Първата българска илюстрирана книга за сексуално образование за момичета:

“В като вагина”

или с какви табута продължаваме да живеем, въпреки претенциите си, че сме добре развито общество?

Книгата е създадена от глобалното креативно студио за социална промяна Fine Acts и подкрепена от много хора, които се включиха във фондонабиращата кампания в Indiegogo през 2020 г.

Книгата, която има страхотни илюстрации съдържа важна информация и много практически съвети за тялото, менструацията, секса, здравето и други момичешки теми.

“В като вагина” засяга и изключително важните въпроси за сексуалното съгласие, предпазването от нежелана бременност или инфекции, подходящите средства за лична хигиена, гинекологичните прегледи, сексуалната ориентация, половата идентичност, феминизъм.

Това е страхотно, след като у нас все още липсва сексуално образование, а нежеланата бременност при младите момичета е с високи проценти… Да не говорим, че темите в книгата са и тези, които трудно се споделят с родители, понякога дори с приятели, което прави една такава книга новия таен дневник на всяко момиче. Само че, изобщо не трябва да е таен!

И това е в основата на много теми за силата на жените и феминизма в книгата. Младите момичета имат нужда от побутване за някои неща, като силата на женските приятелства, силата на независимостта, свободата и задълженията ни да казваме “НЕ”. Важно е да предаваме на момичетата правата и свободите, които им се полагат, без да се извиняват за тях, както и любовта към нас самите, към телата си и любопитството.

“В като вагина” със сигурност буди любопитство към телата ни и към нашата искреност: наистина ли приемаме тялото си, харесваме ли го, обичаме ли го или искаме да го променим?

Наистина ли приемаме, че сме различни? Обичаме ли се? Или искаме да променим всички около нас?

Силно вярвам, че тази книга ще бъде пътеводител на всяко момиче по пътя към правилните сексуални избори, по-добра грижа за тялото, грижа за здравето, разбиране и приемане на различията, за свободата, за красотата в това да си жена и да се обичаш.

Няма да лъжа, че и аз бях подведена по общото първоначално мнение и без да съм виждала книгата, приех, че е прекалена заради 1-2 илюстрации, които станаха вайръл в грешен контекст. НО! щом прочетох повече за проекта, знаех, че трябва да разказвам за “В като вагина” и да имам едно копие. Трябва.

Момичетата трябва да знаят всичко за менструацията си, за подходящото бельо, за етапите на съзряване, за контрацептивите, за секс, за бременността, за това да си гей (и как това е ок), за това да изпиташ оргазъм и да не ги изпитваш.

 

Светът на Гери за книгата В като Вагина

“В като вагина” е окрилящ и овластяващ гайд към това да говорим открито за жените, за телата си и за всичко онова, което позволяваме да е табу в нашето общество. Само така младите момичета днес ще са подготвени за света около тях/нас и ще се справят с всички предизвикателства.

Никой никога не може да обещае, че ще ни е леко в пътя ни в това щуро приключение, на което казваме “живот”, но от всички нас зависи да възпитаме децата си добре, да ги научим как да подхождат към проблемите, да ги образоваме и да рисуваме хоризонт пред тях.

И тази книга може и да е за момичета, но всички родители на момчета носим същата тежест отговорност, за да възпитаме у тях уважение и разбиране към жените.

Купете си книга още днес, ако не сте успели да се сдобиете с нея все още!

За вас, за дъщеря ви, за приятелка:

https://ciela.com/v-kato-vagina.html