Днес Кори би имал рожден ден. И щеше да стане на 10 години, но на 8 декември 2019 се превърна в звездичка. Странно как 8 е неговото число. Да загубиш домашен любимец е изключително мъчително и болката остава дълго след деня, в който си го загубил. Много дълго дори. И до ден днешен се просълзявам като си спомня как скачаше наоколо или като видя негова снимка.

Кори беше домашно порче или фретка и много привличаше вниманието към себе си, а и беше албинос.

Беше най-сладурското порче на света с бяла и лъскава козина, червени очи и розов нос. Колко много го обичах и колко много ми липсва…Понякога ме е срам да призная, защото хората не успяват да разберат каква връзка имахме и как наистина за мен бе като дете. Първото ми дете – така го наричам и много се радвам, че макар че Анди бе едва на годинка, Кори имаше интеракции с него. Познаваха се. Това бяха моменти на първична любов. Онази, която никой от тях не разбира, но изпитва. И щастието!

Детското щастие в очите на Анди, когато видеше Кори! Сърцето ми преливаше от радост.

Осинових Кори от зоо кът в Димитровград, където мисля, че все още имат фретки. Веднъж, може би година след това, дори го заведох до там, до клетката на родната му майка 🙂

Светът на Гери: фретка

Кори беше част от семейството ни и навсякъде пътуваше с нас. Само за зимните ни ваканции, когато ходихме на ски, трябваше да му търсим хотел и го оставяхме. Винаги ме болеше от това, но тук е редно да кажа, че горещо, парещо препоръчвам Централна Ветеринарна Клиника и абсолютно толкова горещо ще наплюя ветеринарския център или каквото там се води в София Ринг Мол, откъдето си го взехме болен, без да беше ял с дни, а те дори не бяха забелязали.

Все пак, ваканциите с Кори бяха забавни, особено на морето, където ме спираха туристи да питат какво е това, а рускини ми предлагаха пари за него. Същите, които можете да видите с палта от норки…

Да, криндж си е.

Всеки пикник, разходка в планината или в парка задължително бе съпроводена от множество хора с интерес към Кори, а кучетата го плашеха, макар че някои искаха само да си играят.

Никога няма да забравя един пикник на Витоша, на една шано поляна, до която ходихме адски дълго време и нямаше нищо и никой наоколо, докато изведнъж от завоя се появи едно голямо куче – хрътка (не помня породата) и целенасочено тичайки идваше към Кори. Предполагам, че имат наистина добър нюх.

Няма да забравя и как го водих при женска, за да създадат поколение, преди да го кастрираме и докато чаках да ми отворят пред входа (на стопаните на женското порче) едни бездомни кучета скочиха срещу мен. Аз гушках Кори, а те се бяха настървили много срещу него и един клошар ги разгони. Нямаше никой друг пред този блок. Тогава бях сигурна, че нямам шанс срещу две големи кучета, които силно искат това, което държа.

Светът на Гери: порче Кори

Чувствам се длъжна да кажа, че порчето е страхотен домашен любимец! Е, да, името ferret произлиза от латинското furittus, което означава „малък крадец“, което е буквална препратка към любовта им да крият дребни вещи. Но и това е забавно. Фретките са дълги и стройни, със сладки муцуни и собствен нрав.

По книга се води, че спят по около 14 – 15 часа на ден и си е така. В този смисъл не бива да се притесняваш за тях, ако са сами у дома, а ти си на работа по 8-10 часа. Активни са по време на здрач, но не специално денем или нощем. Също така, са сред най-любопитните животни на планетата, така че наистина забавата с тях е гарантирана. Винаги трябва да се следят какво правят, ако са пуснати свободни, защото често се чува шум от нещо, което се чупи, пада и т.н. Обичат компания и са социални, обичат и да заспят в закрито място, затова и Кори имаше къщичка, в която влизаше, а на нея имаше и балкон. Отстрани място за вода и храна, а вътре в къщата обикновено беше пълно с играчки. Обичаше си одеялцата и играчките.

Макар че са месоядни, за фретките си има специална храна на гранули, която се намира в почти всеки зоо магазин. Може да се замества и с котешка, но по-добре да е само в крайни случаи. Ходят до тоалетна само в ъгъл и дори има такива триъгълни тоалетни за тях. Е, Кори така и не се научи в тази тоалетна, защото си играеше с гранулите, така че ходеше на вестници в ъгъла в отреденото му пространство. И трябва да кажа, че за съжаление имат и здравословни проблеми, сред които най-чести са ракови образувания, каквото имаше и Кори.

Лекувахме го дълго и през последната си година той наистина не беше добре. Често бяхме в ЦВК, където не един и двама лекари са виждали сълзите ми. Беше непоносима болка да чуя, че задържа вода и сърцето му не работи добре, а когато откриха и образуванието се опитах да намеря сили в себе да свикна с мисълта, че Кори няма да е с нас още много дълго, но така и не успях.

И още май не съм, защото ми липсва ужасно много и преди няколко дни, когато Анди разглеждаше едни карти с различни животни на тях и на едната имаше пор, а той каза “Коли”, реших да му разкажа. Казах му, че сме имали Кори за домашен любимец и много го обичахме. Показах му негова снимка, разказах му колко беше забавно с него и колко беше сладък, а Анди се разплака и ме прегърна силно.

Кори е звездичка, но винаги ще бъде в сърцето ми.

И увековечен в татус на гърба ми през рамото… там където слагаше главичката си, когато го прегръщах.

Най-добрият домашен любимец!