Животът е по-голям от всеки велик роман и всеки най-добър филм, но все пак тези форми на разказване на истории правят именно това – разказват истории от живота. Затова и филмите, книгите, музиката и изкуството въобще могат да ни вдъхновят за какво ли не.

В моя случай, определени филми са били винаги част от живота ми и тайничко са ме надъхвали да преследвам нещо, за което не съм си и мечтала, че мога да упражнявам като професия.

Професионално вдъхновение за работа в рекламата! Не съм си представяла, че 10-12 години откакто съм стъпила на пазара на труда ще стигна до тук – мястото, за което вътрешно съм си мечтала винаги. И за това място бях вдъхновявана с разни филми, които изкарваха професията много привлекателна. Явно има причина да съм такъв ценител на добрите реклами, още откакто като дете гледах “Рекламна пауза” по БНТ…

Работата в рекламата, като част от creative екипа е професия, която всички искат да работят, просто не го осъзнават.

Е, аз го осъзнах, макар и малко късно според мен, а според мои приятели точно навреме!

За мен винаги е имало чисто и просто два вида реклами. Единият вид е: „Здравейте, има някакъв си % намаление от еди-кога си до еди-кога.” И другият вид е да помислиш и измислиш защо на човек му е нужно това намаление…Разликата е космос!

Не е случайно, че неписаното правило за един копирайтър е да има добър вкус, защото това се предава на нещата, които прави. Именно затова и не са случайни някои меко казано слаби и отблъскващи реклами, които сме виждали всички. НО! Нека се върна към моето професионално вдъхновение от разни филми, за които искам да споделя и ако (като мен) някой си пада да гледа стари филми по стотици пъти – ще се изкефи на тези.

„Какво искат жените“ (What Women Want)

Този филм излиза в края на 2000 година, така че мен ме хваща в най-подходящото време, в което може да ми повлияе. В ранните тийн години, когато фантазията ми работеше на прекалено високи обороти… Ник (Мел Гибсън) е рекламен агент, чаровник и плейбой. Много желаната от него по-висока позиция в агенцията, се дава на новоназначената Дарси (Хелън Хънт), която е много добър специалист в областта на рекламата, особено в привличането на женския потребителски пазар. Това, което на Ник му куца. Сигурна съм, че няма нужда да разказвам историята, която проследява този страхотен филм. За мен, именно той е едно силно професионално вдъхновение, когато говорим за реклами. Показва, че за да продаваш по най-добрия начин един продукт трябва да се поставиш на мястото на потребителя и да разбереш неговите нужди от първо лице. Емоцията продава. Интелигентните и искрени решения са желани от всеки бранд.

Гледайки как измислят гениалното послание за “Найки” в този филм, не мога да спра да си мисля, че основното в тази работа е желанието да измисляш нови неща, да правиш нещо различно, да бягаш от клишетата и от стандартните, предвидими решения. Също, “Какво искат жените” представя работата в рекламна агенция като забавна, интересна и пълна с умни хора – е как това да не е моето място!

Още нещо много ключово, което може да се вземе като урок или извод от филма и от героя Ник е, че постоянно носиш работата със себе си – вкъщи, навън и навсякъде, където си. Някой, например ти казва нещо и веднага мислиш дали можеш да го използваш. И това е супер, защото когато професията ти е свързана с мислене, не можеш просто да си тръгнеш от офиса и да спреш да мислиш в 18:00. Добрите идеи не питат кога да дойдат, понякога просто ти хрумват, когато най-малко очакваш.

———————

“Кейт и Леополд” (Kate and Leopold)

През 2003 година този филм вече беше във видеотеките. Да, правилно сте прочели! По това време аз още съм била тийн, което както уточних е било най-доброто време да ми се повлияе, макар и така леко в периферията за бъдещия ми професионален път. Филмът проследява историята на двама души, които не допускат няколко века да застанат помежду им.

Кейт (Мег Райън) е амбициозна бизнес-дама с успешна кариера в рекламния свят и почти никакъв личен живот. Леополд (Хю Джакман), трети херцог на Олбъни, е очарователен благовъзпитан джентълмен. И двамата се срещат и влюбват в съвременния свят (поне към 2001 -2002 година). Въпреки че, лентата е наситена на комични ситуации, неочаквани обрати и неизбежният за една истинска романтична приказка финал, също се прокрадва и реклама на това да работиш в рекламата. Кейт се занимава с проучване на пазара, което не е акцент по никакъв начин в историята, но няма как да не се запомни, че постига успех пред клиенти и шефове именно с това, че използва вдъхновението от реалния си живот и хората, които е срещнала – Леополд в случая. Така бързо той става рекламно лице на бранд маргарин. И тук идва един урок – извод. Леополд си тръгва от снимачната площадка, след като опитва диетичния маргарин и казва, че е отвратителен. Той казва и показва на Кейт, че е забравила за почтеността, щом е готова да лъже в името на това да продава даден продукт, в който самата тя очевидно не вярва.Това е изключително трудно и е ценен урок за всеки, който иска да продава каквото и да е.

Тук идва и прозрението, че маслото (или маргарина), с което си мажем филии за закуска, пастата за зъби, която използваме всеки ден, дори ароматното ни кафе сутрин не са само продукти, които купуваме в супермаркета, щом свършат. Това са брандове. Марки,които носят своята уникална идентичност. Всички тези продукти са съвкупността от своите характеристики, качества, визия, послание и емоционален заряд, комбинирани така че да ни накарат да изберем едно единствено измежду всички предложения по рафтовете.

копирайтър Светът на Гери

Ако се занимавате с реклама, дизайн и дори друга творческа индустрия, никога няма да се задоволите със знанията, които вече имате. Винаги ще искате повече. Да бутнете собствените си граници. Това е естествено и прекрасно, защото когато го направите, ставате по-добри. Затова и включвам този любим мой филм, който проследява една невероятна история на може би най-добрия лобист в САЩ:

 “Мис Слоун” (Miss Sloane)

Могъществото, но и жестокостта на женската сила и интелект, поразяващи политически цели в световен мащаб. Това е Джесика Частейн в ролята на мис Елизабет Слоун – един от най-успешните политически лобисти във Вашингтон. Това е от онези филми, в които освен че заобичваш силно героинята, тя си е оставила козове и е проиграла наум всички, дори най-безнадеждните ситуации. И те учи, че правило номер едно е да познаваш хората, на които искаш да продаваш, пък било и то да им пробуташ нов закон. Няма как да не действа вдъхновяващо един толкова блестящо изграден герой.

 

И последно…

“Art & Copy” е страхотен документален филм за хората, идеите и работата в рекламния бранш,който горещо препоръчвам по принцип, дори и да ви се струва вече стар:

 

Няма нищо по-лошо от хора, които правят реклама с ограничено мислене и светоглед. И аз отивам да го кажа на всеки такъв, който срещна по професионалния си път в този луд бранш.