2024 година има толкова много да предложи, а още сме в началото. И да, знам, че януари е дълъг, сив и меланхоличен, но събитията го правят много по-лесен за преживяване. Който не е постил по Коледа ще пости сега с януарските сметки, но все пак бюджетче за култура все се намира. За събитията до април е добре да си планирате закупуването на билети, затова съм подбрала някои суарета, които със сигурност ще си струват парите. Поне по моето скромно събитийно мнение.

Събитията на 2024: януари – април

“Фантомът от операта” и Андре Рийо не ги броя, защото билети няма, както и никаква надежда да паднат някакви билети и/ли покани от небето. Другият път.

Sofia MENAR 2024:  12-28 януари

Фестивалът събира най-доброто от игралното, документалното и късометражното кино на Близкия изток, Централна Азия и Северна Африка. Разгледайте оставащите дати и посетете поне 2-3 филма. Все пак, вече сме в сезона на филмовите награди и кино се лее отвсякъде. Защо да не отделите нужното внимание и на лентите, за които няма да видите реклами в метрото, но ще ви отнесат на едно различно приключение?

Стивън Ковачевич и Найден Тодоров – 25 януари

В зала “България” легендарният пианист Стивън Ковачевич ще свири за българската публика под палката на маестро Найден Тодоров и ще представи Концерт за пиано №24 от Моцарт. Във втората част Софийската филахрмония ще представи Симфония №5 oт Бетовен. Все още има свободни билети от 50 до 90 лв.

Една вечер в обятията на класическите звуци, вечната музика ще ви се отрази добре, независимо колко е сиво навън. Културата прави всичко по-поносимо и разбираемо.

Светът на Гери : събития 2024ИСУС ХРИСТОС СУПЕРЗВЕЗДА – 23 януари

Мюзикълът от Андрю Лойд Уебър и Тим Райс в зала 1 на НДК е страхотен спектакъл на Веселка Кунчева. Участват Никеца, Владимир Михайлов, Керана и други. Ще се насладите на първокласно изживяване, а дори и да не си падате по мюзикъли – пак ще бъдете очаровани! Продукцията е въздействаща с много актуални послания. Ще има хор, балет, оркестър, солисти, зрелище! Все още има свободни билети.

Drag Cabaret – 26 януари

Това е нещо, което много искам да посетя! Кабарета и мюзикъли – това са моето нещо, както и разбира се класическите форми на изкуство. Винаги съм намирала начин да ги обединявам.

Драг шоуто ще е с кралиците на нощта Енигма, Африка, Авра и Принцес, а водеща ще бъде бурлеск дивата Теди Гууд. Убедена съм, че е голяма забава. Събитето ще се проведе в “Буум Кабаре” на улица “Леге”, а билети се продават предварително. Знам, че ще има провокация, блясък и много смях. Вярвам, че всички имаме нужда да отваряме по-широко светоусещането си и да допускаме всякакви културни изживявания. Поне веднъж!

“Спирка приятелство” авторски мюзикъл за деца и пораснали деца – 6 февруари

Още един мюзикъл, но за за деца и пораснали деца – изцяло на български, вдъхновен от действителни персонажи и техните действителни мечти! Събитието ще се проведе в Топлоцентрала и е за деца над 5 годинки, което го прави идеално за сина ми. Участват децата от школа за музика и танци “Орион”. Мюзикълът ще е премиерен, така че не е за изпускане, особено в студените месеци, в които се чудим къде да заведем децата.

Билетите са по 25 лв.

VIENNA STRAUSS PHILHARMONIE ORCHESTRA

 29 февруари – Пловдив, 1 март – София и 2 март – Варна

Оркестърът на Виенската филхармония на Щраус  ще гостува за първи път в България и то в три града. Подготвеният репертоар се състои от шедьоври на Брамс, Хайдн, Моцарт, представители на династията Щраус и други любими класици. Диригент е Андраш Деак – талантлив маестро с дълга и успешна кариера.

Пловдив – комплекс “Сила”, начало в 19.00

София – НДК, зала 1, начало в 19.00

Варна – ФКЦ, начало в 19.00

Останалите билети не са много, така че инвестирайте в близкото си културно бъдеще.

David Garrett – 5 март в София и 6 март във Варна

Цигуларят, който разтапя женските сърца и колене простога отново у нас с два концерта с класическата си програма ICONIC. Това е последният му албум, издаден през ноември 2022, вдъхновен от легендарни цигулари. Музиката на Бах, Дворжак, Глук, Крайслер, Менделсон и Шуман са сред имената, които ще чуем в нов аранжимент на живо!

Все още има билети за София на цени от 60 до 200 лв и във Варна от 60 до 160 лв.

VOCA PEOPLE – 15 март

Без инструменти, без звукови ефекти. Само осем невероятно талантливи комични вокалисти, умело бийтбоксиращи в уникален стил на вокални перкусии. Те възпроизвеждат цял оркестър изцяло вокално. Такова музикално пътешествие не е за изпускане! Ще се насладим на познати мелодии в напълно нова и нечувана интерпретация.

Билети има на цени от 50 до 120 лв.

Златните момчета – 21 март

Златните момчета на българската стендъп комедия Димитър Иванов – Капитана, Георги Кючуков и Димитър Донски излизат в зала 1 на НДК с чисто ново шоу, което не е за изпускане! Вече имам билети и се чувствам като богаташка така. Капитана е доста забавен и се радвам, че ми е градски и е толкова успешен. Комедията в България има нужда от хора като него. И Донски ми е градски, но не съм го гледала извън шоуто на Капитана. Това ще ми бъде третото на живо в НДК с тях и нямам търпение.

“Книгата на мечтите” – 3 април

Един мюзикъл за силата на любовта ще се играе отново в НДК! „Книгата на мечтите“ е авторски мюзикъл за цялото семейство с оригинална идея, авторска музика и огромен талантлив каст, впечатляващата хореография, брилянтната актьорска игра. Всичко това ще ви остави без дъх!

Като драматург по идеята на „Книгата на мечтите“ работи и Александър Чобанов („Под прикритие“, „Дървото на живота“, “Дяволското гърло“) а композитори са Петя Данкова, Адриан Гугов и Александър Васев. За хореографията отговарят Ралица Мерджанова, Реми Тоин, а криейтив консултант е Милен Данков. Сценограф е Елица Георгиева, а художник костюми – Сърджан Кръстевски.

Все още има билети!

Шоуто LED ZEPPELIN SYMPHONIC25 април

Зала 1 на НДК ще бъде домакин на грандиозният симфоничен рок спектакъл с най-великите хитове на Led Zeppelin, като Whole Lotta Love, Black Dog, Kashmir, Rock & Roll, Dazed & Confused и Stairway To Heaven.

Музикалното пътешествие събира 5-членна рок група и трима соловокалисти от лондонския Уест Енд, плюс пълната мощ на филхармоничен оркестър. На пулта ще е прочутият диригент Ричард Сидуел, работил с едни от най-големите имена на световната музикална сцена.

Билетите са на цени от 70 до 140 лв и има още свободни.


Има доста театрални постановки, които до април (вкл.) трябва да посетите, както и из Европа се намират някои доста вълнуващи концерти за периода януари – април.

Има и много градски събития, като клубни концерти, независим театър, базари, изложби, кино продукции и т.н., но не мога да събера всичко сега. А и честно казано с малкото свободно време, което имам не мога да си позволя да огрея навсякъде. Иска ми се, но детските събития и програмата на сина ми са по-важни и събитията, които ще посетя ми стигат.

2024 година ще бъде много вълнуваща. Ще видите.