2004 година беше толкова отдавна, че вече се усеща като друга вселена. Истината е, че е точно друг свят – през 2004 или 20 години по-рано се случиха невероятни неща. 2004 е годината, в която се роди Facebook! България се присъедини към НАТО. Учените изследваха Сатурн. За съжаление имаше и много черни новини, като тази, когато 12 български деца загинаха след като автобуса им катастрофира и пада в река Лим. В Близкия Изток имаше множество атентати, бомби, взривове и Багдад се изравняваше със земята в емисията новини всяка вечер. Джордж Буш бе преизбран за втория си президенстки мандат. А Арнолд Шварценегер беше гувернатор на Калифорния и влезе в съвсем различна светлина. Това не е от черните новини, но бяха странни времена. А и вкараха Марта Стюарт в затвора.

Преди 20 години се случиха изключително много важни неща за нас и за света, в който живеем днес. Аз самата тогава бях на 15 години и много от тези ключови събития не са били в обсега на вниманието ми тогава, но осъзнавам как са се отразили на живота ми. Много от тях още тогава отразиха промяна в скромното ми ежедневие на тойнейджър от малкия град.

 

2004 или 20 години по-рано

Ще започна с тези, които света е загубил. През 2004 година са починали хора на изкуството, които са допринесли толкова много в различните му сфери, особено в литературата (нашата), музиката и киното: Йордан Радичков, Радой Ралин, Рей Чарлс, Марлон Брандо и Джанет Лий.

И продължавам към поп културата и всички по-важни неща от 2004:

Myspace беше социалната мрежа, която използвахме и именно през 2004 година достигна един милион потребители. Много я обичах и ми се струваше толкова яко да имаш своята страничка там, да споделяш музика, снимки, да се свързваш с хора, които ти показват нова музика, да се чувстваш толкова близо до любимите си изпълнители.

Светът на Гери ipod miniСъщата година бе пуснат Facebook в Харвард и малко по-късно (през 2007) дойде и у нас.

Google пусна Gmail в бета версия и много хора не смятаха, че това е истински продукт, защото го пуснаха на първи април.

Apple пуснаха iPod Mini и то в различни цветове.Тогава пазара у нас бе залят от всякакви прототипи и двойници на оригинала. И аз имах такъв малък MP3 player, който ми служи дълги години. Още го пазя в някой шкаф.

Оригиналната трилогия Star Wars беше издадена на DVD за първи път и беше огромен хит за феновете, като направи над $100 милиона от продажби само през първия ден.

Бе пусната играта World of Warcraft и бъзро стана една от най-продаваните компютърни игри на всички времена.

И още!

Парис Хилтън и Никол Ричи имаха свое риалити и вече минаха бариерата на просто “известни наследнички”, като станаха иситнски инфлуенсърки, без да сме ползвали тази дума тогава. Пак имаше Бенифър, но Дженифър Лопез се омъжи същата година за Марк Антъни.

Джъд Лоу бе обявен от списание People за най-сексапилния жив мъж. Джанет Джаксън и Джъстин Тимбърлейк бяха изпълнителите  на шоуто на полувремето на Super Bowl през 2004 и се случи “Nipplegate”. Който помни – помни! За другите – Google. Гуен Стефани започна своята соло кариера и издаде първия си албум преди 20 години.

Сериалът “Приятели” свърши- последния епизод бе излъчен именно през 2004 година и сериала остана най-гледаното шоу през десетилетието (2000-те години). Финалът е гледан от 52,5 милиона зрители! В същата година излезе “Отчаяни съпруги” и стана тотален хит. Разбира се, малко по-късно дойде и у нас. Тогава излезе и сериала “Антураж”, който ми е много на сърце!

През 2004 година излезе и филма “Тетрадката” и всеки тийнейджър имаше поне по 2 цитата повтаряни много пъти с химикал на тетрадката си. И “Гадни момичета”, така че можете да си представите как се обличахме тогава.

2004 беше отдавна. Наистина се случиха много неща само за една година и голяма част от тях повлияха на животите ни и ги промениха. Надявам се 2024 или 20 години по-късно да имаме по-добра година и да ни се случат повече добри промени.

Patreon support: ЦЪК