Престоят в хотел 5 звезди може да те накара да забравиш всеки нюанс на сивотата в ежедневието ти! А Palácio Estoril (Лисабон) не просто блести с безупречното си облсужване, репутация, стаи, зали, храна, местоположение, но и с невероятна история.

История, която можеш наистина да усетиш, само докато си там.

Светът на Гери: хотел 5 звездиАтмосферата на ексклузивност, която витае в хотела, прави впечатление на всеки,прекрачил прага му от неговата внушителна, изцяло бяла фасада и красиви градини до елегантния класически декор, който е актуализиран през годините, но без да губи своята комбинация от вечен лукс и изтънченост.

Да,Palácio Estoril е актуализиран и се е възползвал от няколко реновации. Със сигурност е запазил целия си чар от старите дни. Част от този неповторим чар и са всички хора, които работят там. За тях след малко.

историята

Фаусто Фигейредо, основателят на хотела, човек, роден в малко село в центъра на Португалия, се премества в Лисабон в ранна възраст. Когато купува земята, където се намира хотелът, е имало просто земя, напомняща провинция. Fausto представя проекта на архитекта Henri Martinet с амбицията да превърне района в дестинация за термален спа център, за отдих и спорт.

Той успява да получи финансиране за проекта си чрез правителствена субсидия, както и придобие експлоатацията на електрификацията на железопътната линия на Кашкайш.

Фаусто Фигейредо е имал много конкретна цел – да привлече англичаните, а също и клиенти от Биариц с влак до Ещорил. Sud Express вече е осигурявал връзка между Париж и Лисабон, но Фаусто Фигейредо участва в идеята и изпълнението на железопътната линия до Ещорил.

През 20-те години на миналия век Ещорил не е имал много инфраструктура,тъй като е бил обикновен жилищен район. Освен транспорт, той успява да развие хотелиерски бизнес и развлечения в района, като по това време вече е имало проект за изграждане на Palacio Estoril, но е бил спрян поради Първата световна война. Строежът започва няколко години по-късно, през 1928 г. Две години по-късно хотелът е открит от президента Кармона. Възпоменателната вечер с фойерверки, забавления, прожектиране на филми и страхотен купон е дала началото на остатъка от невероятното развитие на хотела.

Втората световна война през 40-те години, обаче носи нова криза. Португалия запазва неутралитет, въпреки че е била свързана с хора, бягащи от войната, които откриват, че Ещорил е идеалното място за скриване. Районът бързо се превръща в рай за хиляди хора, а хотелът в „райско шпионско убежище“.

По време на войната и не малко кралски фамилии отиват в изгнание в Ещорил, като му добавят още един достоен прякор – „Брегът на кралете“. Хотел Palácio става дом на многобройни членове на европейските кралски особи.

Хотел Palácio Estoril е бил вторият дом на испанските, италианските, френските, българските и румънските кралски семейства и дори днес остава любим на техните потомци. Мога да го потвърдя, тъй като закусвах до кралски наследници през първата ми сутрин в Лисабон.

През февруари 2011 г. в чест на кралските фамилии е създадена Кралската галерия, където се виждат снимки на важни членове на европейски кралски особи, които са отсядали в хотела.

Джеймс Бонд

„В тайните служби на Нейно Величество“.

Английският писател Иън Флеминг (журналист и офицер от британското военноморско разузнаване) , автор на героя на Джеймс Бонд, също е бил отседнал в хотела по време на Втората световна война.

Шестият филм от сагата за Джеймс Бонд е заснет до почти изцяло в Португалия.

Екстериорът на хотела, фоайето, басейнът и гледката към стаите са неразделна част от много от сцените на филма, който излиза през 1969 г. По това време басейнът е бил наскоро построен. Във филма се виждат входа на хотела, външната фасада и фоайето – което е запазено без големи промени и до ден днешен.

Хосе Диого, все още един от ръководителите на консиерж бюрото в хотела, е участвал във филма, а по онова време е бил на 18 години. Той предава ключа от стаята на агента на Джеймс Бонд.

Тематичните вечери в хотела, посветени на Джеймс Бонд 

 

обслужването

Трябва да започна с това, че обслужването в стаите, ресторанта, залите за събития, басейните и рецепция е като за поне 50 звезди!

Влизайки в хотела, няма как да не забележиш консиержите. Не само имат оригинални униформи и навяват спомен за филм на Уес Андерсън, но и са крайно любезни професионалисти. Възрастта на всички служители, които видях в хотела няма средна. Те са или млади (на не повече от 30), или възрастни, но в завидна форма. Това важи особено за консиержа – първия човек, който оставя страхотно впечатление у гостите.

Консиерж – често се превежда като “портиер”, ноооо

Консиержът (през средните векове) е бил кралски чиновник, отговорен за въздаване на правосъдието, наравно със съдиите.

През XVIII век отново е висш служител на короната, но натоварен с поддръжка реда в книжата на полицията и затворниците.

Днес консиержът е не само този, който те посреща в хотела, но и човека с информацията и контактите. Координира различни логистични услуги за гостите. Осигурява билети за популярни събития, резервации за ресторанти и барове,както и транспорт.

Консиержите, които аз видях вероятно са част от обществото на Златните Ключове.

Светът на Гери : Estoril

Няма как да не използваш престоя си, както и хотела за вдъхновение – дали за писане, за филми, музика или за собствената си амбиция да подобриш стандарта си на живот.

Всеки детайл е от значение там и може да бъде ключа към нещо ново за теб.

Препоръчвам с две ръце Palácio Estoril на всеки, който може да си го позволи!

Истинско кралско изживяване, което трябва да ти се случи поне веднъж в живота.

 

 

P.S. Именно тук, в това предградие на богатите, сътворило се някак около хотела, се намира и улицата, която носи името на Царица Йоанна Българска. 

 

P.S.II  Малко ми липсват картончетата на леглото вечер, с които ме уведомяваха какво ще бъде времето на следващия ден (написано на ръка) и малките шоколадчета…

 

За да се развива блогосферата. За да има повече онлайн места без реклами. За да има повече разказани истории:

Patreon support: ЦЪК