Декември е. Месец, изпълнен с празници и най-топлия от тях предстои – Коледа.

Онова вълшебно време от годината, когато си даваме сметка, че най-ценния ресурс, с който разпологаме е времето. Оценяме по-осъзнато колко е важно да бъдем повече заедно със семейството и приятелите си. Знаем, че Коледа наближава,когато чуем звънливите весели мелодии от всеки ъгъл, носи се аромат на току-що извадени от фурната джинджифилови сладки, а пъстрите светлинки, мъждукащи от елхата ни карат да сме нетърпеливи да разберем какви подаръци ще се сгушат там, за да ги разопаковаме в коледната утрин.

Обожавам да правя подаръци и планирам Коледа в главата си поне един месец по-рано. Вярвам, че те могат да имат много смисъл и ще дам няколко идеи за подаръци с кауза, с които да зарадваме близките си, а в същото време ще ударим едно рамо на добра кауза.

Идеи за подаръци с кауза

Компоти подкрепя фонд “Нашите родители” на фондация BCause (там, където работя), като с всяка покупка осигурява безплатен обяд на възрастен човек от Североазападна България. Компоти е бранд, с който купувате настроение, уникални дизайни за дрехите си, както и подкрепяте българския бизнес, който се конкурира с хилядите на пазара, които произвеждат не толкова качествени тениски, суичъри и аксесоари. Разгледайте ги и зарадвайте близките си.

Истински мед предлага различни коледни пакети, с които ви уверявам, че ще предизвикате много усмивки. Те подкрепят пчеларите, работят за опазването на пчелите, както и за чиста и здравословна храна. Бих посъветвала един годишен абонамент, с който да осиновите кошер. Така получавате не само доставки на мед, за който знаете, че е чист и помагате на пчеларите, но и ще дадете име на пчелата майка, на кошера, и можете да го посетите лично. Всички знаем колко са важни пчелите за екосистемата и е наша отговорност да ги пазим и да се грижим за тях. Ето един лесен начин да го направим под формата на подарък за Коледа.

The Social Teahouse предлага подаръци с кауза от магазина на Социалната Чайна. По този начин ще подкрепим менторската програма на деца и младежи, растящи без родителска грижа и изграждането на среда, в която ще имат равни възможности за развитие с останалите младежи. В каталога им за Коледа ще намерите страхотни видове ароматни чайове, чайници и термоси, авторски картички и значки, забавни нечорапи (задължителния коледен подарък), вкусен шоколад, мед и много добро вино. Лично препоръчвам виното, тъй като съм взимала от там за всякакви корпоратиени подаръци. Това е идея и за бизнес партньорите ни!

Коледни играчки от ОЛЕ МАЛЕ ще намерите на сайта. Както всяка година, и тази Коледа ще бъде цветна, топла и със смисъл, ако изберете да пазарувате от майките на деца с увреждания, които са превърнали сръчността си във втора работа. Коледни играчки, свещници, коледни гноми, венци, и различни плетива ще зарадват близките ви. Коледната украса не само може да бъде с кауза, но и от естествени материали. Изберете ги пред пластмасата, която е заляла пазара.

Разбира се, Светът на Мария всяка година предлага коледни подаръци, с които всички можем да помогнем за развитието на различни умения и двигателни способности за трудовата реализация и интеграцията на хората във фондацията.

А и всички коледни базари в София включват различни каузи сред участниците си – потърсете подаръците с кауза, за да направим Коледа топла, смислена и да дадем надежда на онези, които се нуждаят. Надежда и уверението, че не просто ги има, а и не отстъпват по нищо в продукцията си пред масовите брандове. Има още много страхотни места и организации, които предлагат чудни находки, знам.

Нека завърша и с един календар, който всяка година поръчвам и ме кара да се усмихвам – Animal Rescue 2023