Днес не е особено важен ден – 12 ноември. На тази дата почина Стан Лий преди 5 години, но този текст не е свързан с него. Числото 12 било много значимо в нумерологията, ако вярваш в нея и имаш отношение към числата така, че те да имат към случващото се в живота ти.

12 месеца в годината, 12 апостоли, 12 богове на Олимп, 12 степени на будизма, 12 зодиакални знака, 12 часа на циферблата…Дори училището свършва в 12 клас.

Аз ще го използвам просто като четно число, с което да споделя 12 различни неща, под формата на факти, чувства, мечти, хрумки.

Светът на Гери Все още има 12 неща, които искам да направя преди да остарея и да се сбръчкам съвсем:

 1. Да поживея за няколко месеца в Париж, Ню Йорк или Копенхаген. Предпочитам Ню Йорк сякаш повече сега, а имаше време, в което си мечтаех да прекарам летата си в Париж, да ям вкусотии, да обикалям по изложби, музеи, галерии, модни събития, да пиша, да се запознавам с всякакви хора, да слушам нова музика и да се науча да правя сладкиши. Представата ми за това какво да правя на определеното място не се е променило, но културата на града, който никога не спи някак ме привлича повече сега.
 2. Да се науча да карам сърф и да го правя всяка година на различни места с начална точка Португалия.
 3. Да създам театрална постановка – да напиша нещо оригинално, искрено и живо. Да намеря финансиране, да намеря екип, да го режисирам с помощта на истински режисьор и да виждам близките си на първи ред, потопени в магията на театъра.
 4. Да имам значителен принос към опазване на околната среда. Не знам как все още.
 5. Да посадя 12 дръвчета. Може и повече, но предвид, че за скромните си 33 години съм посадила 3, смятам, че 12 е реалистично.
 6. Да науча френски. Не да изкарвам сертификати C1 или каквото и да е високо ниво, а да мога да се “оправям” на френски, да си обогатя културата дори.
 7. Отново да проговоря на немски. Едно от нещата, за които наистина съжалявам е немския език. Учила съм го от 5 до 8 клас и мога да заявя, че нямах проблеми свободно да го ползва. След това, обаче в гимназията го учих отново като втори език, но започнах от азбуката и общо взето повторих всичко, което знам. След това не го ползвах и го забравих с времето. През 2013 – 2014 ходих на курс по немски,като пак започнах отначало. Когато дойде време да мина на по-високо ниво попаднах на учителка, която ме отказа с абсурдното си поведение. Не използвах немски по никакъв начин, освен във Фейсбук, така че бързо го забравих. Сега не мога да кажа, че бих се “оправила” на немски, ако трябва.
 8. Да се науча да карам скейтборд добре. Много добре.
 9. Да се науча отново да играя шах. Имам някакви спомени от шаха от детството ми, но честно казано към днешна дата не съм сигурна дори как се подреждат фигурите. Иска ми да мога отново да играя шах, да си припомня правилата и да науча сина си.
 10. Да прекарам малко време офлайн – без телефон, никакви социални мрежи, интернет и връзка. Представям си го поне за 4-5 дни, макар че съм толкова зависима от телефона си, че не знам колко е реалистично. Но и това е причината да искам да се тествам и знам, че ще ми се отрази добре. Някъде в някоя планина, в сгушена в гората топла хижа… И да се науча да го правя поне веднъж на 2-3 месеца, за да намирам наново връзката със себе си.
 11. Да се науча да оказвам първа помощ. Не мога, наистина не знам как (освен някаква суха теория, която помня наполовина) и ме е срам от това. Трябва да посещавам курсове най-вероятно, но точно това нещото, за което никога нямам време.
 12. Да се пусна по най-дългия zipline в света, който е на височина 1680 метра и се намира в Дубай. Струва около 150 лв и със сигурност си струва всяка секунда адреналин!

Още 12 неща, на които искам да науча сина си

 1. Ако някой ти каже, че няма време за теб – не вярвай. Не е това.
 2. Да бъдеш добър е много по-важно и привлекателно от това да бъдеш красив или популярен.
 3. Признавай успехите на хората около теб. И твоето потупване по рамото ще дойде.
 4. Пътувай повече.
 5. Събирай спомени и снимки, не вещи.
 6. Смей се, когато ти е смешно.
 7. Плачи, когато ти се плаче.
 8. Прегръдките на публични места не са забранени със закон.
 9. Не е задължително да гледаш футбол.
 10. Задължително е ризите ти да са с дълъг ръкав.
 11. Секси е да си грамотен.
 12. Какво ще учиш след 7 клас не е толкова важно. Важно е да си щастлив и свободен.

12 думи, които да си казваме по-често:

Обичам те.

Липсваш ми.

Търся помощ.

Прости ми.

Пази се.

Съжалявам.

Заповядай.

И за финал:

12 филма, които да гледаме през декември за празнично настроение, защото неусетно ще настъпи декември и духа на Коледа:

“Гринч” – анимацията от 2018, както и филма с Джим Кери от 2000 г., който се казва “Как Гринч открадна Коледа”

“Сам вкъщи” 1

“Сам вкъщи” 2

“Коледата на Чарли Браун”

“Животът е прекрасен” ( от 1946г. – да не се бърка с другия)

“Кошмарът преди Коледа”

“Коледната песен на Мики Маус”

“Клаус”

“Ваканцията”

“Четири Коледи”

“Едуард ножиците” (може и да ви се струва много празничен, ноооо гледайте го около Коледа и пак ще си говорим)


За още по 12 или просто, за да покажете любовта си към блогосферата: ЦЪК