Имала съм своята доза проблеми с хормоните. Вероятно като много други жени, особено такива, които са раждали. А може и да не са – хормоните могат да бъдат коварни понякога. При мен всичко започна месеци след раждането и не беше никак приятен период. Дори някои от тези хормони на щастието трябваше да ми се вливат, защото тялото ми не успяваше да ги произведе достатъчно.

Затова и реших днес да е ден на хормоните, в който да обърна внимание не на проблемите, а на това как да повишаваме притока на хормоните на щастието по-често и по съвсем естествен начин.

Мозъкът ни реагира на различни стимули, като произвежда химически агенти, които наричаме хормони, които пътуват чрез кръвния поток до различни области на тялото, където задействат специфични функции или чувства.

Хормони на щастието

са допамин, серотонин, ендорфини и окситоцин.

Всеки намира доброто си настроение по различни начини, като хапване на определени храни, спорт, смях или любов.

Допамин

Основната функция на допамина е да действа като система за възнаграждение на мозъка. Раздава награди в специалните случаи, в които го предизвикаме, така да се каже.

Произвежда се в две съседни места на средния мозък, наречени вентрална тегментална област (VTA) и субстанция нигра („Черно вещество”).

Например, когато задоволим себе си с постигната цел, хапване на шоколад или горещ душ, освобождаваме допамин, което предизвиква чувство на щастие и желание да се върнем отново към  дейността.

Допаминът е хубаво да се повишават бавно, за да  остане повишен след като сме си изяли шоколада, например. В този смисъл алкохола, някои лекарства и вещества, които също освобождават потока на допамин не са препоръчителни, тъй като употребата им ще има обратен ефект с времето – ниски нива на освобождаване на хормона и дори дефицит, което в един момент не се различава много от клинична депресия.

Серотонин

Известен още като хормона, който стимулира доброто ни настроение и влияе добре върху качествения сън. Също така влияе на паметта, подобрява скоростта на учене и помага за релаксацията ни. Малки количества серотонин се произвеждат в мозъчния ствол, но според Центъра за невробиология на стреса и устойчивостта (G. Oppenheimer Center for Neurobiology of Stress and Resilience) в Калифорнийския университет, хормонът се произвежда до голяма степен от специализирани клетки в червата.

Естествено освобождаване на серотонин получаваме с някои много прости неща, като да прекараме време на слънце, медитираме, хапваме нещо, което ни е вкусно или правим леки физически упражнения. Позитивните емоции от всички тези дребни неща по естествен път ни осигуряват серотонин.

Ендорфини

Ендорфините са естествените болкоуспокояващи на тялото на човек. И помагат за намаляване на стреса и подобряване на настроението.

Тази група хормони се освобождават най-лесно и органично със спорт и упражнения, любими развлечения като музика, филми или сериали и със смях. Освен това, качествените социални връзки,добрите отношения с близки и положителните емоции от това също да допринасят за освобождаването на ендорфини.

Окситоцин

„Хормонът на любовта“, както всички знаем, но окситоцинът има други много важни основни функции:

  1. подпомага раждането – стимулира контракциите на матката и улеснява раждането;
  2. следродовия период и лактацията при майките – стимулира изцеждането на мляко по време на кърмене и реално подпомага съкращението на мускулите около млечните жлези, което улеснява кърменето;
  3. подобряване на социалните взаимодействия – помага за изграждането на доверие, за близките взаимоотношения, общуването между хората и стимулира добрата връзка между родители и  деца;
  4. по-дълбоки връзки и удоволствие – предизвиква усещане на удоволствие и обич при интеракции с близки хора или при полагане на грижи;

Хормонът помага на хората по същия начин, по който помага на животните.

По естествен начин освобождаваме окситоцин, когато се докосваме и се държим за ръце, прегръщаме се, галим домашен любимец или водим дълбоки разговори, а друг също естествен начин, разбира се е секс.

Естественият прилив от ендорфините и допамина издържа по-малко време, а този от серотонина и окситоцина е продължителен, поне по-продължителен, според всички проучвания, които намерих.

Не е лошо да правим повече, за да получим повече, а и не се иска кой знае какви усилия от нас, за да бъдем щастливи.

 

За повече онлайн съдържание, лишено от реклами и любов към блогосферата: ЦЪК