Месеци по-късно, но стигнах до този задължителен must-watch филм за неповторимата Тина Търнър.

Пълнометражният документален филм на HBO „Тина“ наистина е много личен, интимен разказ за паденията и възходите на една легенда в музиката. Още от самото начало с първите кадри и гласа на Тина, който се чува преди да се изясни картината, става ясно, че историята ще бъде интересна, разтърсваща и вероятно не много щастлива.

Тина Търнър

е музикална икона! Съмнявам се да има човек на света, който да не е чувал за нея или нейния невероятен глас. Има, обаче хора, които не знаят нейната история и този филм разкрива суровата истина и слага точка на една част от живота ѝ, която я е преследвала винаги.

Има и по-стари филми за Тина Търнър, има и книга („Аз, Тина“), която тя пише, но този филм определено дава цялостна картина за пътя ѝ от малкото градче и памука до пълните с фенове стадиони.

В тази документална лента ще видите интервюта със самата Тина Търнър, проведени в дома на певицата в Цюрих, както с най-близките ѝ хора и журналисти, проследили историята. Ще видите и непоказвани досега снимки от лични архиви, видеа и аудиозаписи, които дават ясна представа за драматичната, но и вдъхновяваща история на кралицата на рокендрола.

Всичко започва със запознанството ѝ с Айк Търнър, който преобръща света на Тина по два противоречиви начина. Той е нейн съпруг и музикален партньор над 16 години. Тя е много млада, когато започва всичко и заедно изкачват бързо музикалните класации. Правят история в музиката с хитовете си “A Fool in Love”, “River Deep – Mountain High” и “Proud Mary”. Извън сцената за всички изглежда, че имат щастлив семеен живот, но далеч не е така.

През 1981 година Тина Търнър решава да разкаже за първи път историята си, като дава интервю на Карл Арингтън, музикален редактор на People Magazine. Историята ѝ е искрен и мъчителен разказ за насилието, което е преживяла и търпяла по време на брака си и в разцвета на кариерата си. Разказва и за смелото си бягство, което предприема след години емоционални и физически травми. Това интервю е първото от много такива, които следват и които образуват за нея имидж на жената, справила се след домашно насилие.

Във филма, разбира се, ще видите и всичко, което следва в живота и кариерата на Тина Търнър, като особено вдъхновяваща е частта с нейното невероятно завръщане на сцената. След като е загубила всичко, тя живее няколко години в Лас Вегас, участвайки в кабаретни програми на живо. През 1983 година, на четиридесет и четири, Тина Търнър намира своя правилен мениджър и записва албума “Private Dancer”. Превръща се в сензация за изключително кратко време. Този албум се продава в над 12 милиона копия по света и я утвърждава като суперзвезда.

В края на 80-те в Бразилия Тина Търнър изнася концерт пред рекордна публика от 180 000 души!

Не ми се иска да разкривам особено много, но и не мога да спра за пиша, защото филма е чудесен. Направен е брилянтно и включва много архивни кадри, обхващащи 60 години. „Тина“ е must-watch  за огромния талант на певицата и нейния път. Тя е истински културен символ, жив пример за сила и феноменален глас.

Филмът е продукция на HBO Documentary Films и Lightbox, режисирана от Дан Линдзи и Т.Дж. Мартин. Продуценти са Саймън Чин, Джонатан Чин, Даян Бекер.

Може да се гледа в платформата HBO Go, където може да се гледа и документалния филм за Навални, който също препоръчвам с всички ръце и крака.