Нова година, нов късмет! Така се казва за новата година, но истината е, че ако искаме да се промени нещо наистина не бива да го оставяме на късмета.

За да израснем като личности, да станем по-добри хора и професионалисти, да подобрим комуникацията с най-близките си хора, въобще да я подобрим с всички, може би трябва да оставим някои лоши навици назад и да се погрижим по-добре за себе си с малки стъпки, които водят към голяма промяна.

И това не е радикална промяна за новата година – на 1 януари пак сме си същите, но с повече алкохол в кръвта. Това е истинска грижа за нас самите, чрез която да се подобрим, а с това да направим по-щастливи дните си и да сме по-добрата си версия за нас самите и всички наоколо. Така ще се случат чудесата, които все чакаме.

Събрах 10 неща, които да правим и да не правим. Да правим повече, да променим, да започнем, да спрем. Малките стъпки за по-добра 2022 /по-добра от тази поне/ 🙂

10 неща за новата година:

1.Спрете да следвате всички акаунти в Instagram и махнете приятели във Facebook, които ви карат да се чувствате зле.Дори и такива, които просто ви дразнят. Не си заслужава. Интернет е едно прекрасно място, в което не си струва да надниквате в живота на хора, които по някакъв начин ви карат да се чувствате непълноценни, зле или ви напрягат. Нека си кажем направо, че истината е , че не сме нито толкова богати, нито толкова щастливи и влюбени, колкото се опитваме да изглеждаме в очите на хората в социалните мрежи.

2.Намирайте повече време за себе си. Аз много се старая – чета, планирам си седмицата, записвам си мисли, гледам филми, готвя нещо ново. Ей това лично време си го крадете по-често. Дори и само да си помълчите с мислите си. Всички имаме нужда от това понякога, но все по-рядко го правим.

3.Опознайте храната! Намирам за все по-ценно да знам какво приемам и това ме кара да искам да експериментирам повече в кухнята, да съм по-уверена, когато пазарувам от места, които не познавам и т.н. Мисля, че трябва да съм наясно каква храна приемам в тялото си. Не е нужни да си купувам само здравословни храни, но ще положа съзнателно усилие да опозная повече храната.

4.Бъдете любопитни. Смятам, че имаме много какво да учим от децата и един важен урок от тях е да сме любознателни. Предлагам да четете всеки ден поне за едно нещо, за което не знаете нищо – исторически факти, за които не знаете, личност, произведение на изкуството, животни, растения, икономика. Няма значение какво ще бъде, а какво ще остави у вас. Богатата обща култура ни помага да стимулираме мозъка, да тренираме паметта си.

5. Носете си новите дрехи. Сигурна съм, че всички знаят как продължава това изречение. И в това има брутална доза истина. Няма никакъв смисъл да си пазите рокля за празник, панталон или каквото ще да е. Носете си новите дрехи, чувствайте се блясково или просто удобно – все едно. Не превръщайте гардероба си в сейф. Изразявайте се чрез външния си вид и забравете за онези специални моменти, които може и да не дойдат. Правете си специални моменти с новите си дрехи.

6. Инвестирайте в сън. Ако някой не го е направил до сега, то това ще е най-доброто, което може да направи за себе си. Имам предвид да инвестирате не само повече време, за да спите, а да се сдобиете с удобен матрак, удобни възглавници, красиви и меки калъфки,чаршафи, одеяла и т.н. Леглото ви е истинското СПА или с други думи единствената реална почивка получавате, докато спите добре. Инвестирайте в качествени продукти за леглото си и за стаята, в която спите. Подобрете я, ако има нужда и ще си помогнете много.

7. Бъдете смели и поемайте рискове. По-добре е да се провалиш в нещо, отколкото да не си го пробвал или както се казва в една известна поговорка из социалните мрежи: “Be brave enough to suck at something new”, което означава да не спирате да започвате отначало, да се хвърляте в дълбокото на новото. Аз го изживявам все още в професионален план и съм повече от убедена, че напускането ми на фондацията бе най-доброто ми решение от вече миналата 2021г. Бъдете смели и правете крачки към това, което искате – връзка, професия, ново жилище, каквото и да е.

8. Обаждайте се. Едно от най-страхотните неща, които можеш да кажеш или да чуеш е “Гласът ти е най-слабото ми място” или “Обичам те”. Никога няма да го чуете през клавишите, затова се обаждайте повече, вместо да пишете бързи съобщения. Чувайте близките си, приятелите си, любимите си. Понякога един разговор, дори и по телефона може да бъде това, от което имате нужда. И нищо повече, нищо по-малко…

9. Излизайте повече навън. Бъдете сред природата колкото се може повече. Открито небе, винаги простор. Правете си разходки, преходи, дори и в градски условия, ако нямате възможност за планина или извънградски разходки. Гледайки звездите осъзнавам колко е красиво небето и веднъж в седмицата си давам сметка, че всеки ден подминавам тази красота, защото си гледам в краката, а тя ме следва отгоре неотлъчно и само чака да вдигна поглед…Толкова е просто! Гледайте звездите, изпращайте слънцето. Повече залези и изгреви си обещайте и направете така, че да го спазите. Подарявайте си залези – няма по-добър подарък от това! Залезът означава, че някой ще бъде с теб в тъмното, в страшното и заедно ще посрещнете новото начало. И залезите са си тука, независимо от ковид и са си прекрасни, дори и да не ги виждаш, но когато ги наблюдаваш стават магични и разкриват повече и повече детайли от ненаситната си божествена красота.

10. Бъдете добри! Помагайте, давайте, дарявайте. Бъдете рамото, на което може да се разчита – и да пренесем дивана, и да си поплачем на тротоара. Бъдете добри хора!

блогът на Гери - Светът на Гери в града