Все още не сте готови с подаръците? Няма страшно! Ето ви няколко идеи за подаръци в последните минути, с които да останем приятелчета на Земята.

Бъдни вечер, Коледа, Нова година и множество имени дни чукат на вратата. С тях идват и много разменени подаръци, тежки софри, свръх употреба на всякакви пластмаси, които съпровождат всичко това. Има как да направим специалните си дни не толкова вредни за природата.

Минимализмът може да се пренесе и в пазаруването на подаръци, в сътворяването им и по този начин да останем наистина приятелчета на Земята. Консумацията по празниците е прекалено висока и много често доста излишна. Насладете се на Коледа осъзнато, като избирате устойчиви продукти за подарък, за трапезата си, за украсата у дома. С мисъл за околната среда и вредния отпечатък, който оставяме след себе си. Има как да го намалим!

Предлагам ви няколко идеи (в последния момент) за

подаръци за Коледа, с които да останем приятелчета на Земята

Подарете пътуване, изживяване, приключение

Буквайте още сега и подарете истинска почивка, преживяване или приключение. Една екскурзия през пролетта или още дори за първите дни на новата година ще бъде високо оценена. Ски курортите са добър план – ски уикенд в Боровец, Банско или Пампорово. Защо не и СПА почивка в Сандански, релакс в еко селище “Омая”? Билети за театър, опера или концерт? Това е подарък, който може да бъде личен, семеен или новата ви приятелска среща. Подарък, който можете да резервирате сега, да платите предварително и без създаването на никакъв отпадък да подарите на любим човек. А ако близките ви са приключенски настроени, зарадвайте ги с нещо като полет с балон над Белоградчишките скали.

Подарете абонамент

HBO Max, Netflix, Disney Plus или Apple tv абонамент би бил също сред страхотните подаръци за Коледа, с които да останете приятелче на Земята и да зарадвате близките си. Платформите предлагат различни цени, но често споделените са по-изгодни, така че дори може да си разделите подаръка с някого. По този начин хюга вечерите стават по-топли и уютни с последните заглавия на екрана в дома ви. Други абонаменти, които биха носили радост и усмивки са Storytel и Spotify – книгите и музиката в zero waste вариант.

Подарете нови знания и умения

Има милиони курсове за придобиване на всякакви умения. Онлайн и на живо, в удобно за работещи хора време. Просто трябва да знаете какво обичат близките ви или какво биха искали да опитат. Какво биха искали да научат или да научите заедно? От лидерски умения, през дигитален маркетинг, курсове по готварство, танци, графичен дизайн. Всичко се предлага на пазара, само трябва да знаете малките подробности. Това са подаръци за Коледа, с които не само ще зарадвате някого, а ще дарите знание – най-великия подарък.

Подарете изживяване за небцето

Резервация в ресторант или дегустация някъде в близкото бъдеще – решавате вие, но няма да има по-сладко от това! Този подарък е страхотен начин да откриете заедно с близките си нови вкусове и да натрупате отново нови знания и прекрасни спомени. Можете да избирате от дегустация на вино в различни винарни или вечеря на тъмно до работилницата за хляб от лимец (пак в една винарна) до Пловдив. Кафелогия, дегустация на чай, рисуване и вино или тур за крафт бири. Ще бъде забавно, споделено, вкусно и в духа на Коледа!

Има още много идеи, които можете да реализирате в последния момент и с тях да не оставате отпечатък върху природата, знам.

Остават броени дни до Коледа, но предстоят още празници. Да не забравяме, че януари е бъкан с имени дни.

Подаръците за Коледа трябва да излъчват топлина и да им личи, че са мислени и смислени. Това е да даваш от сърце.

Винаги можете да подарите и растение или натурална козметика, ако все пак държите да има нещо материално, което да поднесете. Те също са приятелчета на Земята.