Крисчън Чарлс Филип Бейл днес има рожден ден!

Роден в Хавърфордуест, графство Пембрукшър, Уелс, но като дете често е сменял адреса – от Великобритания през Португалия и САЩ. Това със сигурност е нещо, което е повлияло на кариерата му по-късно, защото адаптацията е изключително умение.

Крисчън Бейл започва кариерата си съвсем рано в телевизионни реклами и в театъра. Една роля в мини-сериал на NBC привлича вниманието на Стивън Спилбърг и Бейл получава роля във филма “Империята на слънцето” (1987г.). След този филм може да се каже, че не си е почивал, дори напротив. 90-те са доста заети години за Бейл, а с възхода на великата сила Интернет, той се превръща в една от най-популярните онлайн знаменитости.

 

И ето, че стигаме до големия пробив през 2000 година с “Американски психар” – във филма Бейл играе убийствен ръководител на Уолстрийт, обсебен от собствената си физика – нещо, в което той става специалист. Впоследствие за десетата годишнина на “Entertainment Weekly” коронясаха Бейл за една от “Топ 8 на най-мощните култови фигури” през последното десетилетие, позовавайки се на култовия му статус в Интернет. И така много бързо той се превърна в един от най-креативните хора и се нареди сред най-горещите водещи мъже. И да не забравяме, че ролята на психаря е трябвало да отиде при Леонардо, а пък Бейл се е явил на прослушване за “Титаник” за ролята на Джак Доусън!

 

Аз много го харесвам и в същото време леко ме отблъсква. Като актьор е тотален космос, хамелеон и е много привлекателен мъж, много! Но тази горна устна…Не мога да я преживея.И все пак, заедно с всички останали жени на света, които никога не са го виждали и вероятно няма да го видят на живо, си запазвам правото малко да мразя жена му.

Крисчън Бейл има зад гърба си невероятни роли в киното и днес ще си спомним за някои от тях:

Механикът – Бейл сваля впечатляващите 28,5 кг, за да влезе в образа на страдащия от безсъние Тревър Резник. По време на снимките, той тежи едва 54 кг, а за един висок мъж това си е малко… Успял е да стигне до това плашещо тегло с вода, ябълка и кафе всеки ден и малко уиски:

“Измислих наистина брилянтния метод просто да пуша цигари и да пия уиски, за да губя килограми. Но когато опитах да направя същото, след като вече бях минал 40 години, това не проработи така добре. Събуждах се със сърцебиене и изобщо не се чувствах добре”, една късна изповед за тези килограми.

Впечатляващо е, че след това го виждаме в топ форма за ролята на Батман (филмите на Кристофър Нолан), а след това още много физически трансформации идват, които перфектно допълват яркия му талант:

Боецът – страхотен филм с Марк Уолбърг и още куп добри имена! Крисчън Бейл отново сваля 14 килограма, за да изиграе бившият боксьор Дики Еклънд, тръгнал по трагичния път на наркотичната зависимост. Историята е много тъжна и дори жалка на моменти, но това е живота! А ролята на Бейл се отличава, не само заради външния му вид! Изпълнението му носи „Златен глобус“ и „Оскар“ за поддържаща роля.

Американска схема – друг изключително добър филм, в който ОТНОВО Бейл впечатлява с теглото си, което този път е далеч от секси-лошото-момче-което-всички-сънуват…

Нашият любимец е с коремче, смехотворна прическа и нюйоркски акцент, и за пореден път се вижда нечовешката трансформация. Изумителен е начинът по който звездата мени екранния си облик за всяка своя роля и всеки следващ път няма нищо общо с предишния!

Филмът разказва историята на “Abscam” скандала през 70-те години в САЩ, супер успешно комбинира елементи на драма и комедия, илюстрира безупречно епохата и поставя фокуса върху човешките взаимоотношения между участниците и оставя именно те да движат „схемата”, а не излишно извъртян и комплициран сценарий.

Това са (със сигурност) моите топ 3 филма с Крисчън Бейл, като се абстрахирам от любимия си герой от комиксите. Наистина вярвам, че този човек е хамелеон и няма опасност да не ми хареса нещо, в което участва.

“Пълно ускорение”, “Вице” и “Големият залог” (който е абсолютно гениален филм) също си заслужават всяка минута, както и също таланта на Крисчън Бейл изпъква и остава сладък спомен за симпатягата, който може всичко.

И още нещо, за което да го обичаме – той е ревностен поддръжник на екоорганизации като Грийнпийс и WWF или приятелче на Земята.