Ако днес можеше да кажеш нещо на младата си версия? Какво би казал на 16 годишното си аз?

Какво би се посъветвал или кои думи биха били окуражаващи?

Искаш ли да се върнеш назад и да си кажеш нещо и какво би било то?

Когато си на 16 години, живота в общия случай е песен. Сексът (или желанието за секс), смехът, приятелите и други подобни неща са движеща сила, а всяка музика е саундтрак към тях.  Ученето не е на фокус, а в училище си правите предимно срещи.

Ние си ги правехме около училище…

Питах много хора – много близки, други не толкова, какво биха си казали, ако можеха да говорят с 16 годишното си аз и ето отговорите, които подбрах за тази история:

 • Научи се да носиш лична отговорност. Сега! И казвай на хората, че ги обичаш навреме – Давид, 33 г.

 • Бих ѝ казала да вярва повече в себе си, да се осмелява да излиза от зоната си на комфорт, както и че промените най-често, ако не и винаги, са за добро. Силно бих я посъветвала да не се съобразява с чуждото мнение и да не търси на всяка цена одобрение от всеки. Ще ѝ кажа също, че се справя доста добре с нещата, които прави, както и че най-хубавото предстои. – Веси, 26 г.

 • На тази възраст си мислим, че всичко се върти около нас,та бих се посъветвал да не се взимам толкова на сериозно. – Николай, 33 г.

 • Тези неща в училище после ше ти потрябват в университета. В университета и да припаднеш от алкохол – винаги има кой да се обади за линейка. После става сложно, защото това, което не си слушал в училище и онова, на което си бил снощен в университета ще ти ги искат на работа. Ама ти давай, пък ще го мислим в движение. – Гого, 30 г.

 • Започни да се подготвяш за консерваторията още от сега! – Даниел, 36 г.

 • Съжалявам да ти го кажа, но за жалост колите все още не летят и хората не са успели да овладеят телепортацията. Постарай се да разшириш кръгозора си! Животът не се изчерпва в ходене на училище (и купони) и каране на родителите ти да се чувстват горди. Не спирай да ходиш на уроци по пиано, защото.. трябва да учиш!!? Най-вече – прекарвай максимално дълго време с бабите и дядовците си и си води записки за техните животи, които са изпълнени с приключения и мъдрости. Преживявай пълноценно всеки един момент с всички роднини и приятели около себе си! Тези приятелства ще са ти едни от най-ценните. – Ивелина, 32 г.

 • Живей на момента и за момента, наслаждавай се максимално, взимай с пълни шепи от добротата и приятелствата, давай повече, много живей! Използвай свободата и крилата си на макс! – Мила, 44 г.

 • Не спирай да учиш. -Емо, 36 г.

 • Да опознае добре момичетата, защото те после стават жени. Жените са трудни за разгадаване, а е важно да ги познаваш. – Фил, 34 г.

 • Можеш да обърнеш света и море да ти е до колене – Пламен, 32 г.

 • Всичко е временно и днес може да имаш всичко, утре да си на дъното, но това по никакъв начин да не те обезкуражава. Един тест не е най-голямата ти драма, нито пък гаджето ти е последната ти любов. Вярвай си малко повече и наистина няма нещо, което да не минава. – Стефи, 22 г.

 • Наистина не бих си казал нищо. Вярвам, че човек трябва да се движи и развива със своето си темпо и без да бъде форсиран от други хора/обстоятелства. Както и животът трябва да е загадка. МРАЗЯ СПОЙЛЕРИ!! – Георги, 32 г.

 • Да бъде по-самоуверена. – Надя, 33 г.

 • Да се научи да свири на китара и на каквото друго му попадне. Да ходи на всеки купон. На 16 не може да си изморен, братле, имаш цял живот да си изморен. – Макс, 26 г.

Аз какво бих казала на 16 годишното си аз?

Бих казала на 16 годишното си аз да бъде по-смела и ясно да казва какво харесва и какво не.

Да се забавлява дори още повече, да направи всичко, което ѝ хрумва, дори и да не се получава, дори и да е забранено.

Още, че дънките ще ѝ стават и на 30, повечето приятели ще останат, но трябва да се научи с кой може да е уязвима и откровена. И да си намери ново гадже!

 

*За снимката не съм сигурна, че е откакто сме били на по 16 точно…но там някъде!