24 е ден на братята Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност!

Днес честваме делото на славянските просветители Кирил и Методий и създаването на кирилицата в Преславската книжовна школа.

И дори румънският парламент обяви със закон 24 май за Ден на българския език в Румъния. 

24 май е още и Европейски ден на парковете – всички знаем, че да четеш книга в парка е литературен оргазъм…

24 май е и ден на читалищата в България и на журналистиката. За мнозина е и завършване на средно образование, което се отбелязва достойно с бална вечер.

А какво можем да направим през този страхотен ден, който е и почивен?

  • Да си купим книги от всички книжарници, които предлагат отстъпки по случай празника! Купуването на повече книги е добре, защото винаги ще имате следваща книга за четене или пък ще имате под ръка готов подарък. Да подариш книга е много повече от мил жест на грижа и любов. Да подариш книга е като да дариш някого с ново зрение, нова гледна точка, перспектива, нов свят.
  • Да преоткрием София с Free Sofia Tour –  независимо дали сте гост на града или живеете тук от години, дори и да сте с дълбоки корени в столицата, тази обиколка си струва. За 24 май обиколката ще е на български език! По принцип тези обиколки са за туристи и се водят на английски език. Аз самата бях на такава преди около 8-9 години и беше страхотно. Бях в група с чужденци, само аз и съпругът ми бяхме българи, но също ни беше изключително интересно да чуем за историята на някои емблематични места в София.
  • Да посветим този ден на детските книги с децата си. Почивен понеделник е идеалното време да спрем за малко и да се потопим в настоящето! Посветете този ден на това да запознаете децата си с книгите, с вашите любими автори или с техните любими герои от книжки. Връзката на родител и дете, когато минава и през общия интерес към литературата е връзка, която никога няма да загубите. Аз обичам да чета на сина си, а той да гледа повече картинки, но помни героите от книжките си и обича да слуша за тях.
  • Подкрепете читалище! 24 май трябва да бъде и деня, в който да подкрепяме действащите читалища у нас. Те стават все по-малко и имат нужда от помощ. Винаги. Там ще намерите истинските съвременни будители, които с малко правят много. И често зависи от нас да направим така, че читалищата да продължават дейността си. Намерете читалището във вашия квартал или град и вижте какво правят. На много места можете да се включите като доброволец или да дарите книги, да се запишете на уроци по китара и пиано или да посещавате техните събития. Аз, разбира се ще подкрепя НЧ “Тротоара 2020” , които организират едно страхотно събитие:

Официалното отваряне на библиотека в читалището!

Ще четем съвременна българска поезия, ще разкажем за новосъздадения дом на книгите, ще има и специална работилничка по калиграфия – изкуството на красивото оформяне на знаците, водена от Йоанна Дакова. Гости на поетичното четене ще са поетите Марин Бодаков, Георги Гаврилов, Стефан Иванов, Наталия Иванова, Габриела Манова и Петър Чухов, а водещ ще бъде писателят Калин Терзийски.
Всички гост-творци, ще четат наравно с тийнейджърите от Тротоара.
Аз ще бъда там и ще нося сладост от кухнята на “Благичка – Zero Waste” , които те ни предоставиха безвъзмездно и домашната си лимонада, за която съм споделила рецептата вече.
В случай, че не сте от тийнейджърите, които очакваме в “Тротоара 2020” можете да подкрепите читалището с дарение!

Честит 24 май!

Грижете се за душите си, обогатявайте се, бъдете грамотни, уважавайте езика. Четете книги и подкрепяйте винаги, когато можете тези, които създават култура и които я бранят!