HBO Max & Netflix, както и всички останали стрийминг платформи са добро решение за тези дъждовни юнски дни и нощи. Признавам си, че у дома имаме и Disney+, но почти не се гледа. Затова пък ще споделя днес какво гледах последно в останалите две платформи и със сигурност препоръчвам! По груби сметки, ако до края на месеца времето е все така есенно, ще имате време да изгледате всичките 4 сериала, за които пиша тук.

HBO Max

The Idol

“Идолът” е новия сериал в платформата HBO Max, който имаше своята премиера не къде да е, а на фестивала в Кан. Първите два епизода могат да се гледат онлайн, но и само те бяха достатъчни за набиращата сила критика. Най-вече заради сексуалността, която е на показ, да не кажа на първи план през повечето време.

Ако за секунда се абстрахирам от нея, историята е доста тривиална – имаме уязвима поп звезда, загубила майка си скоро, група мениджъри и асистенти, които гледат на нея като дойна крава и като на пеленаче, което не знае нищо за истинския свят, както и холивудски хищник, готов да се възползва по всякакъв начин от нестабилността в цялата картинка.

Критиките са насочени и към предсказуемото развитие на сюжета, което се опитва да се скрие зад сексуалността, може би. “Идолът” е обсебен от голота, секс и перверзии, затова и е спряган за повърхностен и скучен наратив.

Лили-Роуз Деп и Абел Тесфайе – The Weeknd ни показват и разказват историята за американската мечта и музикалния бизнес през нездравите си жажди един към друг, но трябва да отбележа, че се справят доста добре. Лично аз съм много впечатлена от играта и на двамата, най-вече защото не съм очаквала да са толкова добра комбинация.

Това, което мен ме дразни най-много е лошия стил на обличане на главната героиня с тоталната (за мен) липса на вкус.Това вероятно не се набива така на очи на зрителите, защото голотата е преди гардероба.

Четох много статии и мнения колко е шокиращо да видиш чисто голото тяло на героинята Джоселин (Лили-Роуз) наведнъж още в началото, но честно казано не намирам нищо УАУ в това. Нито в това, че мастурбира с помощта на каквото има в близост с една ръка, докато с другата се опитва да се задуши. Това е женската перверзия или израз на сексуалността на героинята. Както и да го приемам, то е част от живия живот. Възбудата не е нещо срамно, нито пък е универсална за всички ни.

“Водопроводчиците от Белия дом”

Минисериалът, който разкрива на зрителите задкулисната игра, която е трябвало да гарантира президентския пост на Ричард Никсън. Разбира се, всичко се обърква и дори и да не познавате американската история добре, няма как да не сте чували за хотел “Уотъргейт”.

Историята в действителност е за едно кокошарско влизане с взлом и няколко опита преди това. Казвам “кокошарско”, защото мен лично ме втрещи непрофесионализма на бивши агенти от “най-великите” разузнавателни сили на САЩ. И гледах сериала малко след като изгледах филма на Шошо “Следеният човек”, така че паралела с родната ни абсурдна реалност от горе-долу същите години беше повече от логичен.

Началото на 70-те години е. Никсън е действащ президент и неговия политически фанатизъм, както и страх  да загуби властта се превръщат в сатирата, която може да гледате в HBO Max.

Началото ще ви накара да се заседите пред екрана, докато група мъже се опитват да проникнат незаконно в щаба на Демократите и да източат информация за стратегията на техния кандидат за президент. Мисията им, обаче тръгва с фалстарт, тъй като екипът не успява да разбие ключалката на вратата. Разбираме, че човекът, който трябвало да отвори, не е взел със себе си правилните инструменти.

И след два-три опита, от които нищо не се получава, ръководителите на тайната мисия обявяват таймаут и се прибират. На екрана се появява надпис: “Имало е четири опита за проникване в “Уотъргейт”. Това беше опит номер две”. От този момент зрителите следва да разбират, че им предстои да гледат история, която е абсолютен фарс.

