Март е зад ъгъла. Мартениците – на всеки ъгъл.

Смятан за женски месец, март има какво да предложи в културния си афиш в София.

Не само за жени, разбира се, но с малко повече внимание към нас.

Събрах тук събитията на март, част от които ще се опитам да посетя.

Тази година реших, че наистина ще посветя на повече изживявания – пътувания, концерти, кино, театър, изложби и всичко най-културно, за което успях да се сетя.

Затова и през март ми се струва, че тези места и случващите се там неща са добра отправна точка за всеки, който иска да изключи съзнанието от ежедневните си борби и да си налее малко нова енергия.

Станислав Беловски

АЗ ТРЯБВАШЕ ДА НАПРАВЯ НЕЩО…

До 26 март в Софийски арсенал-музей за съвременно изкуство/Sofia Arsenal-MCA можете да видите уличното изкуство, дигитални колажи и картини, създадени като реакция на войната в Украйна от автора, както и рефлексия спрямо решенията на управляващите и отзвука за тях в обществото ни спрямо случващото се.

 Беловски е визуален артист, познат на публиката със своите предишни изложбени проекти, като “Correction of Socialism”/„Корекция на социализма“, „MIRROR MIRROR” и  „Nostalgic Dystopia”.

“Шекспир като улично куче”

3 март, петък в Дом на киното ще се състои късна прожекция на филма, който чакам от тоооооолкова много време – “Шекспир като улично куче”. След прожекцията ще има среща с режисьора Валери Йорданов, както и с част от  актьорите и продуцента на филма. Питиета и разговорите ще продължат в бара на киното. Все още има билети в продажба – https://bit.ly/3Sz2qWs

Честно казано, с удоволствие бих стиснала ръката на Валери Йорданов, не само защото вярвам, че филма ще е добър, но и заради силната му позиция за скандалите в Народен театър. Последното ми ходене в Дом на киното бе за “Васил” и смятам да създам за себе си серия от български филми, гледани там.

НИТО ЕДНА ПОВЕЧЕ: Шествие за правата на жените

8 март, сряда от 19 ч на пилоните на НДК ще се съберем на шествие за правата на жените. С гняв и тъга ще почетем жертвите на домашно насилие в България.Непримирими с неравенствата, всички ще издигнем глас срещу войната, тиранията и насилието, рушащи животите на стотици хиляди хора.

& в една от по-новите парти локации ще ни чака концерт на Руши

Руши – Pirotska 5 Event Center

Нима може да е женски празник без Руши? Специален гост ще Мила Роберт, която едва ли ще събере толкова сутиени по сцената, колкото Руши.

Вратите отварят от 20 ч, а билети все още може да си купите от мрежата на Ивентим.

Ботичели, Флоренция и Медичите

Botticelli, Florence and the Medici

7 март, кино Люмиер и една извънредна прожекция.

Част от тазгодишния фестивал Master of Art Film Festival, лентата на Марко Пианиджани разказва за красотата, творчеството и гениалността на ренесансова Флоренция от времето на Лоренцо де Медичи, наричан Великолепния. Ще бъде любопитно да науча за целия живот на гения, за неговото творчество във филма ще говорят изкуствоведи от цял свят, ще се види цялото му творчество,както и паралели със съвремието.

MILA MIHOVA – L’HEURE EXQUISE

10 март, Vivacom Art Hall Oborishte 5 ще бъде домакин на концерта на Мила Михова и Николай Стойков, който обещава да бъде съчетание между изящни музика и текст в камерните и оперни арии на Майербер, Шарпентие, Масне, Хаан, Форе, Делиб, Корнголд и Щраус.

Истината е, че не знам дали все още има билети, тъй като се продават единствено на касата на залата.

ОТКРИВАНЕ София Филм Фест

На 16 март в НДК започва дългоочаквания за мен фестивал, за който нямам и грам търпение да разбера какво ми готви тази година.

София Филм Фест прегръща „зелената идея“ и открива 27-ия фестивал с филма на Фолкер Шльондорф  „Повелителят на горите“. С приходите от всеки закупен билет Гората.бг ще засади 5 дървета! Все още има билети.

Филмът на Шльондорф разказва историята на австралийския агроном Тони Ринаудо и неговия революционен метод, който успява да се пребори с пустинната суша, като създава десетки декари гора върху безплодни и изоставени земи в Африка. Глобални и изключително важни теми като климатичните промени, миграцията и междуполовото равенство ще се видят в лентата и ще ни накарат да се замислим малко повече за тях. Една от ключовите роли на всяко изкуство, все пак винаги ще бъде да отразява времената, в които живеем.

Красавицата и звяра – мюзикъл

На 11 март в зала 1 на НДК ще се пренесем в една от най-известните и обичани приказки за последните 300 години.

Класическата адаптация на „Дисни“ ще оживее пред публиката, за да я очарова с музика, актьорска игра, хореография, 3D мапинг и божествено красиви костюми.

Все още има билети в мрежата на Ивентим, но са доста малко.

Събитията на март са много повече, но тези грабнаха интереса ми и ме накараха да си купя билет. Другите ще трябва да почакат или да се случат отново…