Една книжна находка – “Двойна прожекция”.

Оуен Кинг е син на краля на ужаса – Стивън Кинг. Оуен, обаче е крушата, която е паднала по-далече от дървото и с книгата си „Двойна прожекция“ ни отвежда в една история за съзряването.

За превръщането от млад и обнадежден в зрял човек. История за връзките на растящ младеж с живота, промените в неговото мислене, жените и какво ли още не.

„Двойна прожекция“ е роман за киното, бащите, децата и техните взаимоотношения. Оуен Кинг ни кара да разлистваме страниците в плен на нов паралел между реалността и киното, както и внушението как животът може да бъде по-странен от това, което се случва на екрана.

Всъщност, живия живот винаги ще бъде по-странен и страхотен от всичко, което може да се гледа на екран. Затова и тази книга ми хареса толкова много.

Аз попаднах на книгата случайно, почти толкова, колкото когато си намерите пари в джоба на стари дънки. Докато се възползвах от една кампания с големи намаления на Озон и избирах детски книжки и игри за сина си, през екрана си набързо скролнах през книгите, които влизат в промоционалната оферта.

Така погледа ми се спря на тази необикновена корица – големите пуканки и нещо, което изглежда като митичен герой от фентъзи филм седнало върху тях.

Тези пуканки на корицата не са точно истински, а надуваеми, както не е истинска представата на Сам / главния герой/ за хората, преди да порасне.

Сам е на пръв прочит леко объркан, но силно отстояващ възгледите си млад мъж. Син на известен във второкласни и третокласни филми актьор. Старата му слава лежи на всякакви долнопробни продукции, от които Сам се притеснява с право.

 В началото на романа момчето има амбициите да стане несравнимо добър режисьор и да създава сериозно кино. Успява някак да намери финансиране, партньори, актьори и дори студио за филма си „Кои сме ние“. Филм, в който са вложени ужасно много усилия и любов и който, за съжаление е съсипан впоследствие и вътре са монтирани съвсем други кадри, които включват един горски сатир.

Така амбициите на Сам са разбити на пух и прах и за нещастие на младия режисьор точно този филм, направен по този начин става хит, а той дори не може да преодолее травмата от провалената си продукция.

Така и последват всевъзможни забавни ситуации, в които Сам преосмисля връзката с родителите си, дори променя мнението за баща си.

Израства пред очите ни в страниците от Оуен до толкова, че успява да открие смисъл на живота си и да направи важни промени в отношението си към гаджето – любовница.

„Двойна прожекция“ е необикновено сърдечна книга, със свежи и проницателни философски съждения и забавни моменти.

Горещо я препоръчвам.

Не знам дали ще нацелите такава оферта като моята – аз се сдобих с нея само за 3,50!

Но пък знам, че си заслужава всяка страница.