Леонардо Вилхелм ди Каприо (Лео) днес има рожден ден! Човекът, с който сме пораснали, в който бяхме влюбени, който ни скрива шапките с всяка своя роля в киното! Като млад беше толкова красив и пленителен, че всеки негов филм ставаше любима лента. С времето някак повече можех да оценя наистина сериозните му роли във все по- стойностните продукции, които последваха.

Едва ли има някой, който може да отрече, че Лео слаб филм няма!

Затова, колкото и да ми е трудно, ще почета рождения му ден с няколко много любими филмови произведения. Все пак, Лео израсна буквално пред очите на всички нас и се превърна в един от най-добрите (без компромис) и  най-уважаваните актьори!

Филмите с Лео:

“Защо тъгува Гилбърт Грейп” (1993) – едва ли има дете на 90-те, което да не знае за този филм. А и…Джони Деп! Филмът е тъжен, романтична драма, в която Лео блести с великата си игра, независимо колко е млад.

Той играе психично болния Арни и за тази роля е номиниран за “Оскар” още в началото на кариерата си. И това е само началото на номинациите, които следват…

 

 

“Плажът” (2000) – Друг, абсолютно култов филм за всички, които сега са на по 30 -30+ Изпълнен с адреналин и много изкушения, режисиран от режисьора на “Трейнспотинг” В търсене на късче рай на Земята героят на Лео се оказва в Тайланд. Намира един таен залив, който се обитава от комуна. Бушуващите емоции, които зрителите изживяваме с него са неописуемо влиятелни и оставят смесени чувства, които обаче няма как да не клонят към симпатии.

 

“Авиаторът” (2004) – невероятната история на авиационния пионер Хауърд Хюз – ексцентричен милиардер, пресметлив индустриалец и холивудски филмов магнат, известен с любовните си афери с едни от най-красивите жени в света. Една от тях е изиграна от Кейт Бланшет и заедно с Лео на екрана, под режисурата на Скорсезе са истински филмов оргазъм.

 

“От другата страна” (2006) – филм с 4 награди “Оскар”. Филм на Скорсезе. Филм с Джак Никълсън и Мат Деймън. Приликата между Лео и Джак Никълсън в кариерното развитие е удивителна! А този филм е повече от брилянтен! Историята проследява ченге-новобранец Били Костиган, отраснал сред престъпници, което го прави съвършената къртица, внедрен в бандата, ръководена от боса Франк Костело (Джак Никълсън).

Мартин Скорсезе води актьорите в тази задълбочена история за престъпления и техните последици и няма как да не искате да го гледате пак и пак.

 

“Вълкът от Уолстрийт” (2013) – в тандем със Скорсезе Лео прави поредната си страхотна роля, за която, обаче не му се присъжда дълго лелеяния “Оскар”. А го заслужаваше! Вдъхновен от автобиографичната книга със същото име, дело на бившия стоков брокер от Лонг Айлънд, Джордън Белфорт. Сюжетът разказва за отказа на Белфорт да сътрудничи на властите по време на криминален случай през 90-те години, за лудостта на Уолстрийт, наркотици и един невиждан начин на живот. Това е една история, превърната във филмов шедьовър.

„Имало едно време в Холивуд“ (2019) – в тандем с Брад Пит. Двамата големи сърцеразбивачи под режисурата на самия Тарантино. Той направи своя шедьовър с кулминацията на епохалната епичност на Холивуд! А екранната химия между двамата главни герои е просто УАУ! Историята пък се движи по онзи хаотичен начин, който е типичен за Тарантино, но успява да завладее всеки зрител. А финалът…Нима очаквахте друго? 🙂

 

Филмите с Лео, които да гледаме пак и пак не се изчерпват до тук. Това са само моите фаворити, макар че ми е трудно да категоризирам и тези. За мен Лео е наистина велик актьор и му се възхищавам за избора на роли, които прави през цялата си блестяща кариера.

Както се казва Леонардо ди Каприо е Робърт де Ниро на своето поколение!

Ето и още няколко филма, в които рожденика е оставил легендарно присъствие и , които да си пуснете днес:

“Титаник” (1997)

“Хвани ме, ако можеш” (2002)

“Кървав диамант” (2006)

“По пътя на промените” (2008)

“Джанго без окови” (2012)

И всички фенове нямаме търпение за новия му филм. И всички фенове знаем, че заслужаваше “Оскар” много по-рано!