Всъщност няма да разказвам за барабаните на Дицата, този текст не е за конкретен сет. Това е скромното представяне на Деян, за който ми се иска да знае целия свят. Да, той свири на барабани и има много за даване! Защото е много як човек и се раздава за всички, които също искат да могат да свирят на барабани.

Преди да продължа с нещата, които го попитах, май е редно да споделя за себе си, че имам слабост към барабанисти. Не знам дали това е точния израз за това, но като бях малка, например намирах Ларс Улрих за симпатичен и привлекателен (пък той не е – да си го кажем направо), после Травис Баркър (Blink 182) и все така сърцето ми крадяха тези, с които делим само планетата Земя и нищо повече. Аз си мечтаех за тях, както момичетата през 90-те мечтаеха за Ник от Backstreet Boys.

Без повече мечти, представям ви Дицата – трудно е да не го заобичате!

Аз го питах разни стандартни неща (ама в 2 въпроса ги събрахме) и Дицата ми отговори ей така:

Барабанист, перкусионист, педагог и изследовател. Много ми допада да свиря и да слушам всякаква бунтарска музика – punk rock, reggae, funk, afrobeat, grunge, ska punk, hip-hop, groove metal, 60s and 70s rock, psychadelic rock. Обожавам да преподавам ритъм и ударни инструменти… ок, честно казано –  философия и социология, също така.

Kак започна да се занимаваш с музика?

Никога това да бъда музикант не ми е било специална цел. Просто така се случи! Затова и трудно се описва такъв път, но мога да кажа как се върви… с ритъм, приятели. Да, точно така – с ритъм и страст. Защото крачим всеки ден в ритъм, сърцата ни се носят по улиците с бийт, а светът се върти, върти… скучно е обаче да се пътува сам, така че, хайде… мятайте се и да потегляме заедно… има много свободни места… вие само си намислете къде искате да стигнете! 🙂

ПЪТЕШЕСТВИЕ ВЪВ ВРЕМЕТО

Град Търговище – преди 17 години. Първи касетофон. Сборна касетка – Metallica, Nirvana, Bob Marley, Offspring, Green Day, Black Sabbath, Pantera, Machine head, Korn, SOD, RHCP… Блян! Страст! Потропване с крака и ръце и първи палки в ръцете. Барабаните ме откриха!!! Любов!

Таванската стая в средното училище. Първи акорди. С кухарки по улици, пейки и паркове. Авторски песни. Яко!!! Ученическа група Rebel с концерт, преди гласчетата да са мутирали. Мутри с дебели вратове, пачки и оръжия, а ние – пънкаро-метълчета с големи сърца и музикални инструменти. Безпаричие, но заряд за живот, който да бъде изпят и изсвирен. Неравна битка за светлина, справедливост и мир! Ама няма да се дадем! Все така си кръщавахме песните – „Вълна на свобода“, „Няма да се дам“… „Грешник“.

 

Глас отвън: “Остави я тази музика! Музикант къща не храни! Прави нещо сериозно!!!”. 

Вътрешен глас: “Не може така, когато съм в репетиционната просто се усмихвам, времето спира и се пренасям на друго място. Музикант душата храни, а теб парите правят ли те щастлив?!”

**

София. Яка специалност в Софийски университ, нови светове за откриване. Булдозери завладяват Черноморието, а ние със Зафата (Zafayah) пеем против това на кухарки и перкусия. Силата се обединява – Deazee Crew се присъединява към Root Souljah – раждат се първата българска roots rock reggae банда и label – Roots Rocket. “Радио отмъщение” за любов, обединение и мир. Против расизъм, неравенства, насилие и всяка репресивна система. Концерти, турнета, награди, интервюта, фенове, клипове, първи международно признат албум! С още няколко приятели създаваме Yambadon, джембе кръг, в който свирим африкански ритми. Призоваваме добротата в сърцата на хората и творим чрез ритъм. Много cool. Революция с китари – присъединявам се към пънкарите от “Футбол и Шахмат”. Въртележка от концерти и премеждия, но в крайна сметка – много приятели натрупани по пътя. Музикална подкрепа за Мерудия, Фронтеро, BGz и много други артисти.

**

Град Самоков. Луда идея – оставих кариера и станах учител по философия в малко училище. Планина, гори, smells like teen spirit, пакости, намерено призвание, младежки инициативи. Музиката ме откри отново. Присъединявам се към Liberty Records и се потапям в хип-хоп, соул, р’n’b, hardcore rap и фънк. Създадохме ежегоден арт и музикален фестивал, който подкрепя местни творци – “Ритъмът на планината”. Започнах да преподавам доброволно на деца, които откриват себе си в свиренето на барабани… нашите занятия се провеждаха на всякакви места – из Рила, в местната евангелистка църква, в склад за плодове, из стари репетиционни в местните училища… това бе моментът, в който осъзнах, че бих искал да се занимавам основно с Ритъм. Това, което пали искрата в мен е желанието да действам в името на общото благо и развитието на хора… мисия учител!

Ето на, след толкова много ситуации и концерти пак успяхме да се съберем с приятелите от ученическата ми банда. Вече се казваме The Case и живеем в София, но все още сме си rebel ;)! Вече имаме издадени 2 албума, предстои ни записването на нов през 2022 г., успяхме да свирим на големи и малки сцени, да подгреем световно известни банди като The Toasters, Roots Rocket Band, La Familia и други. Вървим напред като много внимаваме, защото за нас приятелството е на първо място… път, споделен с близки хора…

Какво ти дава музиката и ти какво даваш?

Кризата, покрай ограничителните мерки последните години, направи трудно положението на артистите. Съдбата ни събра с много интересни и колоритни личности и застанахме зад развитието на организация Koncerti.Bg. Нашата мисия бе да сглобим екип и да подкрепим максимално много музиканти, сътворихме Music Elevator, по който в рамките на половин година и при затворени концертни пространства проведохме около 30 концерта с участието на над 150 артисти… Мисля си, в крайна сметка животът ни е даден, за да го изживеем пълноценно. А какво по-пълноценно и човешко от това да подобряваш света около теб!?

Ето така, след толкова много преживяни неща в мен заседна силно желание да преподавам барабани и перкусия, за да помагам, така както мен са подкрепяли най-различни хора през годините. Идеята за Dizzy Grooves изгря пред мен… Приключението „Ритъм“ би могло да ви помогне да опознаете себе си и света по-добре, би ви направило по-щастлив, здрав и добър човек… но моля ви, ако се вълнувате главно от популярност и пари… търсете другаде своята реализация. Пазителите на Ритъма имат съвсем различна мисия… добре дошли, приключенци!

Това са думите на Дицата и си представям широката му усмивка, докато ги чета. Трябва да я видите на живо, така че ако ритъма ви завладее след прочетеното – свържете се с Дицата веднага!

Благодарна съм безкрайно на Неди, че ни свърза. И че намирам такива прекрасни хора в тоя живот!