От утре отново се изправяме официално пред предизвикателството локдаун. Една година се въртим около това и все не знаем какво да правим – не ние, а хората, от които зависи безопасността ни и мерките за нашата страна.

Ние знаем какво да правим вече (горе-долу), защото ни се случи. А и това ново затваряне някак беше очаквано…

Ще бъде трудно пак, не искам да омаловажавам ситуацията, само защото вече сме били затворени, но пък ще бъдем и малко по-подготвени.

Сега ви предлагам няколко идеи за нещата, които да правим у дома в следващите 2 седмици, за да не мислим за всичко, което ни липсва навън. И за да не загубим себе си затворени…

Какво да правим

/част трета/

 

Четете книги!

Книгите са винаги добър отговор за всичко.

В тях се крият нови светове, знания и много емоции, с които времето просто отлита, докато разлиствате своята книга. Или пък слушайте книги! Не е лошо да пробвате този метод, за да разберете поне дали е “вашето нещо”.

Мога да препоръчам ужасно много биографични книги, защото те са ми фаворит, както и задължителната тетралогия на Феранте, всяка една книга на Бакман, Мишел Уелбек или Никола Крумов, за да се посмеете от сърце.

А и винаги може да преоткриете поезията…

 

Сериал или филм?

Нека не забравяме, че във времената, в които живеем вече не е нужно да чакаме филм да излезе на голям екран, просто защото повечето не излизат през последната година. В платформите като Netflix и HBO има богат избор за нови заглавия сериали и филми.

Документалистика в Светът на Гери

Номинациите за наградите “Оскар” също излязоха, така че може да си правите кино вечери у дома с приятели и да гледате номинираните филми. А ако имате повече време през този локдаун, можете и да се

насладите на някои сериали, които определено ще ви грабнат:

И не пропускайте документалните ленти за фалшификата Инстаграм, за историята на Уди Алън и Мия, както и The Pink Cloud, който “прониква дълбоко в недрата на колективната самота, за да ни предложи изход“.

 

Канете си гости

Играйте бордови игри, хапвайте и си говорете – доброто старо ходене на гости! Гледайте филми заедно, слушайте музика, разказвайте си истории, споделяйте си всичко, което ви вълнува. Не се изолирайте, само защото сме затворени.

 

Открийте кухнята

Светът на ГериСигурна съм, че много хора се чудят ежедневно какво да правят за вечеря.

Е, сега имаме възможност да готвим повече, да пробваме нови рецепти, да се вихрим. Готвенето е страхотен начин да се откъснем от мислите за самота, тревогите в работа или притесненията ни изобщо.

Смело се впуснете в приключение в кухнята и не забравяйте, че сега е по-лесно да планирате хапванията си, така че гответе умно! И не забравяйте и да споделяте рецепти!

 

Подкрепете местните бизнес и общност

Няма по-добро време от ТОВА да подкрепяме местните производители, квартални магазини, ресторантчета и т.н. На големите вериги нищо няма да им стане, ако в тези 2 седмици пазаруваме от малките магазини и пазари, а пък те ще бъдат щастливи да не загубят препитанието си.

Икономическите последствия са и ще бъдат страшни, а и вече наистина са пагубни за много бизнеси. Сега можем да подкрепим всички около нас, като просто пазаруваме нужните си неща от малкия/среден бизнес. Винаги, когато имате възможност си поръчвайте храна за вкъщи, дори и да бъде веднъж в седмицата. Това е ценно за заведенията за хранене, които отново бяха принудени да затворят. Храната за вкъщи може да съчетаем с гости, с някой специален повод или просто с домашно кино.

Опознайте квартала си и бъдете полезни там, където можете. Не забравяйте да ударите едно рамо и на НПО сектора с дарение на дрехи, вещи, малка сума, дарителски смс или с каквото можете. Не спирайте да бъдете добри!

 

Опознайте природата отново!

Какво да правим? – Витоша! Не пропускайте да отидете на Витоша поне през уикенда. Както е тръгнало времето този месец – шейните са ни сигурни, а защо не и пистите… Радвайте се на богатствата, които имаме от природата и запазете ума си бодър, като посещавате планините.

Научете кои птици обитават планината, която ви е най-близо и посветете повече време на това да ги откривате и разпознавате, например… може да стане новото ви хоби?

Витоша Светът на Гери: Какво да правим по време на локдаун?

 

Нещо полезно?

Разчистете си дрехите, кухнята, шкафа с обувки! Проверете си лекарствата за срока на годност – на мен ми се случва веднъж на 5-6 месеца и винаги има какво да изхвърля. Запишете се на онлайн курс за нещо ново или се научете да свирите на музикален инструмент. Нарисувайте картина или новата си татуировка.

Научете се да четете изразително книжки за децата си, подредете си старите снимки в албуми или опитайте да плетете.

Започнете да спортувате у дома, ако все още не сте! Научете се на домашна спортна дисциплина, на time management с различни упражнения или просто изчистете зад хладилника!

 

Интернетствайте умно!

Интернет е страхотно място, но за съжаление всички имат достъп до него (шегувам се толкова, колкото е и истина). И със сигурност всички новини са тъжни и преувеличени, антиваксърите и вярващите в конспирации са превзели и на всичко отгоре тече и предизборна кампания.

Не бъдете от хората, които твърдят, че “всички ще умрем” или “тоя вирус е измислен от джендърите”, а бъдете позитивни и си общувайте с приятелите си, поствайте музика, актуални снимки, шеги и полезни неща. Чувствайте се така, сякаш просто ни делят километрите.

Обаждайте се!

Най-важното: обаждайте се на майка си, баба си, дядо си, леля си, братовчедите и т.н. Не подценявайте силата на разговора, на гласовете и искрените приказки. Говорете си с близките си по телефона или видеочатове, но ГОВОРЕТЕ!

Обаждайте се на приятелите си, вместо да им пишете и на колегите си. Важно е да сме заедно някак.

И това, че сте хоум офис, не означава, че панталоните са забранени, особено когато имате zoom срещи, така че…носете нещо и надолу. Бъдете позитивни и добри с другите.

Какво друго да правим?