Култура му е майката, приятели! Без нея ставаме безлични и безгласни, смирени пред лъжата, фарса и простотията. Народ като обслужващ персонал, вместо буден и свободен – това вярвам, че ще се случи с нас, ако не приемаме необходимата доза култура ежемесечно. Телевизията и интернет не могат да я заменят, както не успяха да изместят книгите. Защото алтернативна храна за ума и душата няма. Тя е само там – във всички красиви форми на културата.

Моята селекция за февруари е скромна, бих казала, но реалистична. Ако всичко върви без болести, изънредни ситуации от всякакъв вид, ще успея да посетя всичко, което съм написала.

3 Изложби

КОЛЬО КАРАМФИЛОВ “Отвъд човека”

26 януари – 24 март 2024 в Софийски арсенал – Музей за съвременно изкуство, бул. “Черни връх” 2

Откриването мина, но имаме предостатъчно време да посетим изложбата с непоказвани и малко известни творби на художника.

Моника Попова и Методи Попов – “Майка”

1 февруари до 23 февруари 2024 в Зала “Райко Алексиев”

“Изложбата “Майка” е посветена на моята 55-годишнина и най-вече на връзката ми със семейството, ролята ми като майка и баба, с настъпващите трансформации в общуването с всеки един от членовете на семейството ми. Тези трансформации довеждат до създаването на ситуации, фрази, действия, които се превърнаха в хранителна добавка за моето творчество.”

Моника Попова е професор в Нов български университет, департамент “Изящни изкуства” и работи в различни области на визуалното изкуство – керамика, рисуване, символика на образа, пърформанс, пърформанс, инсталации. Тя е създател на специалностите по “Керамика и порцелан” в университета.

Светът на Гери

снимка: СБХ

100 години от рождението на Любен Зидаров

СБХ, Шипка 6, 2 А

от 8 февруари до 23 март

Любен Зидаров е сред създателите на рисувания комикс в България и на модерното течение в българската илюстрация. Той е един от основоположниците на първото у нас илюстровано списание за деца „Славейче“ (1957). В пребогатата му творческа биография присъстват и стотици класически произведения от световната и българската литература.

И още малко арт

“Неделя сутрин” и “Народът на Вазов” са двете постановки, които ще посетя този месец, а между тях ще се насладя на нещо ново – танцовия спектакъл “Критична маса”. Нов е за мен и много се радвам, че случайно ми попадна информацията за него. Още бонус точки носи и факта, че ще бъде в “Топлоцентрала” (и ще се видя с приятелка), че ще ходя сама и ще се потопя изцяло във формите, звуците и емоциите. Дори ще ги запазя за себе си, за да разгърнат криле в душата ми, която е все по-гладна за култура.

Малко и за театъра:

Билетите за “Неделя сутрин” ми бяха подарък (само такива подаръци да ми правят всички!) и е продължение на “Петък вечер” – постановка, която още не съм гледала, но ще се поправя. Участват Филип Буков, Павел Иванов, Христо Пъдев, Стоян Дойчев и Skiller. Изцяло авторски спектакъл с много хумор, поне така обещават.

Билетите за “Народът на Вазов” пък аз подарих на родителите си за Коледа, защото никога не са били в Народния. А трябва! Поне веднъж в живота си, без значение къде живееш, трябва да посетиш този театър, дори и с проблемите, които има (има ли ги още не съм сигурна какво стана). Представлението изглежда невероятно и някак актуално към обстановката, в която се намира страната ни, макар че се играе от 2 години вече. Участват Юлиан Вергов, Владимир Пенев, Валентин Ганев, Валери Йорданов, Зафир Раджаб, Любомир Петкашев, Стоян Пепеланов, Стефан Къшев, Димитър Николов, Васил Драганов и още много други.

Толкова култура за февруари мога да си позволя и препоръчвам да опитате същото. Набелязвайте си събитията и отделяйте по ден-два за тях. Времето ви няма да бъде загубено.