Днес реших, че е ден на LinkedIn – социалната мрежа за професионалисти!

LinkedIn е сред истински важните компоненти в професионалния живот на всеки съвременен човек.

Сега, повече от всякога, LinkedIn е много актуален и силен инструмент за професионални връзки и възможности за работа.

Време беше! Все пак…тази ПРО социална мрежа съществува отпреди Facebook, Twitter и Instagram.

В LinkedIn всеки може да изгради своя личен бранд достатъчно добре, за да срещне следващите си работодатели, колеги, отворени възможности, почасова работа и дори да надгражда знанията си и да бъде в крак с новостите във всяка ниша, която го вълнува.

Хубаво е да се спазят някои основни стъпки, за да се представи всеки в най-добрата си светлина и да разраства своята мрежа.

Ето моите скромни 3 съвета за добър профил, сред всички 600 милиона (да, толкова професионални профила има тази платформа), за да бъдете забелязани:

Снимка, catchy “Headline” и представяне

Започвам с основите! Снимката ви трябва да е добра – тя създава впечатление.

Профилната снимка в LinkedIn не е като профилната ви снимка в Instagram, така че изберете такава, която искате да покажете на няколко-там-стотин милиона професионалисти в различни сфери.

“Headline” е точно под името ви и е първото нещо, което посетителите на профила ви четат – вашата кратка визитка. Със 120 знака се постарайте да опишете не просто сегашната си позиция/титла, а и нещо персонално и дори креативно. Нещо, което да ви представя  като професионалист в сферата, в която искате да се развивате.

Представянето в LinkedIn е вашата история и е хубаво да наблегнете на опита си и интересите, които имате. Символите, с които разполагате на са кой знае колко повече от “headline”ви, така че представете си добре. Препоръчвам ви да напишете в какво сте добри и с какво можете да допринесете за всяка бъдеща позиция или работодател – повече умения и по-малко предишен опит.

Професионален опит

Сред най-важните стъпки за добрия профил е да опишете добре опита си до тук и да подчертаете всичко важно.

Всичко важно включва: къде сте придобили опита си, на какво ви е научил, какви са били отговорностите ви, как сте се справяли с предизвикателствата, какво е въздействието, което вие сте оставили на конкретната работа/позиция, какви инициативи сте предприели и какво сте постигнали. Не забравяйте и да опишете придобитите си умения и как ги използвате и днес, както и сферите, в които имате интерес и към които сте отворени.

Всяка предишна работа ви е дала по нещо – използвайте го, за да представите професионалиста в себе си, както и страстта, с която се впускате в новите приключения.

Свързвайте се с повече хора и поддържайте профила си в LinkedIn активен

LinkedIn, както вече казах не е Facebook, Instagram или друга подобна мрежа – тук повечето контакти са ви нужни, а и с тях не споделяте прекалено лична информация, така че свързвайте се смело!

Главната цел на тази мрежа е да улесни свързването между хората и компаниите.

LinkedIn дава свободата да намирате хора от различни професионални области и да обменяте опит и знания.

Участвайте в дискусии, като коментирате повече постове или се включвайте в групи. Така лесно ще нараства списъка ви с контакти, както и възможностите ви. Повечето връзки винаги са полезни за професионалното ви развитие и ви дават възможността да бъдете разпознат като професионалист във вашата сфера.

Колкото сте по-активни, толкова по-добър става профила ви. Всички лайкове, коментари, старт на дискусии или споделяне на полезна информация само насочва светлината върху вас, което да използвате на максимум.

LinkedIn е много повече от онлайн резюме. Това е платформата, която ако използвате успешно ще бъде най-добрия ви професионален инструмент.

Наскоро активирах Premium акаунта си и виждам още повече възможности пред себе си, особено за обучения. За мен е важно да надграждам знанията си и ресурсите, които ми дава LinkedIn са изключително ценни.

Разцъкайте още днес профила си и вижте какво може да се подобри! Добавете ме и …

последвайте Геринополис – моята малка фирма

защото свободата да правиш това, което обичаш, го запазва истинско:

Patreon