Задава се дълъг уикенд и ви предлагам да изживеем на макс 24, 25 и 26 май, като подарим страхотни емоции на всичките си сетива. Почивните дни са последните такива поне до есента. След този дълъг уикенд ни остават само отпуските, така че се възползвайте на макс. Събрах няколко идеи за уикенда, ако все още не сте сигурни какво да правите. Събитията и градските места се отнасят за София, защото знаете, че това е града, в който съм влюбена и живея, но вярвам, че успях да генерирам интересни идеи за всеки вкус и най-важното – за тялото и душата!

Да инвестирате време и пари в преживявания, със сигурност е най-якото, което можете да направите!

Идеи за уикенда

Доза адреналин

Ще ми благодарите за сладката болка от умората и страхотните спомени, които ще си направите!

Предлагам да се пробвате с рафтинг – ТУК ще намерите събитията точно за датите 24-25 май по река Тара с опитните инструктури от Rafting club Reflip.  Не се ограничавайте само с това, защото адреналина носи удоволствие, което трудно се сравнява с друго, та отдайте се на тръпката със скачане с бънджи, спускане с планински байкове или дълъг преход сред природата. Всички тези активности могат да ви заредят с цялото нужно щастие на света.

Пътувайте

Всеки допълнителен ден към почивните е онова малко гласче, което ни нашепва да проверим самолетните билети за някъде в чужбина и свободните къщи за гости из прекрасните места за почивка в България. Няма да ви съветвам да отлитате, но знам, че много от вас ще направят точно това. Италия, Гърция, Испания, Турция или Тунис – няма да сбъркате, но аз искам да насоча вниманието към родния туризъм.

Моите идеи за уикенда са да посетите няколко места, като започвам с Доспат. Там можете да изпратите залеза от брега на язовир „Доспат”, да се разхождате дълго и да се наслждавате на живописните природни пейзажи. Друго страхотно място е Рибарица, където има доста места за настаняване и страхотни места за хапване. Не пропускайте местността Костина, където е и лобното място на Георги Бенковски. Разходка до Перперикон и язовира “Кърджали” винаги е добра идея, ако искате да изпълните очите си с красота и да се отдадете на приятни разходки и история.

И последно – Сопот! Родното място на Иван Вазов. Задължително посетете къщата музей на Вазов с интересни експонати и информация за семейството му. Радиното училище, включено в романа „Под игото“ не е за изпускане, а зад него е църквата „Св. Св. Петър и Павел“. Малко извън Сопот, но съвсем наблизо (да не кажа и на пешеходно разстояние), се намира Сопотският водопад, който е изключително спокойно и красиво местенце, идеално за пикник.

Където и да решите да отидете – забавлявайте се и си починете качествено.

Отдайте се на изкуство

Три дни музеи, галерии, изложби, книги, кино или театър – с тези идеи за уикенда ще потънете в забрава за времето и ще нахраните душата си. Театрите в София предлагат богат избор от представления, които можете да гледате през тези почини дни (24,25 и 26 май). В Народния може да гледате “Народът на Вазов” и “Хага” – страхотни са и двете. Комбинирайте с разходка из музеите и галериите, където ще намерите страхотни експозиции и изложби. От Регионален исторически музей – София, Софийската градска художествена галерия през галерията на СБХ на „Шипка“ 6 до Националният исторически музей.

На 24 май с ВХОД СВОБОДЕН ще работят Софийската градска художествена галерия и филиалите ѝ, Регионален исторически музей – София и филиалите му, Парк-музей “Врана” и Зоологическа градина – София.

Купете си нова книга и си почивайте в градските паркове между обиколките по всички галерии. Няма по-добро бягство от натоварените ни дни от това да се потопиш в страниците на добра книга. Наслаждавайте се на изкуството във всичките му форми!

Събитията ще ви помогнат. Ето ги и тях:

Не пропускайте събитията

На 24 май, в Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, София ще отбележи тържествено 130 години от написването на “Върви, народе възродени” от Стоян Михайловски с най-масовото изпълнение на сборен хор от софийските училища. Бъдете пред Националната библиотека “Св. Св. Кирил и Методий” за масовото изпълнение на химна в 11 часа.

Мултижанрова инсталация с цветни букви и любими български истории в аудио, срещи с автори и разказвачи и други изненади ще ви очакват на площад “Славейков” също от 11 часа.

Събитията продължават със SOFIA UNDERGROUND FILES 5 РЕТРОСПЕКТИВНА ИЗЛОЖБА 2014-2023
Галерия Алма Матер – Северно Крило на СУ. И малко музика – Rock’N’Roll Live Night в Строежа.

101 КАБА ГАЙДИ В МАЙМУНАРНИКА е безплатно събитие на любимото ми място в парка, което не е за изпускане! Началото е 19 часа. А на следващия ден (25 май) може да се включите в еднодневен преход до връх Колош – 1314 м. и връх Голак в Конявска планина. С трансфер София-с. Голема Фуча – 1:30 часа. Изкачване до връх Колош. Ще посетите резерват резерва Янкьовец и хижа Ведрица. Следобед ще посетите и връх Голак.
Общо преход за деня: 7-7:30 часа, +850/-850 м, разстояние 14 километра. Цената е 90 лв, а за повече информация се свържете на info@topguides.bg  и телефони +359882427187 (Димитър)/ +359888383443 (Александър).

Моите идеи за уикенда се изчерпват с това. Поне на този етап. Има толкова много неща за правене, толкова много места за посещение, толкова много хора, с които да прекарате време. Каквото и да решите – забавлявайте се, почивайте и инвестирайте в себе си и хубавите си спомени!