Или как да опазим египетския лешояд, след като в страната ни са останали едва 26 двойки.

Вече над 20 години Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) полага неимоверни усилия, за да преустанови загубата на египетски лешояди у нас. За последните 40 години популацията на вида е намаляла с 83%. Причините за това са използването на отрови и отровни примамки, токовите удари и сблъсъците с електропреносната мрежа, бракониерството и безпокойството по целия им миграционен път от България до Африка.

египетски лешоядТрябва да надбягаме времето! Трябва да опазим египетския лешояд! И трябва да имаме визия за бъдещето!

Всъщност, с лешоядите светът е по-добър. Те имат ключова роля в средата, в която живеем. Въпреки лошата си репутация и страшния си вид, лешоядите са незаменими за околната среда и обществото, така че не можем да си позволим да бъдат застрашени. Известни като „санитарите“ на природата,тези птици вършат мръсната работа по почистването след смъртта на животните и така  помагат да се запазят екосистемите, като „рециклират“ труповете по най-естествен начин.

Лешоядите не само почистват земята, но и премахват необходимостта от третиране и изгаряне на хиляди тонове животински останки всяка година. Тази безплатна услуга по почистване може да ни спестява милиони при управление на отпадъците.

При изчезване на лешоядите от планинските местообитания има голяма вероятност екосистемите да излязат от равновесие. Чрез движенията си лешоядите разпределят хранителните вещества в различни местообитания, хранителната мрежа не губи трофични нива и по този начин няма загуба на енергия.

И след като ние хората сме основна причина за застрашаването на египетски лешояд у нас, пак ние хората можем и сме длъжни да поправим това и да помогнем!

БДЗП имат визия за това, като освобождават на отгледани на затворено млади египетски лешояди, което частично компенсира високата смъртност в морето по време на първата миграция на младите птици и може да подсили популацията на вида на Балканите. Резултати от последните няколко години вече го доказват.

За да може тази изключително важна програма за освобождаване на египетски лешояди да продължава да се случва и през следващите 2 години, са им нужни 20 000 лева, които ще бъдат използвани за:

  • транспортни разходи от зоопаркове в Европа до България;
  • храна и ежедневна грижа за младите пици, докато се адаптират;
  • медицински грижи;
  • проследяване на птиците с предаватели;

Да бъдем добри и да опазим египетския лешояд заедно!

Всеки може да го направи, като пусне дарителски SMS с текст DMS POLET на номер 17 777

или направи дарение през активната кампания тук:

https://platformata.bg/bg/kauzi/1655:3051-2022-06-14-15-00-19/details/campaign.html

 

Четирите вида лешояди, открити в Европа – Брадат, Черен, Белоглав и Египетски лешояд – са били сред най-често срещаните птици в Централна и Южна Европа само преди две десетилетия.