Есента влиза плавно в София и в душите ни. Вече изкарахме дългите ръкави. Септември, който съчетава успешно лятото и есента има много какво да предложи още – събитията!

Събития на септември не свършват с първия учебен ден, за който вече усещам вълнение във въздуха. Родители трескаво пазаруват несесери и блокчета. Този месец има богата програма в София, както и не забравяйте, че театрите също вече се пълнят и имат нови афиши.

Няма да споделям за концертите по клубовете (само с 2 изключения), но пък събрах тези изцяло градски събития, които смятам да посетя, защото заради тях и такива като тях, София има своя неповторим дух. А и празника на столицата ни е през уикенда – едва ли бихте го пропуснали.

РОДЕНИ СВОБОДНИ
5 септември – 29 октомври, Квадрат 500

Фотографската изложба на Константин Вълков определено трябва да се посети. Поредицата от кадри от скейт-паркове са уникално показно за социалната фотография. Уличната култура във визуален разказ.

In&Out уикенд за лов на модни находки

16-17 септември

бул. Арсеналски 2 – Park Center Sofia

Vintage и втора употреба находки, с които да обновите гардероба си, коктейли или чаша вкусно кафе – това са подготвили организаторите. И по традиция базара ще бъде в подкрепа на благотворителна кауза. Посрещнете есента с мисъл за другите и за природата, защото купувайки си втора употреба вдъхвате живот на нещо, което в противен случай е много вероятно да се озове на върха на планина от боклук.

КвАРТал Фестивал 2023

15-17 септември

Да се срещнем в стария еврейски квартал? Архитектурно наследство, зелен квартал, общности и език на омразата, достъпност, пешеходни зони и градски инициативи, български брандове – това са темите тази година на фестивала под общ наслов “Силата на хората”. Бохемски разходки из тесните улички на карето с музика, работилници, изложби или културата на живо, която променя града ни към по-добро. Следете събитието в страницата на организаторите, защото предстои да споделят повече детайли програмата по дни. Предполагам и за работилниците, така че да изберете в какво да се включите. Темите са повече от интригуващи.

**снимката е от ФБ страницата на фестивала**

QUARTAL-ни Филми на поляната – всеки четвъртък

14.09.2023 / 21.09.2023/ 28.09.2023

Лятното пикник кино, на поляната в QUARTAL District ( бул. Г.М. Димитров 81), не е за изпускане.

Остават три дати през септември, а за филмите, които ще гледаме се гласува в Instagram . Всеки оставащ четвъртък от този месец с начален час 20:30 часа е ден за кино! Да се насладим на добрите заглавия от българската и световна филмотека под небето. Организаторите са се погрижили да има хапване и питиета наблизо.

Race for the Cure: Rock – за повече прегледи за рак на гърдата

29.09.2023 / Арена София, Столичен Колодрум

Изключението – благотворителен концерт с много важна кауза, а именно повече безплатни прегледи за рак на гърдата. В България всяка година над 4000 жени започват най-тежката борба – да запазят живота си. В нея участват и техните семейства, които по всевъзможни начини ги подкрепят в процеса на лечение и им дават сили, вяра и любов. Затова е важно да подкрепим превенцията и да ударим едно рамо на прегледите! Не пропускайте концерта. Ще чуете на живо Odd Crew, OVERHOOK, Them Voices и People of Maha и ще се заредите с много енергия и хубави емоции точно за старта на българското издание на Race for the Cure – най-голямото благотворително спортно събитие в подкрепа на женското здраве в Европа.

Билетите са по 30 лв в мрежата на Eventim.

Мислех си да включа в събитията на септември и големия концерт на Графа, който ще се състои на стадион “Васил Левски”, но честно казано много време се чудих дали да ходя. През това време осъзнах, че няма с кого да отида. Никой от приятелите ми дори не обмисля да отиде на Графа и това ме отказа, макар че съм сигурна, че бих се изкефила много. Все пак, познавам музиката му от дете.

Но пък Оги 23 ще свирят с вход свободен в любимия ми парк бар “Маймунарника” на 21 септември.

Ще се видим там и не само!

Събитията на септември са само началото на предстоящата прекрасна есен, изпълнена с много култура, изкуство и музика.

За повече онлайн съдържание, лишено от реклами и за да покажете любовта си към блогосферата: ЦЪК