Вавакада бе големият победител тази година от Академията за предприемачи на център “Ринкър” с награда от 10 000 лв. Зад необичайното и интригуващо име на проекта стоят Владислав Костов и Даниела Костова – брат и сестра, които съчетават високотехнологично 3Д принтиране и принципа на кръговата икономика в родния си град – Силистра.

Бизнес моделът им е с напълно затворен цикъл – от събирането на пластмасови бутилки, през шредиране и гранулиране на събраната пластмаса, производство на филамент и изработка на нови арт материали от рециклирана пластмаса. Бях искрено впечатлена от работата им на събитието по награждаването, което се случи през януари. Когато излезоха да представят проекта си пред жури, бях втрещена колко са млади. Когато спечелиха бях много щастлива за тях, защото очевидно са визионери и им предстои те първа да преобръщат представите ни за рециклирането.

Реших да се свържа с Даниела, за да ми разкаже повече за себе си и за Вавакада, защото вярвам, че тя и брат й ще постигнат наистина нещо голямо.

 

  1. Какво означава Вавакада?

Вавакада е име, което няма конкретно значение. Идеята беше да е нещо уникално, което да не се асоциира с нищо друго освен с нашия проект. Името е така измислено, че при спелуване да не може да се обърка, както и в Google да няма други резултати освен нашите.

  1. Какво сте постигнали до тук и какво още целите?

До тук успяхме да популяризираме идеята за кръгова икономика, посредством производство на различни изделия от рециклирани пластмасови бутилки. Работим в симбиоза с брат ми и се допълваме – той решава техническите въпроси, а аз – творческите.

  1. Опазването на околната среда ли е вашата и персонално твоята мисия?

Именно опазването на околната среда е главната мисия на Вавакада. И двамата с брат ми от малки сме възпитани да пазим и да ценим природата, така че този стартъп е естествено продължение на нашето развитие като личности.

  1. Мислиш ли, че има реално решение на замърсяването с пластмаса у нас?

Напълно възможно е едно общество да живее в синхрон с природата. Проблемът със замърсяването започва едва през 60-те години на миналия век, а до тогава нашите предци са живели на принципите на кръговата икономика и Zero Waste.

 

  1. А защо избра да останеш Силистра?

Избрах да остана в Силистра, защото винаги съм знаела, че тук има голямо поле за изява, стига човек да има желание и мотивация да направи нещо. Идеите ми за града са грандиозни и се надявам краткия човешки живот да ми стигне да осъществя поне част от замисленото. Също така вярвам, че камъкът си тежи на мястото.

 

  1. 3Д технологията артистичната ти страст ли е? И какво друго правиш?

3д технологиите са по-скоро страст на малкия ми брат – Влади.  Моята страст е творчеството като цяло, а 3д принтера позволява да се осъществяват почти всички идеи. Другите ми хобита са музика, йога, четене на книги, пътешествия и рисуване.

За себе си мога да кажа, че съм хедонист, авантюрист, мечтател и най-вече творец на своята реалност. Вярвам, че мисълта се материализира. Най-важното качество, което е необходимо на всеки човек, за да се реализира – концентрацията.

Когато се концентрираш върху проблемите, те просто се мащабират и завземат съзнанието ти, но ако се концентрираш върху решението, то само идва при теб.

Така се получи и с Вавакада. Просто пренасочихме фокуса си от проблема, върху решението и нещата започнаха да придобиват друг смисъл. Вавакада е стартъп с мисия. Това, което ни кара да продължаваме, въпреки трудностите, е осъзнаването, че човечеството има нужда от проекти като Вавакада.

Мисля, че имаме крещяща нужда от повече проекти като Вавакада в нашата страна, където проблема със замърсяването и опазването на околната среда винаги е играл статист във всичките ни филми от проблеми.

Много се радвам, когато видя хора, които дори не са били родени за световното през 94′ да правят подобни бизнеси и да са толкова дейни и идейни. Без капка ирония, разбира се, държа да изтъкна на младостта им, защото съм убедена, че всички можем да си отговорим какво сме правили ние през 20-те си и то едва ли е да е революционираме рециклирането.

Разгледайте страницата им и ще се очаровате какви красоти правят: https://www.facebook.com/vavakada3d

 

Patreon support: ЦЪК