Честит 8 март! Днес отбелязваме Международния ден на жената, но не за да си разменяме цветя, а за да си говорим за темите и за проблемите на жените в България и по света. Днес не празнуваме “ден на майката”, а честваме постиженията – политически, социални, икономически, културни на жените, които са извоювали нашите права, за да можем да гласуваме, да се явяваме на избори, да работим каквото искаме и да учим в университет. 8 март е ден да бъдем активни. Дори и да не се включвате в шествията, които се организират всяка година в различни градове у нас, можете да бъдете ангажирани, като подкрепяте организациите, които осветяват проблемите в обществото ни и работят за справянето с тях. Един огромен такъв проблем е домашното насилие. Ние не можем да си позволяваме да се занимаваме с пропагандата за смяна на пола на деца в Норвегия или където и да е било, докато не сме решили основен проблем тук – никой няма право да те насилва по никакъв начин. Никога. Никой.

Дори няма да повдигам темата за неравенството в много аспекти в живота ни, защото искам просто да изкореним насилието над жени. Не че няма над мъже, разбира се, но статистиката е достатъчно красноречива.

Нека празнуваме, но винаги с мисъл за тези преди нас, които са направили толкова много, за да можем ние свободно да излизаме по женски, да си говорим за нашите си постижения, свободи и интереси.

8 женски каузи за 8 март

Библиофем 

е организация, която споделя феминистки книги и зин-ове (самоиздадени хартиени книжки) и създаде блога и фейсбук страницата на Феминистка библиотека / библиофем. Активно разпространяват женска литература, образователни материали за жени, свързани с история, литература, изкуство и наука, както и за женски движения от миналото и настоящето с цел да направят преподаването и обсъждането на женските перспективи във всеки образователен контекст лесно и вдъхновяващо.

Можете да ги подкрепите чрез дарение на средства, но и с дарение на книги, за да се разраства библиотеката.

Сдружение “Библиофем”
IBAN: BG98 STSA 9300 0028 6614 38
BIC/SWIFT: STSABGSF
Банка: Банка ДСК
Описание: Дарение

Фондация Будителките

е една от най-значимите организации, занимаваща се с превенция на домашното насилие и конкретно със застъпничество около този проблем. Вече като част от екипа, мога да кажа, че само за една година (без мен – аз съм прясно нова) организацията е направила това, което ние като общество искахме да направят властимащите. Мисията на “Будителките” е да живеем в общество, в което насилието е недопустимо. Страхотно съвпада с моята лична такава. Работим върху превенция и изграждаме обществена нетърпимост към домашното насилие. Работим за това да повишим чувствителността в обществото ни и да осветяваме всички постижения в областта на женските права чрез изследвания, застъпничество и водене на кампании. Не на последно място – ФБ групата “НЕ СИ САМА – Заедно срещу домашното насилие” е най-ценния извор на реална информация, с която работим и правим всичко това, за да помагаме на членовете в групата и всички, засегнати извън нея. Отново ще направим серия от психологически семинара, за които са нужни средства.

Те са безплатни и помагат на жертвите на домашно насилие да направят първата крачка към свободата. Тук ще намерите начин да се включите : https://donation.thewakeupfoundation.org/

 

Фондация Мисия Криле /Стара Загора/

в момента има активна кампания за набиране на средства, с които екипа иска да възвърне усмивките на жените и децата, с които работят. А те работят с жени и деца, жертви на насилие, като им осигуряват здравна, юридическа, психологическа и/ли хуманитарна помощ.

Сега имат за цел да им организират образователни екскурзии до различни забележителности в България, както и да възвърнат частица от увереността на 15 жени,( жертви на насилие) като ги заведат на  фризьор, козметик и/ли им предоставят подаръчни ваучери за тези неща. Това е много важна част от възстановителния процес, дори и да не ни се струва така. Увереността и връщането към новлания начин на живот, са толкова от значение, колкото това да намериш подкрепа у някой, който да те изведе от ситуация на насилие (например).

Сумата, която им е нужна за тази инициатива е 6 500 лв: https://www.platformata.bg/bg/kauzi/2312:usmivki-jeni-deca-nasilie/details/campaign.html

Фондация Екатерина Каравелова

е организация, която подкрепя женски общности чрез социалния формат ТЯ в… ™. За жените в България предоставят личностно и обществено развитие чрез авторската програма за личностно развитие „ТЯ съм АЗ” и обучения по активно гражданско участие. Застъпват се за политики за равнопоставеност на половете, базирани на данни и доказателства. Активно работят за активно гражданско общество, в което всеки да участва пълноценно.

Подкрепете ги с парично дарение, за да продължават дейността си и достигат до повече млади жени:

Фондация Екатерина Каравелова
IBAN BG14UNCR70001522567593
SWIFT/BIC: UNCRBGSF

8 жеснки каузи за 8 март: Светът на ГериОстаналите 4 каузи от 8 женски каузи за 8 март са кризисни центрове за настаняване на жертви на домашно насилие. Това са най-важните шелтъри, които винаги имат нужда от финансова помощ, защото те са наистина единствено спасение за хиляди жертви на насилие или трафик на хора.

Ето 4 организации, които управляват кризисни центрове и как да дарите:

Фондация Асоциация Анимус

UNICREDIT BULBANK,
BIC (SWIFT): UNCRBGSF
IBAN: BG32 UNCR 7630 1009 0247 04
основание за плащане: Дарение за център “Св. Петка”

Фондация П.У.Л.С.

Получател/Титуляр: Фондация П.У.Л.С.
IBAN: BG54UNCR96601084291413
BIC: UNCRBGSF

Сдружение Център ДИНАМИКА

Получател / Титуляр:
Сдружение „Център Динамика”
IBAN: BG74STSA93000019915962
BIC: STSABGSF

Кризисен център – Димитровград към фондация БЦДИ – клон Хасково

https://platformata.bg/bg/kauzi/2309:uyut-majki-detsa-prezhiveli-nasilie/details/campaign.html?fbclid=IwAR3VTkACYQmIHeIvB378TnCJt1g6RKt1wSp5VaoVoZzYLrzDfnpziBaCGQQ

8 март е да си помагаме, да се обядиняваме и заедно да израстваме!

8 март не е цветя.

8 март е нашето взаимно развитие, стъпило върху всички усилия от миналото, напревени от силни и смели жени.