Международният ден на жените – 8 март за всички!

Когато бях дете 8 март беше “ден на майката” и общо взето не се говореше много за жените по друг начин и отбелязването на този ден. Беше странно, а и сега като се замисля колко поколения са отгледани с тези наслагвани криворазбрани дни на еди-кво си…малко по-добре разбирам защо в България да си феминистка е нещо лошо и дори срамно понякога.

8 март е за всички жени!

8 март е ден, в който празнуваме постижения, история, революции.

8 март е ден, в който да се обърнем към себе си и към жените в нашия живот. Да си спомним за тези, които ни вдъхновяват и за тези дами, които всеки ден ни дават сили, енергия, надежда, подкрепа и безрезервната си любов.

8 март е равенство за нас, между половете, измежду всички предразсъдъци.

8 март е свобода…

Сигурна съм, че всички си имат вдъхновяващи думи и/ли незабравими цитати, които са променили нещо в правилния момент или пък музика, или пък филми, които са ги докоснали, затова реших да споделя 3-те (за мен) топ филма, които разказват истинска история и показват силата на жените.

През историята ние се свързваме и си предаваме кураж, надежда, сила и енергия. През историята на жените, които окрилят цели поколения или на тези, за които никой не говори, ние се обединяваме, независимо колко стотици километри ни делят.

“Фрида”

В тази силно въздействаща лента за живота на една невероятна феминистка икона виждаме Салма Хайек. Тя брилянтно пресъздава  Фрида Кало и разказва нейната история, която носи нестихващата физическа болка, но и болката от една голяма любов – с Диего Ривера. И напук на тази болка и любовта Фрида не спира да прави изкуство, което е истинско вдъхновение за всички жени от всякакви националности и до ден днешен.

Нейната страст е страхотна движеща сила, от която всяка жена трябва да попие:

„Скрити числа“

Този филм разказва невероятната история на 3 жени, които са афроамериканки, работят за НАСА. И точно техните способности, знания и умения са решаващите за изстрелването в орбита на астронавта Джон Глен! Това е невероятно постижение, което променя хода на надпреварата за Космоса главно между САЩ и Русия. И трите жени са изпреварили времето си и успяват да се преборят с всички полови и расови ограничения, за да се превърнат във вдъхновение за безброй следващи поколения момичета, които да преследват науката:

„Коко преди Шанел“

Жената, направила революция в начина на обличане на жените – Коко Шанел! В този филм се разказва нейната история и нейната борба да направи женските дрехи толкова удобни и свободни, колкото са мъжките,като бяга от ограниченията в силуети и стилове.

Тя задава напълно нов старт за модната индустрия и във филма виждаме и предизвикателствата, с които Шанел се сблъсква преди да постигне световния си успех – пътя от сиропиталището до висшата мода. Освен вдъхновяващата история на Шанел, в този филм ще се насладите и на страхотна красота в декорите и костюмите:

Благодарение на Коко Шанел, аз намерих своя аромат в класиката “Chanel No.5” и нося панталони с гордо вдигната глава и ръце в джобовете 😉

 

Постиженията на тези дами, както и на хиляди други трябва да се разказват, за да запазим огъня в женската си страст и да се борим заедно за всички неправди, а те не липсват и днес.

Ние имаме късмет да живеем в страна, в която все пак имаме свобода, гласовете ни се чуват и можем да работим каквото си поискаме и можем да изберем каквото си пожелаем образование. За много жени по света тези неща не съществуват, затова трябва да разказваме историите си и променяме света заедно.

Не пропускайте днес да се насладите и на някои женски парчета за вдъхновение и енергия!