Лунна светлина. Måneskin  в превод от датски означава това. А те са толкова УАУ, че бих ги нарекла слънцето в музиката, което сме чакали след една мноооого дълга и тежка музикална зима.

Те са провокативни, те са млади, шумни, сексуално освободени, готови да се опълчат чрез изкуство на неправдите, тренди, стилни. Те са добри. Много добри!

Италианците, които миналата година спечелиха Евровизия вече имат разпродадени турнета и за 2023 година. Тайната на успеха им е, че са точно това, от което имамe нужда и точно това, което е стила музика, който правят.

Рокендролът е точно това – свобода.

Måneskin са най-достойния носител на тази свобода!

Те са Дамиано Давид (вокалист), Томас Раджи (китарист), Виктория Де Анджелис (басист) и Етан Торкио (барабанист). Тук трябва да направя едно кратко отклонение, за да си кажа за Дамиано, който е новия ми звезден кръш.

Måneskin Светът на Гери : вокалОсвен, че е адски симпатичен, а в същото време адски чаровно грозноватичък, Дамиано е същинско олицетворение на поколение Z и на младежкия стил, освободен от традиционните норми. И обожавам това у него! Верен и на музиката, която изпълнява, той не робува на конвенционалния стил и споделя моето верую за модата, че дрехите нямат пол! Затова и му се наслаждавам (отдалеч) не само в рокаджийските кожени якета, а и на високи токчета, в рокли и мрежи. Дори само това, че облича каквото си иска, без да се интересува какво говорят, го прави още по-желан. Едва ли само от мен.  Истината е, че всичко, което прави и носи го прави със завиден финес и неповторим стил, така че е съвсем в реда на нещата момичетата да си падат по него, а и момчета.

Да се върна на бандата – обожавам ги! Наистина имах нужда, а и вярвам, че не само аз, да слушам адекватна смесица от стилове рок по модерен начин. Обожавам това, че пеят на италиански и на английски, че имат силни послания в текстовете си, провокативни изяви, видеа и винаги сякаш сърцата им са на правилното място. Като онзи концерт в Полша, например. Силен удар за властите в Полша (най-хомофобската държава в Европейския съюз), където цели провинции бяха обявени за “зони, свободни от ЛГБТ идеология”, и където Дамиано се появи облечен крайно провокативно (защото така се заявява позиция), малко като Шер в един стар клип.

И откритите критики към путлер и войната в Украйна отново са онази силна позиция, която заявяват членовете на бандата при всеки удобен случай.

Те са млади и бунтари, изживяват своя пик, който силно се надявам да се задържи макс много.

Още през миналата година (по това време) Maneskin счупиха рекорда на “Бийтълс” в Spotify за най-много месечни слушания (28 милиона за италианците срещу 24 милиона за британците). А в края на годината подгряваха самите Rolling Stones в Лас Вегас!

Парчетата на групата покоряват челни позиции в класациите откакто спечелиха Евровизия и откакто целия свят разбра за тази банда и си припомни какво трябва да ти дава музиката. Да те кара да се чувстваш добре! Толкова е просто. Да ти създава добро настроение, да ти се танцува, да се вдъхновиш, да бъдеш над сивотата на ежедневието.

Музиката трябва да ти дава специално чувство на вътрешна хармония и необуздано повдигнато настроение или дори да отговаря на духовното ти състояние в момента.

Måneskin правят музика за свобода и толерантност към многообразието и различията, дори изглеждат като хора, които това искат да виждат в света. И аз им вярвам.

Дори на наградите на МТV в Будапеща, които се състояха през ноември миналата година, Дамиано разкритикува властите в родната му Италия, че страната не е успяла тази година да приеме закон за наказване на хомофобските прояви.

Като истински фен ще си стискам палци да успея да ги гледам на живо макс скоро! А през останалото време не спирам да ги слушам всеки ден, особено докато пътувам над 30 минути с метрото. Създават ми наистина настроение и ми задават тона на деня. Новият им албум е чудо чуден, а сингъла Supermodel не спирам да го въртя. Това e песента, която изпълниха и съвсем наскоро в шоуто на Джими Фалън, който замести по забавен начин басистката Вик:

Топ 3 парчета, без които не мога да изкарам деня си вече:

SUPERMODEL

BEGGIN’

FEAR FOR NOBODY

А коя е “Марлена”?

Няма как да не ми направи впечатление повторението на това женско име.  Има го в поне 5 от песните им, но се оказа, че Марлена не съществува,не е някоя жена, на която се посвещават парчетата.

“Тя” е събирателен символ на всичко, асоциирано със свобода, неподправеност, красота, към които всеки малко или много се стреми.

Точно това, което ни поднасят Måneskin.

Ром-пом-пом и ще завърша с тези думи на Дамиано: „Любовта никога не е грешна“.