За повечето родители този сезон е студ, хрема, сополи, болест и направо забравят за забавната страна на зимата. А децата се радват на снега по много начини и умеят да се забавляват навън, независимо от температурата. Дори редовните разходки на чист въздух помагат на децата ни да са по-здрави.

Ако сте родител, припомнете си широките замръзнали усмивки от детството си, облечете се добре и уплътнявайте времето с децата си през зимните уикенди!

Забавната страна на зимата с деца

Ледена пързалка или кънки на лед. Заведете децата си на ледената пързалка. Няма да съжалявате, освен ако не се контузите, разбира се. Спомням си преди 100 години, когато с мъжа ми бяхме още гаджета и ходихме за първи път заедно на ледена пързалка. Той трудно свикна, за него си беше истински първи път и падаше повечко. Беше забавно, дори заваля и сняг и имаме една красива снимка за спомен от този ден, но през нощта го събуди бъбречна криза. Та, внимавайте с пързалянето.

Ледената пързалка е страхотен начин да прекарате час-два навън с децата си, да се забавлявате заедно и после да се сгреете заедно с чаша горещ шоколад в близка сладкарница, например. Това също е и спорт, който да направите като семейна традиция, за да ходите по-често, а и не се знае дали вашето дете няма да е следващата Албена Денкова…

Шейна на Витоша или в парка. Пързалянето с шейни е винаги добра идея, защото дори в града можете да намерите парк със спокойни и стръмни местенца, където да се порадвате на снега заедно. Шейната е абсолютно задължителното превозно средство, което трябва да притежава вашето дете. С това забавление се губи всякакъв усет за време и целия ден отива в игри навън. Витоша е страхотно място за шейни, защото можете да го съчетаете и с разходка в планината. Да се сгреете на обяд в някоя хижа със супички и чай и пак да продължите зимната забава.

Ски или сноуборд? Забавната страна на зимата се съчетава идеално със спорт. Предвид богатствата на нашата мила родина и нейните малки размери – ски уикенд си е съвсем лесно постижим. Водейки децата си да се научат или вече да практикуват зимни спортове, вие има давате нещо, за което да очакват зимата с нетърпение. И това нещо е полезно и фън.

В София, разбира се това е лесно благодарение на любимата ми Витоша, но и Боровец не е особено далеч, така че можете да разнообразявате пистите.

❄ ❄ ❄

Снежен човек през зимата е като пясъчен замък през лятото – просто нещо, което децата обичат да правят и искат и вие да участвате. Излизайте и се радвайте на снега – направете си състезание за най-хубав или най-голям снежен човек. Носете си морков и стар шал, които да оставите на вашия Олаф. А покрай него не пропускайте да “нарисувате” и няколко снежни ангела.

Игрите в снега само ще направят деня ви смислен, а прибирането топло, с привкус на сплотеност.Забавната страна на зимата винаги си е била налична, просто ние възрастните понякога я забравяме. Децата имат дарбата да ни припомнят радостта от малките неща, дори и за тях да трябва да носим ръкавици.