18 февруари не е някакъв си обикновен ден, както се оказва. О, не! 18 февруари е датата, на която са се случили какви ли не неща, повлияли световното развитие и история, както и датата, на която са родени множество популярни хора, също оставили трайни следи.

На 18 февруари:

Българският революционер Васил Левски е обесен в покрайнините на София. Днес тази годишнина официално се отбелязва и се почита паметта му на 19 февруари.

Това с двете дати са така известните “нов стил” и “стар стил”, които са в следствие на въвеждането на Григорианския календар у нас през 1916 година.

Васил Левски, известен като Апостола на свободата няма никаква нужда от представяне. Нека просто отдадем почитта си към него и неговото дело.

 

През 1929 година са обявени първите Награди на Академията – Оскар. Това е най-значимата филмова награда в САЩ, а и не само. Дава се всяка година от Академията на филмовите изкуства и науки.

Оскарите винаги са били едно от най-вълнуващите събития на годината, без да има нужда да присъствам. Просто в нощта на церемонията има едно вълнение във въздуха, което ако те хване, не те пуска цял живот. И по-добре да не те пусне, за да се впускаш всяка година в приключението на Оскарите!

В началото на 70-те Върховният съд на щата Калифорния (САЩ) отменя смъртното наказание. Това е голяма победа за човешките права и разбирането им. За съжаление, дори днес все още има такова наказание в много страни по света, но вярвам, че един ден и това ще остане в историята. Смъртното наказание само ограбва хората и ражда повече насилие.. ОТ 2003 година насам Европейската комисия призовава с декларации за прекратяване на налагането на смъртно наказание. Дебатите са отворени и до днес.

В миналото, а и дори до днес са познати някои особени жестоки начини, по които се прилага смъртното наказание, като лапидация (пребиване с камъни до смърт), разстрел,зазиждане, стъпкване от слон и други ужасни жестокости.

 

Това е много особена тема в днешно време, защото ние се самозалъгваме, че не живеем в свят с такива жестокости. И именно по тази причина рязко ще се обърна към известните рожденици днес:

  • Енцо Ферари! Или Enzo Anselmo Giuseppe Maria Ferrari – мечтател, автомобилист, конструктор и предприемач, основател на компанията за производство на автомобили Ферари. Горещо препоръчвам книгата “Ферари. Мъжът, автомобилите, състезанията, машината”! За мен биографичните книги са най-добри и често се хващам, че историите на хора като Енцо Ферари са безумно вдъхновяващи, дори и грам да не се вълнувам от коли и Формула 1 и т.н.
  • Милош Форман (Miloš Forman) – печели 5 награди Оскар за брилянтния филм “Полет над кукувиче гнездо”! Брилянтен е! И книгата и постановката също са! Форман има зад себе си невероятни филми, които трябва да се гледат отново – “Човек на луната” (филма с Джим Кери, който играе комика Анди Кауфман); “Амадеус”, за който има толкова Оскари, че може да си направи джакузи от тях; “Народът срещу Лари Флинт” пък е филма, който разказва историята за скандалния издател на списание Hustler и разбира се…”Коса”!
  • Йоко Оно – вдовицата на Джон Ленън или разбивачката на Бийтълс? Много хора виждат в нея основната причина за разпадането на състава и я съдят за това, дори името й става нарицателно за предателство и/ли разпад. Йоко Оно е певица и художник.
  • Сибил Шепърд – става известна с шедьовъра „Шофьор на такси” на Скорсезе, но след това се оттегля за малко от киното, след поредица от неуспехи. Завръща се няколко години по-късно със сериала „Съдружници по неволя“, където си партнира с Брус Уилис. Този сериал е прекрасна комбинация от драма, комедия и романс и е считан за класическа пародия на телевизионните детективски шоута. Заслужава си да се гледа и днес, аз поне бих го гледала пак с удоволствие. По-късно се появява и сериала “Сибил”, който се доближава до голяма степен до живота на Сибил Шепърд.
  • Джон Траволта! – той пее, танцува и има разрешителни за пилотиране на десет различни модела сцена от филма Криминале Светът на Гери споделя за 18 февруарисамолети! Джон Траволта, вечния “Брилянтин” и незаменимия партньор на С. Джаксън в “Криминале”. Траволта има толкова много роли, че не знам кои да препоръчам. Винаги ми е харесвала идеята за него във всеки филм – бих го канила във всеки филм, ако се занимавах с това… Умее да се превъплъщава изключително добре в много различни роли. Ако се чудите какво да гледате тази вечер, потърсете си филм с негово участие.
  • Мат Дилън – той е сред актьорите, които оставят спомен за себе си, но рядко му се случва да е в добра главна роля. За мен Мат Дилън винаги ще бъде “Лудории”. Филм от края на 90-те, който беше супер схема за времето си. И дори, ако го хвана по телевизията съвсем случайно, винаги си го оставям да го гледам, макар че добре знам какво ще стане.
  • Доктор Дре (Dr. Dre) – докторът на рапа! Или откривателя на рап таланти! На Доктор Дре трябва да сме благодарни за не един и двама рапъри от онова време, в което всички залитаха по рапа, без задължително да слушат “такава музика по принцип”. Според моето скромно мнение, Еминем и 50 cent са му топ изпълнителите. Тия хора превъртяха рапа за една нощ. И мога да кажа за себе си, че предпочитам малко по-олдскул или ъндърграунд американски рап, все пак добре знам Candy shop и тем подобни хитове от младините си 😉

 

 

Та, 18 февруари е всичко друго, но не и обикновена дата в календара. Ако се замислим всички тези събития как са променили животите ни, макар и да ни се струва далечно и всички тези хора какво влияние са имали върху нас…макар и далечно или поне така ни се струва?

Всичко е свързано и всички ние сме свързани. Спомените ни са различни, но когато живеем в едно време, животите ни се влияят горе-долу от едни и същи неща. Колкото по-бързо го осъзнаем и го търсим, за да го осъзнаем, толкова по-близки ще се чувстваме и може би ще сме по-добри един към друг. Не знам.

Знам, че 18 февруари заслужава едно “Наздраве”!