Може да нямаме читав парламент и последните няколко месеца да са нестабилни в страната ни, но пък имаме кино. Появиха се доста български заглавия в афишите и си струва да ги подкрепим, дори и да е наистина само акт на подкрепа, за да се развива българското кино.

Честно казано, не вярвам филмите да са толкова зле, както хората обичат да се шегуват с родните продукции, но имам едно на ум за фима на Зорница София..

Събитие си е да отида на кино, след като нямам особено свободно време, а това, което имам предпочитам да прекарам у дома с хюга вечери, със сина ми навън, с приятели на гости и излизанията някак се случват по-рядко. Но киното и театъра винаги ще бъдат най-голямата сила, която да ме измъква от зоната на комфорт у дома.

Смятам да изгледам българските филми на кино и да си създам свой мини movie fest, на който каня всички да се присъединят!

На кино

“Януари” – много обещаващ, дори само заради актьорския състав!
Тази вечер има ексклузивна прожекция на филма „Януари“ от режисьора Андрей Паунов. /Копродукция на България, Люксембург и Португалия/ Филмът е адаптация по прочутата пиеса на Йордан Радичков.
Двама мъже и една гарга, хванати в снежна буря насред нищото, се опитват да разгадаят мистерия, която бавно ги поглъща…
Нямам намерение изобщо да разказвам за сюжета, но ще споделя част от наградите, които до момента е спечелила лентата:

Награда за най-добра режисура от София Филм Фест;

Награда на Съюза на българските филмови дейци „Васил Гендов“ за дизайн на продукцията;

Награда на Международния филмов фестивал в Трансилвания;

Специална награда на журито и награда на гилдия „Критика” на СБФД от кинофестивала „Златна роза“ във Варна;

Борсови играчи” -задължително!
Филмът тръгна в кината още през май, но аз едва сега стигнах до него, признавам си, макар че го чаках. Сега може да се гледа из Европа, така че скоро ще се появи пак из малките ни любими кина. Дебна го с особен ентусиазъм, защото вярвам, че лентата е истинска стойностна и засяга теми, които не сме свикнали да виждаме в българското кино. Български финансов трилър не се сещам изобщо да има.
Майка – на кантар!
Това е филм, за който много се чудя все още. Наистина искам да го гледам заради участието на Дария Симеонова, но ме плаши режисурата много, защото Зорница София ме беляза с филма си “Воевода” и травмата ми е дълбока.
Изкуството да падаш – също много обещаващ!
Дебютният пълнометражен филм на Орлин Милчев, познат като АТИЛА за всички рап фенове.
Участва актрисата Елена Замяркова, която е онова прекрасно момиче зад “Малката пекарка“.
Все още не знам кога и къде може да се гледа, та тръпна в очакване! Историята обещава да видим едно борбено момиче, което не получава подкрепата, от която има нужда, но намира нещо друго – силата в себе си.
Светът на Гери: българско кино

Шекспир като улично куче” – много задължителен!

И него го дебна, тъй като изпуснах събитието с премиерата, та ще чакам да се появи в салоните. Актьорският съства отново е впечатляващ, а историята интригуваща. Проследява човек с два таланта – бойните изкуства и театъра. Има два варианта – да се боксира в незаконни мачове за пари или да спечели телевизионно риалити шоу, където рецитира Шекспир.

Много се радвам, че все повече български филми се появяват! Искрено се надявам пазара ни да става по-голям и да пълним залите за българските филми!
И една задължителна постановка – “Талант” 
Смятам да я гледам на 25 ноември в София, но всички в Плевен и наблизо ще могат да я видят още на 15 ноември. Не съм гледала Алек Алексиев в театъра, та ще ми е много приятно да го видя на сцената.