Цяла година!

Лято през цялата година е нещо, за което си умират много хора. Ама наистина са такива маниаци на лятото, че дори не обръщат внимание на красотата на есента.

Идеята за цяла една година лято за мен е абсурдна, защото не е естествено да е топло през цялото време, но се замислих, че това може да е привлекателно предизвикателство, ако го направиш по свой начин.

Никак не е невъзможно, дори е лесно за планиране. Подгответе се още сега.

И именно за целите на улеснението, годината лято ще започне от България и ще завърши тук.

Нека да е лято цяла година

Светът на Гери: мореЮли и август в родината е страхотно време да се насладим на летните емоции, без значение дали на море, планина, язовир, къмпинг, градски събития или селска идилия.Имаме си лято – ползваме си го.

И тук идва интересната част или завъртането на глобуса!

През септември лятото продължава в Бразилия! Защо не?

Гигантът на Южна Америка ще очарова всеки човек на света със самба, джунглите на Амазонка, спираща дъха природа, приказни плажове и горещи страсти.Един месец не е достатъчен за Бразилия, защото е огромна страна, но ще стигне за по-известните дестинации вътре и първоначално опознаване на културата, кухнята, традициите и танците.

Сигурна съм със сълзи на очи, се отправяме към октомври във Венецуела. Оставаме на континента за още лято, най-дългата карибска плажна ивица, китни островчета сред тюркоазени вълни и много богата фауна.

И като споменах острови, ето че се местим през ноември в Антигуа, Кариби.

Антигуа е остров в източната част на Карибите, известен с големите си пясъчни плажове и със защитени коралови рифове, които пък привличат гмуркачи от цял ​​свят.
Островът предлага вкусна кухня, множество водни дейности и спортове, култура и целогодишни летни температури, но не и прекалено горещи.

Един месец на такъв остров вероятно е мечтата на хиляди хора и разбирам защо. От Южна Америка и Карибите се местим в Северна Америка и по-точно Маями, Флорида (САЩ), където да посрещнем Коледа не със сняг, а със зарити в пясъка крака.

Със сигурност с голям кеф бих прекарала един месец в Маями, на брега на Атлантическия океан. Маями е летния Ню Йорк – мегаполис, който има какво да предложи на своите гости –  лъскави бутици, скъпи ресторанти, изискани хотели, чаровни кафенета и тълпи от туристи. Идеално място да се потопим в духа на американците, примесен с всички чужденци, като нас самите.

И след шампанското за нова година идва време да се отправим към Куба, където през януари е идеално за разходка по бански.И не правим големи скоци от дестинация на дестинация, за да не си разваляме много лятото, все пак.

Куба през януари е истинско бягство от реалността, нали? Не защото е топло и приятно,а защото ще се върнем малко назад с времето заради начина, по който живеят кубинци. Или по-точно ще се вкараме в един красив ретро филм. стари коли, пури, танци, коктейли и отново горещи страсти. И кухнята, разбира се.Националните им ястия в комбинация с духа на Куба ще ме накарат, ако отида един ден да напълнея много.

Местим се за февруари и още лято край бреговете на Африка и по-точно Занзибар.

Слънчев остров с божествени плажове, богати пазари на всякакви екзотични подправки, риби и какво ли още не. Разходка с яхта, разходка по рифа или гмуркане, исторически забележителности  – Занзибар има много какво да предложи за един месец. И съм убедена, че дори само седмица е достатъчна да се влюбя в такова място.

И докато сме около Африка, нека прекараме месец март в Кения, където тогава температурите надвишават 30 градуса. Официалният език е английски, така че дори и Африка да звучи като свръх екзотика за много хора, има как да я почувстваме по-близка. Кения е дом на множество видове диви животни и растения, затова и Национален резерват Масай Мара е сред задължителните за посещения места. Намира се до границата с Танзания и на 275 км от столицата Найроби. Резерватът е много известен с разнообразието от редки диви животни, които са лесни за наблюдение и обхваща площ от 1510 кв. км равнинни гори. Горите с обитават от повече от 1,3 милиона диви животни,като зебри, газели, лъвове, леопарди, гепарди и хиени, а в небето и лешояди.

Друга задължителна забележителност в Кения са плажовете на Момбаса – все пак сме лято. По тях се намират множество възможности за забавления като кайтсърфинг, гмуркане, а и просто слънчева почивка. За един месец в Кения ще можем да се потопим и в богата история на страната, както и в цветната култура. За мен лично досега с такава дива природа ми е достатъчен стимул.

През април оставаме в Африка, но се местим в Египет за още лято!

Жив учебник по история, място за откриватели и начинаещи изследователи – Египет е място, което трябва да бъде посетено поне веднъж в живота. Като започнем с пирамидите в Гиза, минем през Абу Симбел, Долината на царете (мястото, където в продължение на близо 500 години са погребвали египетските фараони – рай за археолозите и истинско Индиана Джоунс приключение за туристите, а и там е гробницата на Тутанкамон), пазар Хан ел Халили в Кайро и по крайбрежието на Червено море – легендарния Шарм ел Шейх. Ако хипотетично тази една година лято някога се случи и за мен, не бих пропуснала круиз по Нил, който знам, че е известен сред туристите и дори съм писала за това в един друг блог, за който работих за кратко.

Няма смисъл да “продавам” още Египет, защото всички знаем, че има какво да се прави там за месец.

И от страната на фараоните се местим все по-близо, а именно в Турция. И да отбележа – местим се лесно, без големи скоци по географската карта.

Месец май може да е малко на кантар, но на 90% си е чисто лято в Анталия, град разположен между планина и средиземноморското крайбрежие.Местоположението му го прави изключително красив, разбира се и с много добре развит туризъм. А за един месец в Анталия няма да скучаем. Вероятно е излишно да пиша, че кухнята е страхотна, но и забележителностите са.

И от Турция се местим в Гърция, разбира се! Месец юни може да е колеблив у нас, но при нашите съседи не е. Там, където морето е по-синьо или с други думи любима дестинация на българите за лятната почивка. Дали Кавала или Тасос – качествената почивка е гарантирана, както и вкусната храна, чистата вода и забавленията.

Един месец в Гърция дори не е достатъчен, за да се гмурнем в културата, но за целите да преследваме лятото ще свърши идеална работа.

И така лека по лека приключението ни се отправя към началната си точка, а именно през юли отново у нас, където лятото е в разгара си!

Нека да е лято …