А пък днес е световен ден на целувката! Това е един акт, с който издаваме истинската си нагласа и емоциите към любимите си хора. Начинът, по който ни целуват значи много и това важи и за нас – как ние целуваме и какво означава това…

Моята първа истинска целувка бе с първото ми гадже – Емо Димитров от 6-ти Б клас. Какъв невероятен детски романс имахме само..Бях толкова влюбена в него ужасно дълго време и ми е смешно сега, че не си спомням как станахме гаджета. Спомням си близостта ни и колко много се вълнувах, разходките ни по стадиона с кучетата, срещите в коридора в училище, в двора, в парковете след часовете. Спомням си и целувката, разбира се. Вероятно всеки помни първата си.

Е, тази любов остана в историята там в 6-ти клас и след това целувките не винаги значеха особено много, когато играехме на шише по купони. Именно в тези игри целувките бяха на случаен принцип и понякога тайно се надявахме да се падне някой конкретно и понякога да не ни се падне някой конкретно.

С времето целувката придобива повече смисъл и много по-дълбок с всеки човек, а и всяка е различна и носи любов и грижа, които не са задължително израз на романтична връзка.

Целувка по челото, например носи топлина и привързаност. Човек, който обича истински знае колко е ценна тя. Знам, че според психолози това може и да е форма на демонстрация на надмощие и закрила освен признак на обич. За мен, обаче тази целувка винаги ще бъде най-милия начин, по който някой да ми покаже, че е тук с мен и го е грижа.
Аз често го правя с Анди, когато е болен и вярвам, че така му показвам именно разбирането към това, което преживява и затвърждавам присъствието си.
Целувка по устните със затворена уста също е израз на тази любов с  уважение, смиреност и покорство към партньора.

В началото на връзките, когато не познаваш толкова партньора си или се притесняваш – също е целувката, с която да заявиш намеренията си, като в истински романтичен филм. А след фазата на страстта и бурната любов, когато вече е налице и дълбокото доверие, тази целувка е достатъчна, за да си кажете “Хей, обичам те”.

Френската целувка е тази, която наричаме “истинска” в повечето случаи и именно тя е завихря бурята на страстта.Тъй като французите имат славата на сексуални авантюристи, които не се страхуват от новото, а тази целувка означава точно страст, желание за задоволяване на нагона или общо казано “силен интерес”, та името е съвсем логично.

С френските целувки завършва почти всяка сцена във филм, за която е ясно следващото действие, което е екранизирано с вътрешния интериор на стаята или нещо подобно. Е, в други филми не е така, но те не са известни с целувките си 🙂
Целувката е знак, символ, акт на близост или както искате го наречете – проява на любов, на бушуваща страст, на майчината обич, на приятелската грижа и на уважението.
Не е никак случайно, че целуваме раните на децата, за да им мине. Аз го правя всеки ден и Анди го прави с нас – дори само това може да направи всеки хейт вторник в щастлив ден на целувката!
Обичайте се и целунете някого днес – дори ескимоските целувки са добре дошли!