Солени дни и дълги нощи, идвайте! Градски и морски събития ни очакват това лято, незавсимо дали ще сме със сандали или гумени ботуши. Душите ни се разкриват все повече за топлите вечери, които не искаме да сършват, все едно с тях ще свърши и самото лято. Приключенския дух вече се усеща във въздуха. Палатките, хамаците, сърфовете и банските са на стенд бай, а ако дъжда не отстъпи ще се сърфираме по градските булеварди, хванати своя гик и устремени към морето.

С други думи – събитията през лятото никак не са за изпускане, независимо дали ще шляпате по плажа около Бургас или ще се отдадете на Софийска хипстърия, пък и не само. Лятото е онзи сезон, в който може да опознаем родината, за да я обикнем с няколко кратки трипчета, придружени с концерти или кино.

Почти в хронологичен ред следват

Градски и морски събития за малки и големи

Джулай в Бургас

Първото утро на юли под звуците на красивата песен на Uriah Heep – „July mоrning”, с която да посрещнем първите слънчеви лъчи. Те отдавна са се превърнали в символ на новото начало и надеждата. Джулая на брега на морето се очертава доста добър с участието на УИКЕДА, COOL DEN,LEK CITY CASE, LEMON BOX, VAICHO`S PROJECT, MR. VAGABOND, ВНАПРЕДВИД, DO NOT DISTURB, SCARLET CLOUDS, HELLBOUND, както и местната млада банда ШАНТАЖ. Събитието започва на 30 юни от 18:30 и продължава до първата поява на слънцето на 1 юли. Мястото е Централен Плаж Бургас – МОСТА.

Нима има по-подходящ старт за ваканцията ви на морето?

Jazz под звездите на Деветашкото плато

Събитието съвпада като дати с Джулай, но пък трябва да има за всеки по нещо. И ако “вашето нещо” не е точно рок цяла вечер, та чак до сутринта, може би живописната природа на Деветашкото плато е. Програмата е обещаваща и през трите дни – 30 юни, 1 и 2 юли. Началото ще бъде дадено с представяне на албума “Джазът пее на български” и с ритъма на The Social Callers. Мястото е къщата за гости “Онгъл” в село Кърпачево. Продължава на следващия ден с тази и още две локации – Старата мелница и пещерата “Гарваница”, както и с уъркшоп по джаз-импровизация. За финалния трети ден най-малките ще тръпнат в очакване на “Джаз за деца” с Венци Благоев.

Нека таван ви е небето, а джаза естествен саундтрак. Опознайте Ловешка област , хапнете си вкусна медница и се насладете на лятото.

A to JazZ 2023

Оставаме на джазирана вълна и оставаме в столицата за вече традиционния фестивал в Южен парк. От 6 до 9 юли София ще се превърне в домакин на джаз музиканти и фенове от близо и далеч. Повече за изпълнителите и програмата ще намерите ТУК 

Най-голямото събитие за градска култура и музика със сигурност за поредна година ще бъде страхотно и ще зареди посетителите с много емоции. Е, аз ще го пропусна, тъй като тогава ще съм заровила крака в пясъка, но затова пък всички там вдигнете една наздравица и за мен.

Midalidare Rock In The Wine Valley 2023

Отново между 30 юни и 2 юли ще се проведе вече традиционния Midalidare Rock In The Wine Valley във винарна “Мидалидаре”, село Могилово, община Чирпан. Начало на фестивала ще дадат легендарните Scorpions, а след тях на сцената се качват шведите от Dynazty и още рок изпълнители. На следващия ден сцената ще бъде завладяна от Europe, а след тях идва ред на Blind Guardian и италианската готик метъл банда Lacuna Coil. Helloween ще закрият фестивала заедно с Epica.

Има къмпинг зона, така че изживяването да е цяло, както и възможнотта да преоткриете градове като Чирпан, Стара Загора, а не защо и Димитровград…

“Вагнер фестивал”

Софийската опера и балет ще отбележи 210-годишнината от рождението на композитора Рихард Вагнер с фестивал, посветен на неговото творчество.Не пропускайте от 8 до 30 юли богатата програма, сред която са заглавията “Пръстенът на нибелунга”, “Тристан и Изолда” и “Летящият Холандец”.

“Музи на водата”

Висшето изкуство не приключва с Вагнер. Езерото “Панчарево” ще оживее със старта на “Музи на водата”, който ще бъде даден от балета “Лебедово езеро” на 14 юли. Талантите ще стъпят на водата с вълшебството на своята дарба и упорит труд, за да ни подарят истинска наслада за духа едва на 12 км от центъра на София. В програмата ще намерите и останалите произведения, както и билети.

Bansko Jazz Festival

Джазът завладява и Банско за цели осем дни между 5 и 12 август. Първата вечер ще бъде открита с проекта “Среща в приказка (та)” на Вили Стоянов. След това за ненаситно удоволствие ще продължи с музиката на Франк Гамбали (Австралия) и Cinga manga fun.

Гости от цял свят ще се качат на сцената, както и родни изпълнители. Разгледайте добре програмата, дори и да не успеете за всички 5 дни да сте там. Джазът обещава да разтърси планинските върхове и със сигурност е една страхотна възможност да си направите трип в Банско.

Още много концерти предстоят това лято като:

Editors в Бургас (13 август); Imagine Dragons в София (30 юли); Black Eyed Peas в Бургас (22 юли); David Garrett в Пловдив (3 юли) и още поне три пъти по толкова градски събития, с които да се радваме на живота!

Затова не пропускайте да проверявате любимите си клубове, както и какво става в града по праковете. Не изпускайте и програмите на кината и летните театри. Все още жадувам за кино навън, така че се надявам скоро да се появят и тези събития! И не на последно място – не пропускайте да четете блоговете, които ви споделят всичко това.

 

За повече онлайн съдържание, лишено от реклами и любов къ блогосферата: ЦЪК