Напоследък имам чувството, че живеем в извратена симулация, затова и имам нужда по-често да си припомням за добрите неща в страната ни.

Има и такива. Понякога те са въпреки всичко в държавата ни, понякога са и напук на всичко. Все още има много хора, които продължават да работят за по-доброто бъдеще на всички ни. Дори и когато се усеща като битка с вятърни мелници.

Днес споделям 4 каузи, които вярвам искрено, че заслужават внимание и със сигурност заслужават подкрепа, за да подобряват средата, в която живеем.

Бъди добър: 4 каузи 

I

Народно читалище “Бъдеще сега 2006” се състои от професионалисти обучители, учители, психолози и младежки работници, които са намерили най-добрия начин за учене за нашите деца. Вече с 15 години опит в развиването на образователни иновации и внедряването на ефективни образователни модели в училище, за екипа се открива възможността да пренесат сугестопедичните езикови програми на ICAL в над 30 училища в Непал. Това пък ще им помогне да донесат обратно в България успешния училищен модел English Teaching Аmbassadors – програма подкрепена от фондация The Yearly Trust и ICAL. Този училищен модел е подходящ за българското образование по ред причини.

Win-win възможност за учениците в Непал и в България.

Подкрепете екипа на читалището тук: https://platformata.bg/bg/kauzi/2140:7295-2023-08-25-05-21-15/details/campaign.html

II

WWF България нямат нужда от представяне. Една от посоките в тяхната работа е “ценни местообитания” или създаването на истинска гора, за която вече е поставено началото със засаждането на 8 вида фиданки. След години това ще бъде прекрасен дом за бозайници и птици.Горите са жив организъм и трябва да ги пазим. Затова и WWF заслужават подкрепа с тази инициатива. Грижата за новата гора ще отнеме поне 3 години след първото залесяване. Това включва засаждане на нови фиданки, прекопаване, поливане, плевене и предпазване от гризачи.

Дарете на WWF България с дарителски sms с текст DMS GORA на 17777 (за всички мобилни оператори).

III

И докато сме на темата за опазване на природата (най-общо казано), предлагам на вашето внимание фондация “Биоразнообразие” и техния „Фонд за Биоразнообразието“ за спешни действия за решаването на „горещи” природозащитни проблеми в България.

Чрез този фонд екипа на фондацията помага на природата при спешни ситуации,предимно предизвикани от хората – пожари, наводнения и прекомерно използване на природните ресурси. Също така опазват защитени територии и екосистеми от Натура 2000, както и се грижат за резерват Атанасовско езеро- птичият рай на България.

Може да подкрепите работата на фондацията през техния магазин.

IV

Да Бъде Баня в Светът на Гери#ДаБъдеБаня – кампанията на Българска асоциация за термално наследство (БАТН) ни пренася към минералните води на страната ни и един проблем, за който не се говори достатъчно. Все още има десетки затворени и тънещи в разруха минерални бани, които обаче могат да бъдат напълно функциониращи и да предлагат добра услуга като баните в  Симитли, Якоруда или Панчарево.

Целта на тази кампания е да се изработи ИНТЕРАКТИВНА КАРТА-ПЪТЕВОДИТЕЛ, която да дава информация за местоположението на работещите бани, както и за работното им време, цени, услуги, свойства и показания на минералната вода.

Също и за неработещите бани и техните статут, качества на водата и история.

Такава база данни ще бъде от огромна полза, както за нас – потребителите, така и за държавните институции и всички, свързани някак или имащи отношение към минералните бани.

За създаването на такава карта, която ще е абсолютно уникална, са необходими 15 000 лв. и поне година усилия на екип експерти.

Подкрепете #ДаБъдеБаня с дарение по избор: https://platformata.bg/bg/kauzi/2089:6807-2023-06-28-17-38-52/details/campaign.html

Кампанията на фона на всичко, което не е наред, няма как да се радва на особена популярност, а е много важна! Споделете я с приятели.


Тръпна в очакване за нова дарителска акция за пострадалите в Царево. Това, което се случи там не е само в резултат на климатичните промени. Презастроеното ни море и осакатените ни гори имат главна роля. Знам, че не казвам нещо ново, но може би трябва да си го припомняме.

Знам и, че когато се обединяваме правим чудеса. Виждала съм го много пъти и точно така работят общностите. И ние можем и трябва по-често да се обединяваме около добрите каузи.

Замислете се.

Един ден няма да има толкова много и различни каузи, защото ще сме се погрижили за всичко.

Бъдете добри! Днес дарете на някоя от тези 4 каузи и този “един ден” ще дойде по-бързо.

Patreon support: ЦЪК