Насладете се на талантливия Уди Харелсън и Джъстин Теру (в главните роли) , под режисурата на Дейвид Мандел. Да, има какво да се желае в този сериал, но честно казано не е толкова дебелашки хумора, колкото им се иска на критиците. Все пак, ние си имаме “Комиците”, които минават за комедия…

Самоиронията на историята трябва да се отбележи, макар че републиканците са осмивани една идея повече тук. Героите на моменти наистина са просто клишета в едни дълги и тромави сцени, в които хумора се поддържа трудно. Но пък ненатрапчивите им опити стават леки за гледани много бързо и след като изгледате първия епизод , ще искате да разберете развръзката.

& Netflix

Арнолд

“Arnold” е документалният сериал, който можете да гледате в Netflix и да надникнете в историята на Арнолд Шварценегер. От сложното му детство и желанието да се махне от Австрия, през културизма, забогатяването му, което изобщо не е свързано с филмовата индустрия, първите му роли в киното, отношенията със Силвестър Сталоун, разводите и децата – всичко това е разказано по един съвсем човешки начин от самия Шварценегер и архивите.

“Съревновавахме се за всичко – кой е по-зъл, кой е по-голям тежкар, кой употребява по-големи ножове, кой стреля с по-големи револвери… Слай и аз бяхме във война. ” – това казва той за отношенията си със Сталоун. Нещо, което никога не съм знаела и много ме учуди. Това състезание между тях тласка Шварценегер да иска все повече да се развива като екшън актьор и да подбира по-добре проектите си.

Сериалът е интригуващ, особено като знаете на колко години сега е терминатора. Новата перспектива, през която се говори за миналото му прави историята вдъхновяваща, дори и да не е била такава през цялото време.

Гледайте го, няма да издавам повече. Като фен на биографии, много добре знам какво е да ти преразкажат онова, на което искаш да оставиш сетивата си да се свържат.

The Andy Warhol Diaries

В Netflix ще намерите сериала за живота на легендарния американски артист Анди Уорхол. Документалистиката в платформата наистина е на ниво.

Светът на ГериЗа създаването на този сериал са използвани записи от дневниците на Анди Уорхол и редки, някои и невиждани кадри. Предвид професията на главния герой, архив има в изобилие.

Уорхол много бързо става известен през 60-те години на миналия век със своя поп арт. Сред най-популярните му произведения са „Кенчета за супа на Кембъл“ и „Мерилин Диптих“. Така бързо става и известен режисьор с експерименталните си филми. Има и много ленти, които могат да се нарекат чиста порнография, но през призмата на артиста Уорхол не е точно така.

Още повече, въпроса за неговата сексуалност, който се завърта във всеки епизод от поредицата, остава някак без отговор, макар и да мислим, че имаме такъв. И винаги сме го знаели.

Освен силните му религиозни вярвания и някои други странни аспекти на живота, самоличността на Уорхол остава в голяма степен мистерия до смъртта му през 1987 г. Публичността за това, че е гей някак стои като разрешен спор, но все още обвит в потайност.

Събраните в сериала архиви и разкази наистина разкриват малко повече за света на Уорхол. Негова приятелка започва да води записки в дневника си, преписвайки дословно разговорите помежду им, на които се формира основата на тази поредица. Този дневник стартира след като стрелят по артиста през 1968 г.

В него се разказва за връзките му, за работата му, страховете, мечтите и несигурността, която го преследва през целия му живот.

Уорхол е един човек, който просто е искал да бъде приет и харесван. След като постига това с фабриката си, поп изкуството и странните филми, отчаяно се вкопчва в новите си връзки (не винаги романтични) с по-млади мъже или артисти, от които черпи вдъхновение.

fun fact Гласът на Уорхол зад кадър в продукцията е пресъздаден от изкуствен интелект след прецизен анализ на съществуващи записи. Надникването в личния живот на легендарния художник става още по-интимен.

Задължително за гледане, ако сте фенове на изкуството. Ако искате да разберете повече за пътя на бащата на поп-арт културата и неговите страхове и копнежи, които никак не са ни чужди.

През 2020 г. беше потвърдена информацията, че Джаред Лето ще играе Анди Уорхол в биографичен филм, но лентата все още не е пусната.Заявката беше, че това няма да е просто инди филм, а силен мейнстрийм проект с престижни акредитиви.

 

Подкрепете сторителинг блога, свободен от реклами и цензура: ЦЪК