеона в Рим и го заведи на терасата над музея Museo Leonardo da Vinci, за да гледате залеза и да слушате уличните музиканти и певци. Танцувайте на фона на величествения град, яжте паста, пица и сладолед без капка угризения и само за малко спри погледа си в хоризонта. Само за секунда си припомни какво си учил по история и ми се усмихни, дори и да не ме виждаш. Аз ще знам.

А в близост до черногорската Улцинска Ривиера открий Ада Божана! Един от най -известните европейски нудистки центрове, наричан още „Амазония на Европа“. Свободата на голото тяло е окриляваща- опитай поне едно голо къпане в морето. Забавлявай се и никога не се срамувай за спомените, които създаваш. И не спирай там, защото те чакат още Словения, Хърватия, Босна и Херцеговина, Албания и Северна Македония – цялата Балканска ривиера!

Дори и да не ти се вярва сега, в Тирана ще опиташ вкусотийки, които ще ти оставят траен спомен, като наистина добрия сладолед. Ако си там, вземи си лентовия фотоапарат, защото ще искам да се налюбувам на колоритните жилищни комплекси на градчето, когато се върнеш. Но ти не се връщай още. Има толкова много за опитване, за виждане, за срещане, за мълчание.

Отиди да видиш фреската на Джорджо Вазари “Страшният съд”, която се намира в катедралата “Санта Мария дел Фиоре” и си помълчи. Именно Флоренция е мястото, където Леонардо да Винчи започва кариерата си на художник (преди да отиде в Милано). Там не пропускай Статуята на Давид – един от шедьоврите на Микеланджело. И там можеш да си помълчиш. Разходи се по Понте Вехио над река Арно по скъпите бижутерски магазини и се наслади на всички влюбени двойки, които се снимат на моста. Продължи към църквата „Санта Кроче“, където се помещават гробовете на някои от най-известните умове от историята, като Данте Алигиери , Галилео Галилей , Джоакино Росини и Микеланджело Буонароти.

Църквата е построена във формата на египетски Т-образен кръст (сега много си падаш по Египет) и е най-големият францискански храм в Италия. Не е лошо да я познаваш и някой ден ще оцениш колко много те обогатяват всички тези пътувания, всички тези забележителности и връзки с историята. Ти си част от тази история, вярваш или не, защото всички ние сме свързани. Колкото по-рано разбереш това, толкова по-рано ще имаш мотивация и стремеж да бъдеш достоен европеец и кой знае… може да си толкова важен, колкото тези, чийто гробове посещаваш.

Опознай Европа, за да я обикнеш и я уважавай дълбоко. Гледай “Тоска” на Пучини в Teatro di San Carlo (Неапол) и поне едно представление в Royal National Theatre (Лондон). Слушай уличните музиканти и нотите на испанската китара в Барселона. Изживей си “Вики, Кристина, Барселона” ако искаш. А ако искаш – напиши поема пред Музеят на модерното изкуство „Жоан Миро“. Направи си пикник в Амстердам, купи си и опитай всичко забранено и не пропускай бирената обиколка в града. Ако имаш сили и лек махмурлук на другия ден, непременно виж Rijksmuseum – музеят на изкуствата, занаятите и историята. Запознай се със златния холандски век и Рембранд.

Остави сърцето си в Париж, ума си в Берлин и вкусовите си сетива раздай между Неапол, Рим, Брюксел и Лисабон. Нека красотата те заобикаля навсякъде, нека не те напуска приключенския дух на старите мореплаватели, по чийто стъпки ще ходиш, дори и да не знаеш. Бъди силен и смел като тези, които са се борили за свободата си по тия европейски земи и се забавлявай всеки ден като за последно с вряща във вените кръв като милионите преди теб, открили великолепието на континента. А там, където живее страстта – Толедо (Испания) спри да си починеш. Огледай се. Ти се намираш в паметник на човечеството на ЮНЕСКО.

Европа е разнообразието, което ми се иска да познавах от малка. Европа е всеки пъстър цвят, който видиш на някоя сграда. Европа е нотите на Бетховен, концерти на открито, демокрация, безпрецедентни права, спиращи дъха плажове и велики планини, многообразие от езици, свободно движение и безценно културно наследство.

От Триумфалната арка до НДК – ние сме Европа. На теб. На сина ми.

 

 

P.S. Французите отново ядат британско говеждо – това си беше вярно, но и е шега, която ще разбереш някой ден.