Събитията през април и май не са за изпускане. Пролетта е наситена не само на аромати и цъфтеж. Градските събития също се прераждат и дори с всяка година сякаш стават повече. И повече…

Ето какво предстои през месеците април и май – всички събития, които искам да посетя и ще се постарая да го направя (ако не ме хване някоя шарка). Всички са в София, но има две в Пловдив, за които си струва една разходка до града под тепетата.

Подредих ги хронологично, но първото е извън редиците, защото е важно да си го отбележите в календара!

Събитията през април и май

Капачки за бъдеще: vol 14 София

Събитието ще се проведе на 14.04.2024 от 9:00

Мястото отново е пл. “Ал. Батенберг”

Пролетната кампания на обичайното място ни очаква да занесем капачки, кенове и пластмасови бутилки.
Ⓝⓔⓧⓣ

ЕЙМИ УАЙНХАУС: BLACK TO BLACK + концерт

Датата е 12.04.2024

Мястото е (всъщност са две) Дом на киното & Cush.bar

Новият биографичен филм за вдъхновяващата, но и трагична история на Ейми Уайнхаус. След премиерата група “Щем” ще се погрижи за доброто настроение и още от света на Ейми.
Ⓝⓔⓧⓣ

Изложбата “И аз съм тук”

Откриването е на 9.04.2024 от 12:00

Мястото е Историческия факултет на СУ “Св. Климент Охридски”, катедра „Етнология“

Изложбата представя портрети на жени бежанки, пресичащи граници и изградили нов начин на живот. По инициатива на Сдружение „Съвет на жените бежанки в България“ и Иван Шишев от „Етюдите на София“.

 

Ⓝⓔⓧⓣ

ФРЕЙМИНГ | FRAMING
Изложба на Веселин Боришев

Откриването е на 16.04.2024 от 18:00
Мястото е галерия Топлоцентрала – Куб

Framing е еротична фотоизложба на Веселин Боришев – дългогодишен фотожурналист. Кадрите са предимно от неговия личен живот и са заснемани в продължение на повече от 20 години.
Ⓝⓔⓧⓣ

ЦВЕТЕН ПАЗАР

Започва на 26.04.2024 от 10:00

/ ще се проведе от петък до неделя в уикенда на Цветница /

Мястото е пл. “Гина Кунчева”, до Паметника Левски

Изложението за цветя, градина и градско озеленяване ще ни очаква с музика и напитки. Mish Mash творците също ще са там, за да ни заредят за Великден с бижута, декорации и всякакви красоти.

 

Ⓝⓔⓧⓣ

И един клубен концерт, който искам да посетя, защото харесвам много Линията, но истината е, че е слабо вероятно да успея – NO MORE MANY MORE на живо е “Тънка червена линия” на 27 април. Входът е само на място – 20 лв, а началото е 22:00 ч.

6Fest 2024 – Пловдив

Събитията през април и май ще се проведат с различни инициативи и теми, така че не пропускайте да разгледате програмата на фестивала за улични и градски изкуства. Очакват ни чужди и български артисти от няколко сценични области. И още – танци, музика и много истории за „градът под тепетата“ / Нощ на историите за Пловдив ще се проведе на 9 май/.

 

Ⓝⓔⓧⓣ

LUNAR Festival of Lights 2024

Започва на 9 май и продължава до 12 май 2024 г., от 21:00

Програмата все още не е известна, но предвид предишните издания, можем да си представим отново оживени сгради, невероятна красота, теми за размисъл и живи градски улици, изпълнени с хора.

 

Ⓝⓔⓧⓣ

Капана Фест Пловдив

От 9 май до 12 май 2024

Знаем къде!

10 години Капана Фест празнува и има заявка за силно и различно преживяване – култура, изкуство и музика. И обединение и споделяне на публики – 6 Fest, Virginia Records, Bilet.bg, Sofia Live Fest и Opera Open. И е точно след почивните дни за Великден, така че където и да сте предната седмица за почивните дни, Пловдив не е изпускане следващата. Дори и за ден.

 

Разбира се, има още много събития, но за мен тези наистина не са изпускане. И се надявам да се видим там!

Светът на Гери" Неделя сутрин представлениеОт началото на годината, мога смело да кажа, че се посветих повече на ходенето на театър / е, изложбите, Капитана, Vic като ди-джей и разни клубни неща също се случиха, но не така планирано и целенасочено/ и горещо препоръчвам:

“Хага – актуална постановка, политически символична и крайно нужна за нас – българите. Забавна и страшна едновременно. В Народния.

“Народът на Вазов” – представление за всички нас и както се казва в него – “Не е важно само дали обичаш народа си, а как и дали завинаги”. Ще го заобичате още с аплодисментите накрая. В Народния.

“Неделя сутрин” – някак си продължение на “ПЕтък вечер”, ама не е задължително да сте го гледали. Р Е В А Х от смях и смятам, че всички имаме нужда от такова бягство от реалността ни, за да се посмеем на реалността си отстрани. В Театро.

“Аз и ти преди ние” – неусетно минава времето, когато се потопите в историята и сложните човешки взаимоотношения, които сме имали всички под някаква форма. Просто истината за живота, за времето, за предразсъдъците, за маските, за любовта, за силата на казаните и незиакзани думи. В Сити Марк Арт център / поне за София/.

 

Събитията през април и май може да включват и купуване на билет за Хилс-а в Пловдив, ако се потвърди клюката, че ще дойдат Måneskin!!!